Whiskyreis

Antonia van Gaalen op 01 November 2019
Whiskyreizen naar Schotland

Deze keer een gastblog van mijn echtgenoot

Bij ons in huis gaan mijn hobby en het werk van Antonia prima samen. Niet dat we wat dat betreft dagelijks met elkaar verbonden zijn maar wel als het gaat om het plannen van “studiereizen” naar Schotland. Voor mijn hobby schrijf ik namelijk graag of whisky en alles wat daarmee te maken heeft. In de afgelopen jaren kon ik zo al een paar keer gaan genieten van het mooie Schotland, natuurlijk met de nodige bezoekjes aan distilleerderijen.

Natuurlijk kan je ook prima naar Schotland voor een culturele reis of een actie wandelvakantie. Het rijke adelverleden van het land heeft ervoor gezorgd dat er nog steeds een groot aantal oude kastelen en ruïnes te bezichtigen zijn. Als echte wandelaar is de bekende West Highland Way een must. Een 152 kilometer lange wandelroute van Glasgow naar Fort William door de prachtige westelijke hooglanden. Maar goed, daar gaan mijn “studiereizen” natuurlijk niet over.

Mij gaat het om de diverse whiskygebieden van het land. Samen met mijn blogpartner kiezen we voor een doel van onze reis. Vaak gaat het dan om een klein gebied waar we voldoende keuze uit distilleerderijen hebben. We selecteren dan drie a vier distilleerderijen per reis en gaan vervolgens met Antonia om de tafel om de reis eromheen vorm te geven. Dit soort reisjes is prima zelfstandig te boeken maar wat dit jaar wel laat zien is dat het toch wel heel fijn is als alles in een pakket is ondergebracht… Daarover later meer.

Bij onze eerste trip kozen we voor drie distilleerderijen die in het noordelijk deel van de Highlands liggen. Nou ja, officieel ligt één ervan in de Speyside maar in ieder geval lagen ze in een gebied dat met openbaar vervoer goed behapbaar was. We vlogen op Inverness en ons overnachtingsadres was in Elgin in het hart van de Speyside. We bezochten de Benromach distillery in Forres en een dag laten combineerden we Glendronach en Glenglassaugh.

De tweede reis bracht ons naar de meer centraal gelegen hooglanden rond de steden Perth en Stirling. Dit keer vlogen we op Edinburgh en namen we de bus naar Perth. Deze stad diende als uitvalsbasis voor bezoekjes aan Edradour en Blair Athol in het mooie plaatsje Pitlochry. Daarnaast bezochten we op deze reis de oudste distilleerderij van Schotland. Glenturret in Crieff bestaat namelijk al sinds 1775 en er wordt nog steeds een prima whisky gestookt!

De stad Campbeltown werd de bestemming voor onze derde reis. Dit keer bracht het Easyjet toestel ons in Glasgow en huurden we daar een auto om verder te reizen naar de stad die tot ver in de jaren 20 van de vorige eeuw de “whiskyhoofdstad” van Schotland was. In die tijd waren er maximaal 35 distilleerderijen actief in deze kustplaats. Inmiddels zijn dat er nog drie. Glen Scotia en Springbank bestaan nog steeds vanuit die oude glorie. Glengyle werd begin deze eeuw heropend om Campbeltown als whiskyregio te waarborgen. We bezochten ze alle drie voordat we weer terug naar Nederland reisden.

Afgelopen maart zou Campbeltown voor mij opnieuw een reisbestemming zijn. Nu in een iets groter gezelschap whiskyvrienden maar helaas, Covid-19 gooide roet in het eten. Gelukkig was deze reis door Antonia geboekt als pakketreis zodat we onze vluchten, de huurauto en de overnachtingen konden verzetten naar een nieuwe datum. Hopelijk kunnen we in oktober alsnog deze reis gaan maken.