Indrukwekkend Carcasonne

Natascha van Dam op 19 June 2018
Carcassonne heeft voor de meeste Frankrijkliefhebbers geen introductie meer nodig. De stad, nog bekender geworden door het gelijknamige bordspel, is al jarenlang een geliefde bestemming voor velen. Het is een stad die je gewoon gezien moet hebben. Je kunt er heerlijk dwalen door eeuwenoude straatjes en steegjes langs alle bezienswaardigheden, allemaal plekken waar je weinig verbeelding nodig hebt om je in andere tijden te wanen. Sluit even je ogen en beeld je in dat links en rechts de ridders en jonkvrouwen je voorbij snellen en je in de verte het ratelende geluid van de handelaars met hun karren hoort aankomen. Afgelopen mei 2018 was ik er een dagje en ontdekte ik dat je in een dag veel kan zien.

Zeg je Carcassonne, dan zeg je eigenlijk de ‘Cité de Carcassonne’, verreweg de grootste publiekstrekker van de stad. De versterkte stad torent prachtig uit boven de rest van de omgeving. Het is de grootste vesting van Europa en je vindt er vele oude gebouwen. Het stadsdeel werd halverwege de 19e eeuw grondig gerestaureerd en van het verval gered door de bekende architect Eugène Viollet-le-Duc. Enkele dingen die je niet mag missen als je er bent: een bezoek aan het Château Comtal (tegen betaling), een wandeling over de stadsmuren, de Basiliek van Saint-Nazaire, met prachtige gebrandschilderde ramen en natuurlijk een drankje of lunch op een van de vele leuke pleintjes en binnenplaatsjes.

Wanneer kun je Carcassonne het beste bezoeken? Tijdens het hoogseizoen is het een drukte van belang in de stad. Maar wanneer je ‘s ochtends op tijd komt is het aanzienlijk minder druk. Zorg dat je zo vroeg mogelijk in de stad bent, en als een van de eersten het kasteel binnengaat, dat in de zomer om 10.00u de deuren opent. Pas tegen een uur of één ‘s middags stroomt de stad langzaam voller en voller.

Een absolute must do is een wandeling tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Carcassonne is namelijk omringd door 2 muren waartussen een grote ruimte ligt, de zogenaamde lices. Het is de moeite waard om hier doorheen te lopen en je een voorstelling te maken hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging.

Carcassonne maakt sinds 1997 deel uit van het werelderfgoed van UNECO. De stad heeft een rijke historie en raakte tot de 19e eeuw in verval. Maar de architect Viollet-le-Duc wist de stad van de ondergang te redden en op een natuurlijke manier te restaureren. Net zoals hij dat ook deed met de Notre Dame in Parijs en de Basiliek van Vezelay. Als je de wandeling in de Lices gemaakt hebt wordt het tijd om de oude stad te gaan ontdekken. Binnen de muren ligt namelijk een complete middeleeuwse stad inclusief een kasteel, een basiliek en leuke smalle straatjes. Natuurlijk ontbreken de souvenierwinkels ook niet maar die liggen vooral in de hoofdstraat. Er zijn een paar pleintjes met restaurants dus verhongeren hoef je er ook niet.

Ik kan je absoluut aanraden om de Basiliek St Nazaire te bewonderen. Er zijn heel mooie gebrandschilderde ramen waarvan de meesten nog in oorspronkelijke staat zijn en uit de 13e en 14e eeuw stammen. Het is sowieso al bijzonder dat deze stad de verwoestingen uit de tijd van de Katharen heeft doorstaan maar dat was meer het gevolg van gebrek aan water dan aan harde strijd.

In de omgeving van Carcassonne is ook nog genoeg te beleven. In de omringende wijngaarden kun je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken, je kunt er fietsend de streek ontdekken of een kanotocht op de Aude maken. Ga ook eens wandelen of fietsen langs het Canal du Midi!

Ook naar Carcassone?

Natascha van Dam - Travel Counsellor 06-18314018 of via: natascha.vandam@travelcounsellors.nl