Andalusië

Anja Gröbel on 17 February 2007

Deel dit:

Veelzijdig Andalusië

Onlangs besloten mijn man en ik een lang weekend weg te gaan naar de Costa del Sol. De keuze viel op Torremolinos op basis van bereikbaarheid en accomodatie. Het hotel was gelegen aan de boulevard in Torremolinos. Nu kan ik mij wel een voorstelling maken van hoe het daar zomer’s zal zijn als populaire zonbestemming. In februari verwacht daar je echter al gauw gesloten horecagelegenheden, wachtend op warmere tijden, met pensionados als enige toeristen, ons koude winterweer ontvluchtend. Het was verrassend anders.

Om in zuid Spanje te geraken zijn er volop mogelijkheden. Veel maatschappijen vliegen op Sevilla of Malaga. Dat betekent dat er altijd wel een passende vlucht te vinden is tegen een passende prijs. Wij kozen een vlucht naar Malaga. Een aanrader is toch om een auto te huren. Zeker als zon en strand slechts bijzaak is en men toch meer de omgeving wil verkennen. Het rijden daar is zeer eenvoudig. Langs de kust mag het dan wat drukker zijn, de wegen zijn mede dankzij het toerisme uitstekend te berijden. Eenmaal wat meer in het binnenland is het verkeer een stuk rustiger. Eigen vervoer geeft ook een enorme vrijheid om dingen te ondernemen en die mogelijkheden zijn er volop.

In slechts 20 minuten waren we vanaf vliegveld Malaga in Torremolinos. Ons hotel lag direct aan de sfeervolle boulevard en het erachter gelegen strand. Langs de boulevard en op het strand lagen veel eettentjes waar natuurlijk volop verse vis en schelpdieren op het menu stonden. Veel Spanjaarden hadden zich reeds genesteld aan een tafeltje genietend wijn en verse vis in de winterzon. Mooi om te zien is hoe eten bijna als een ritueel in de mediterrane cultuur zit verweven.

Torremolinos is een goede uitvalsbasis om Andalucië te gaan verkennen. Zo kun je de kustweg afrijden richting het westen. Op die route ligt Marbella en een bezoek aan het historisch centrum is zeker de moeite waard. In het doolhof van kleine straatjes en steegjes kun je heel wat uren zoet zijn. Een aanrader is de plaza waar je op één van de terrassen heerlijk kunt genieten van Spaanse lekkernijen.

Het mondaine Puerta Banus is de tegen Marbella aan liggende havenplaats met een grote jachthaven. Aan de haven zijn diverse restaurantjes en cafés van waar men prima zicht heeft op de grote dure en soms extravagante jachten. De winkels rondom de jachthaven verkopen hoofdzakelijk dure merken en een wandeling langs de etalages is een absolute aanrader.

Verder rijdend langs de kust naar het westen passeren we Estepona en zien we in de verte de rots van Gibraltar al liggen. Gibraltar is Brits en kan bezocht worden. Zo ook de apen op de rots van Gibraltar. DeBritten geloven nog altijd dat zolang de apen daar op de rots zitten, Gibraltar Brits blijft. Die uitzonderingspositie heeft van de apen geen lieverdjes gemaakt.

Het achterland heeft heel wat te bieden. Er liggen steden zoals Sevilla en Granada. Wij kozen er echter voor om het in de bergen gelegen Ronda te bezoeken. Tussen Marbella en Estepona gaat er een weg de bergen in die goed berijdbaar is en uitzicht bied op een prachtig landschap. Na een uurtje rijden komen we aan in Ronda, als veste gelegen op een rots. Dat is ook de redenen dat deze plaats door de eeuwen heen zo goed bewaard is gebleven. Het is heerlijk lopen door de authentieke straatjes en steegjes van de stad waar de invloeden van diverse culturen goed zichtbaar is. Bij binnenkomst vanuit het zuiden valt de Puente Nuevo op. Een prachtige brug welke het nieuwe van het oude gedeelte scheidt. In het oude gedeelte bevindt zich de arena voor stierenvechten, welke de oudste van Spanje is. In de arena bevindt zich een museum wat een overzicht geeft over de wel van de toreadors en het wee van de stieren door de jaren heen. De arena zelf is ook te bezoeken en wordt nog slechts 3 dagen per jaar gebruikt tijdens de volksfeesten van Ronda in september. Er is echt voldoende te zien in deze prachtige historisch plaats die ook nog eens in een adembenemend landschap ligt.

Aan het eind van de dag rijden we terug naar Torremolinos, onze uitvalsbasis. Hier zitten we weer in een hele andere wereld dan waar we deze dag zijn geweest. Kijkend over de Middelandse Zee met een gegrilde vis op mijn bord is het contrast toch wel erg groot met de tapas en het berglandschap van deze middag. Dat is nu het mooie van veelzijdig Andalucië.

Deel dit:

Terug Naar Boven