India, een kleurrijke droom !

Anja Gröbel on 10 July 2017

Deel dit:

In april kreeg ik de gelegenheid om een zeer afwisselende rondreis door India te maken. India, een land waar ik al jaren naar uitkeek om te verkennen, maar ook de schrik had, dat ik niet opgewassen zou zijn tegen de drukte en de overweldigende mensenmassa's. Ik ben er geweest en de hele reis was net een boeiende film die aan mij voorbijtrok, India heeft mij betoverd !

We vlogen met Etihad en maakten een stop over in Abu Dhabi van een dag. Een heerlijke onderbreking met veel luxe, goede service, mooie hotels en een prachtige Moskee. Ik zat al meteen in andere sferen; 1001 nacht .....

We startten ons India avontuur in Jaipur, de hoofdstad van Rajastan, de meest kleurrijke en exotische provincie van India. Mooie, kleurrijke mensen, heerlijke Indiase keuken, sprookjesachtige paleizen, gigantische forten en niet te vergeten de kleurrijke chaos in het verkeer, 24 uur per dag leven op straat,een heksenketel van brommertjes, tuktuks, fietsers, riksjas, mediterende en marktwaar verkopende mensen, bedelaars, loslopende geiten en heilige koeien. Je hersenen en ogen houden de indrukken niet bij. Na een dag in India was ik volkomen in de ban van dit land dat met geen ander land te vergelijken is. Hier bezochten we ook een Bollywood film in een populaire bioscoop, een hilarische ervaring, we verstonden geen woord van wat er gezegd werd, maar de gekte van de mede filmkijkers die volledig uit hun dak gingen,was werkelijk aanstekend . Na Jaipur stond een bezoek aan Agra op het programma. De Taj Mahal mag natuurlijk niet ontbreken in een reis naar India. Overweldigend om dit wereldwonder te mogen aanschouwen ! Sprakeloos als je uitkijkt op de tuinen en de Taj Mahal vanaf hotel The Oberoi. De zonsondergang aanschouwen met zicht op de Taj Mahal is wel een must tijdens een reis naar India. Of s'' ochtend bij zonsopkomst, dat zijn de mooiste momenten.

Aansluitend stond ons een lange reisdag te wachten, per trein reisden we in 6 uur van Agra naar Bhopal. Het station was overigens al een belevenis op zichzelf, in alle vroegte ’s morgens werden onze zintuigen direct weer geprikkeld. De omstandigheden waarin mensen soms leven, voor zover je dat vanuit de trein kunt beoordelen, zijn nauwelijks te vatten. De trein was erg comfortabel, wij reisden eerste klas per Shatabdi Express en hadden een zee aan beenruimte. Water werd direct uitgedeeld en voor wie wilde kon men zelfs een maaltijd nuttigen. Op aanraden van onze gids hebben wij de maaltijd overgeslagen. De treinreis is een belevenis op zich en ik maak kennis met een Indiase familie die haar dochter naar de schoonfamilie brengt voor het geregelde huwelijk, gelukkig is de bruid ook daadwerkelijk verliefd op haar as echtgenoot, vertelt ze vol trots. We hebben samen gedanst en gezongen in de trein en voor we er erg in hadden, waren we gearriveerd in de tijgerstaat Madhya Pradesh. Jungle Time !

Madhya Pradesh wordt niet voor niets de tijgerstaat van India genoemd. Meer dan 10% van de totale wereldpopulatie tijgers leeft hier, in deze provincie van India, en het is onderdeel van het Satpura Maikal Landscape programma van het WWF. In het jaar 2020 moet hier de tijgerpopulatie met 75% zijn toegenomen. Wij bezoeken 2 parken, Satpura & Pench. Tijdens onze 4 x 4 safari’s heerst er een doodse stilte in onze Jeep, samen met de chauffeur en ranger zijn we op zoek naar de tijger, best inspannend om te turen in de wirwar van hoge bomen, struiken en gras. Het is zeker niet vanzelfsprekend om de tijger ook werkelijk te spotten, het weerhoudt ons team er niet van door fanatiek ons best te doen en veel geduld te hebben. Het blijft een kwestie van geluk hebben, want wilde dieren zijn en blijven onvoorspelbaar. Pench National Park is altijd al rijk geweest aan wildlife. Het wordt gedomineerd door gemengde bossen met veel struikgewas en open grasland. Door deze diversiteit is het park een ideaal leefgebied voor een grote populatie van axis- en Aristoteles herten, de prooi van de tijger. Het park heeft de hoogste dichtheid hoefdieren in India: 90,3 dieren per vierkante kilometer! Door zijn enorme rijkdom aan prooidieren diende dit park als decor voor Kiplings Jungle Book. Maar eerlijkheidshalve waren wij natuurlijk vooral in de ban van het spotten van tijgers. De manier waarop de chauffeurs en de parkgidsen zoeken naar de tijger is uiterst professioneel en plezierig. De vreugde was dan ook onbeschrijflijk toen onze naturalist ineens riep “tiger!”. Wat een mooi cadeau, wij waren nog geen 10 minuten in Pench National Park en we hebben de tijger op minimale afstand vol in beeld. Wat een majestueus dier, hij komt op ons toe lopen en de volledig open jeep. Mijn grootste wens is uitgekomen en ik heb deze betoverende tijger nu echt in het wild gezien. Wat een mazzel, wat een mooi dier, de koning van het dierenrijk, zo zeldzaam en hij was zo dichtbij. Als doorgewinterde Afrika safarispecialist was ik enorm onder de indruk van de gamedrives, de sfeervolle, prachtige lodges met hun gepassioneerde management en het enthousiasme en de kennis van de rangers.

Vanuit Pench reizen wij naar Nagpur en vliegen vanaf hier naar Bombay. We verblijven nog een paar uur in Bombay buiten het vliegveld in een hotel en daarna vliegen we Via Abu Dhabi met Etihad naar Amsterdam. Einde van een sprookjesachtige reis !

India : ongelooflijk in al haar facetten. Het overtreft alle mogelijke in te beelden chaos en magie. India is als een achtbaan die je in moordtempo langs hoogte- en dieptepunten voert. Waar je ook besluit om heen te gaan: laat je meevoeren. Of je nu op je teenslippers door Jaipur wandelt, op blote voeten door de Taj Mahal of per safari op zoek gaat naar de tijger in imponerende nationale parken. Het ongeloof en het avontuur ga je absoluut beleven in Incredible India.

Deel dit:

Terug Naar Boven