Taiwan, het andere China

Anja Gröbel on 10 March 2010

Deel dit:

Er is een ander China waar je als toerist niet zo snel aan denkt maar waar je meer dan welkom bent. Dat is het China dat bekend is onder de naam Taiwan. Als afvallige provincie onder leiding van Chiang kai shek leeft dit eiland al jarenlang min of meer in onmin met de grote broer op het vaste land. Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om Taiwan met een bezoek te vereren.

Taiwan is een eiland dat ook wel bekend is onder de naam Formosa. Qua oppervlakte is het net iets kleiner dan Nederland maar in landschap en cultuur herbergt het veel meer diversiteit. Er zijn meerdere mogelijkheden om naar Taipei, de hoofdstad van Taiwan te vliegen, maar vanaf Schiphol met China Airlines, de nationale luchtvaart maatschappij van Taiwan, is er één die het meest voor de hand ligt.

Taiwan is erg goed georganiseerd en erg modern. De Taiwanees is verliefd op hoogwaardige technologie, wat overal en in elke vorm terug te vinden is. Waar vroeger bijna alles wat oud was moest wijken voor vernieuwing, is er de laatste jaren een trend te bespeuren waar oudere gebouwen gespaard blijven en er een mix van oud en nieuw ontstaat. Het mooie is dat die mengelmoes zich niet alleen tot het architectonisch landschap beperkt. Vanaf de eerste dag vind ik hier een melting pot van Aziatische culturen in al haar vormen. De mensen zijn erg vriendelijk, zeer gemoedelijk en de hoofdstad Taipei is opvallend schoon. Eén van de dingen waar de mengeling van culturen zich in manifesteert is het eten. Alleen al de culinaire hoogstandjes die ik hier in vele getale mag beleven, is een bezoek aan Taiwan waard. Het eten staat centraal in hun cultuur en dat proef je.

Ook het geloof neemt op Taiwan een zeer voorname plaats in, en uit zich in de vele prachtige tempels en offer plaatsen die het land rijk is. Op veel plaatsen ruik je wierook of zie je offerandes die je soms gewoon op de hoek van de straat kunt vinden. Het boeddhisme, taoïsme en confucianisme zijn de grootste religies in het land welke een erg filosofisch karakter hebben. Als je dit van dichtbij wilt beleven kan je een nacht in een klooster verblijven en kennis maken met de rust en reinheid van deze religies. Ook bijgeloof en rituelen nemen een voorname plaats in bij de Taiwanees. Voor wie van natuur houdt is Taiwan ook een land waar menig natuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Een voorbeeld daarvan is het nationale park van Toroko. Eenvoudig te bereiken met de trein vanuit Taipei, wat al een belevenis op zich is. In het park bevindt zich de immens grote Toroko kloof waar je al wandelend kunt genieten van veel natuurschoon en witte rotsen met een parelmoerachtige gloed. Langs de oostkust van Taiwan is de kans om vanaf de kust dolfijnen of walvissen te zien in bepaalde periodes van het jaar erg groot. Maar dat is niet de enige reden om naar het strand te komen. In Fangshan is het genieten van een heerlijk wit strand en, hoe kan het ook anders, een voortreffelijk lunch in dat kleine pittoreske van riet gemaakte restaurantje.

Het binnenland moet men zeker niet vergeten met een bezoek te vereren. Ondanks het feit dat Taiwan gevoelig is voor natuurgeweld zoals aardbevingen en tropische stormen is de infrastructuur perfect en het land geheel voorbereid om eventuele schade die dit met zich mee brengt direct te herstellen. Desalniettemin zijn er vele tempels uit de tijd van de Ming-dynastie die het natuurgeweld door de eeuwen heen hebben doorstaan. Wat zeker een bezoek waard is, is het Sun Moon meer wat midden op het eiland ligt. Omringd door bergen en vissersdorpjes, deels bestaand uit woonboten, geniet ik tijdens een boottocht op het meer van het prachtige uitzicht. Dit is weer zo anders dan wat ik tot nu toe heb gezien. In Taipei is de reis begonnen en zal hij ook worden afgesloten. Hier is nog zoveel te zien en te doen. Een bezoek aan de tot voor kort hoogste toren ter wereld, de Taipei 101 die met 508 meter de Vaalserberg ruim ontstijgt of meedoen met de “nationale sport” van Taiwan, het karaoke zingen.

In de bijna 30 jaar dat ik in reisvak zit ben ik nog nooit een land tegen gekomen met zoveel diversiteit op zo’n relatief kleine oppervlakte. Of je nu van cultuur, natuur, strand of van verfijnd eten houdt, Taiwan heeft het allemaal en een aanrader voor iemand die echt iets anders wil.

Deel dit:

Terug Naar Boven