Tanzania

Anja Gröbel on 17 June 2014

Deel dit:

In juni 2014 had ik het voorrecht om een gedeelte van Tanzania te mogen bezoeken. Deze keer betrof het een aantal natuurparken in het noorden van het land. Noord-Tanzania staat bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. Dat geldt niet alleen voor het wild op de grond maar ook in de lucht. De vogelliefhebber komt hier dan ook flink aan z’n trekken met maar liefst 500 verschillende soorten vogels. De bekendste wildparken zoals Tarangire, Lake Manyara, de Ngorongoro krater en de Serengeti liggen redelijk dicht bij elkaar zodat ze prima te combineren zijn. Daarnaast is er een dagelijkse rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam met de KLM naar Arusha/Kilimanjaro en de hoofdstad Dar Es Salaam.

Het relatief dicht bij Arusha gelegen Tarangire was het eerste park dat ik bezocht en is toch één van mijn favorieten, met een prachtig, heuvelachtig landschap, afgewisseld door vlaktes met de vele eeuwenoude Baobab bomen. Grote kuddes olifanten trekken in dit toch wel typisch Afrikaanse landschap de aandacht. Jong, oud, groot en klein, je kunt er nooit genoeg van krijgen…….. Iets noordelijker ligt Lake Manyara. Hier vindt je vooral een prachtig meer waar duizenden roze flamingo’s te bewonderen zijn. Daarnaast vind je hier ook de grootste concentratie bavianen ter wereld. Het park is niet groot, maar zeker een bezoek waard. Weer iets verder ligt de beroemde Ngorongoro krater, die op de World heritage lijst staat. Het is één van de grootste kraters ter wereld en heeft ongeveer 300 vierkante kilometer voornamelijk open graslanden waar heel veel wild te bewonderen is. Een ark van Noah op zich zelf. Verder zijn de uitzichten fenomenaal. Een bezoek is een must. Het grootste park is natuurlijk de wereldberoemde Serengeti met z’n uitgestrekte vlaktes met immense kuddes wildebeest en zebra’s. Duizenden van deze grazers trekken over deze vlaktes in een vaste cyclus. Ze zijn constant op zoek naar het verse gras dat door nieuwe regens iedere keer weer ergens anders ontluikt. In hun schaduw de katachtige, zoals leeuwen, luipaarden en cheeta's die in deze grazers hun bron van voedsel hebben. Als decor van de beroemde Disney klassieker, "the Lion King", spreekt de Serengeti natuurlijk tot een ieders verbeelding. Zeker in het vroege voorjaar wanneer in het zuiden van de Serengeti duizenden wildebeest kalfjes worden geboren. Het geheim van een goede safari zit in de afwisseling van de prachtige, overweldigende natuur in combinatie met sfeervolle overnachtingsplekjes. U kunt kiezen uit zeer persoonlijke, kleinschalige lodges of een wat groter opgezette lodge. Om nog meer één met de natuur te voelen kunt u verblijven in een tented bush camp. En ondanks dat het anders doet vermoeden, is dit alles heerlijk comfortabel. U kunt namelijk nog steeds genieten van echte bedden en een sfeervol gedekte tafel. Als u bij de ondergaande zon met een drankje op uw veranda het landschap in een rode gloed ziet veranderen terwijl een kudde olifanten voorbij trekt en u in de verte een leeuw hoort brullen, dan kan het niet anders of u moet zich betoverd voelen.

Wat geen onderdeel van deze reis was, maar zeker het vermelden waard is, is dat de safari uitstekend te combineren is met een paar dagen strand op het mooie eiland Zanzibar. Zo kunt u na een prachtige maar vermoeiende safari heerlijk uitrusten op het strand.

Tanzania is adembenemend en divers, en is daarom het beleven meer dan waard. Ik weet dan ook zeker dat dit prachtige land een onvergetelijke indruk achterlaat.

Deel dit:

Terug Naar Boven