Zambia

Anja Gröbel on 11 July 2013

Deel dit:

Afgelopen juni was ik in de gelegenheid om Zambia voor een tweede keer te bezoeken. Althans de eerste keer was een bliksembezoek van 2 nachten aan het einde van een 14 daagse reis door Zimbabwe, ook een machtig land qua natuur en dierenwereld. Toentertijd verbleef ik op een uur rijden van Livingstone in de bijzondere Tongabezi lodge, gelegen aan de Zambezi rivier. Van hieruit heb ik toen de Victoria Watervallen bezocht zowel vanaf de grond als vanuit de lucht, beide excursies waren zeer indrukwekkend !

Deze keer echter bezocht ik twee belangrijke natuurparken , South Luangwa en Lower Zambezi. Ik trad in de voetsporen van Norman Carr, de oprichter van Norman Carr safaris, Deze wildlife conservationist begon als pionier met hunting safari's en kreeg het lumineuze idee om foto safari's te organiseren. Net als met jagen, gedeeltelijk en of zelfs hoofdzakelijk ging men toen te voet op safari. Dit is trouwens ook de high light en het unieke van een safari in Zambia; wandelsafari's , en wel van camp tot camp lopen onder begeleiding van een zeer ervaren gids en zijn trackers. Een beleving die ik niet kan omschrijven op papier, dit moet je een keer in je leven meemaken als je een safari- en natuur liefhebber bent. Niks is zo mooi als de stilte van de bush met enkel de geluiden van de dieren om je heen en als je de eerste keer oog in oog staat met een olifant is dit wel een ultieme ervaring. De Camps waar ik verbleef waren zeer kleinschalig, meestal maar 4 tenten of kamers, gelegen in The Middle of Nowhere maar toch van alle gemakken voorzien; safari zoals safari bedoeld is, puur en ongerept ! je waant je Robert Redford of Meryl Steep in de film ""Out of Africa "" . Slapen in een droge rivierbedding onder die fantastische Afrikaanse sterrenhemel met alleen een muskietennet over je heen, een vuurtje om je heen om de wilde dieren op afstand te houden………Dichtbij het janken van hyena’s, verder weg de brul van een leeuw, ook dit behoort tot de mogelijkheden tijdens je verblijf in South Luangwa en dat heb ik uiteraard uitgeprobeerd, fantastisch!

Na het bezoek aan South Luangwa en zijn diverse Camps vlogen we eerst van Mfuwe weer terug naar Lusaka en daar stond een kleine Cesna klaar om ons naar Lower Zambezi te vliegen. Hier verbleven we in een sfeervol camp gelegen aan de Zambezi Rivier, weer een totaal andere omgeving en natuur. Langs de oevers van de rivier kwamen de olifanten en andere dieren drinken, de nijlpaarden lagen in het water voor onze kamer en om ons heen een pracht aan kleurrijke vogels. Maar liefst 300 vogelsoorten telt Lower Zambezi national park. We hebben gekanood op de machtige Zambezi rivier, ook dit is weer een beleving die je alleen in Zambia of Zimbabwe kunt meemaken, de rust en stilte is bijzonder en het is zo anders om de dieren vanaf het water te zien en ook wel een beetje spannend met de nijlpaarden die heerlijk lagen te zonnen in het water. Ook hier weer hadden we de beste gidsen die ons begeleidden en precies wisten wat wel en niet te doen. Deze mensen kennen de bush en zijn bewoners als geen ander.

Ik kan nog veel opschrijven, maar ik ben meer een mens van vertellen en foto's, dus neem gerust contact met mij op als u plannen heeft of als uw interesse is gewekt. Ik vertel u graag meer over dit bijzondere land!

Deel dit:

Terug Naar Boven