Zuid Afrika, heel verrassend

Anja Gröbel on 29 September 2009

Deel dit:

Mensen die voor de eerste keer naar Afrika gaan, kiezen vaker voor Zuid Afrika dan voor een ander Afrikaans land. Waarom? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Ik heb wel eens iemand gekscherend horen zeggen dat Zuid Afrika het Afrika voor beginners is. Het is maar wat je ervan verwacht. Wat wel waar is, is dat Zuid Afrika een land is wat zo divers is, dat er voor elk wat wils is en het zich in vele opzichten onderscheidt van andere Afrikaanse landen waar safari vaak de hoofdmoot is.

Wij vlogen op Johannesburg. Opvallend was het bijna splinternieuwe internationale vliegveld van Johannesburg. Later zagen wij nog veel meer werkzaamheden aan stadcentra en infrastructuur en dat alles met het oog op de WK voetbal van 2010. De infrastructuur is voor Afrikaanse begrippen sowieso al uitstekend. Daarom is zelf rijden met een huurauto in dit land heel goed te doen. Het eerste deel van de reis ging richting het Krugerpark in de Provincie Mpumalanga. Even ten westen van het Krugerpark was het verrassend groen met naaldbossen in een glooiend landschap. Stevige bergpassen in dit ruige gebied gaven ons niet het gevoel in Afrika te zitten. Een oud dorpje (Pilgrims Rest) gesticht door goud-en gelukzoekers boven op een pas gaven helemaal een gevoel dat we ergens in Noord Amerika waren geland. Maar dit is toch Afrika!

Voor wie niet in het Krugerpark zelf zit kan vanuit deze omgeving eenvoudig het Krugerpark bezoeken. De entree kost ongeveer € 15,- per persoon en rond de € 10,- voor de auto per dag. Het park en de afstanden zijn erg groot en daar moet je je niet op verkijken. Ook omdat er een snelheidsbeperking van 50 km/u is, en er wordt gecontroleerd, is het raadzaam om niet te grote afstanden te plannen. Naast het feit dat het geweldig is om zelf tussen de olifanten, antilopen en andere wilde dieren te rijden is ook de natuur nog eens erg mooi en afwisselend. Diegene die niet zelf op safari wil kan in deze regio terecht bij de private parken waar men van eenvoudig tot luxe kan verblijven en met een gids de "gamedrives" kan doen. Vele van deze parken liggen aan of in het Krugerpark en hebben ook de "Big Five" op hun terrein rondlopen.

Vanaf het Krugerpark ging het via het koninkrijk Swaziland naar Kwazulu Natal. Swaziland is qua infrastructuur net zo goed als Zuid Afrika en heeft een wegennet wat kwalitatief zeer goed is. In Kwazulu Natal verbleven wij in zo'n "privat game reserve" en wel Mkuze Falls waar op 20 000 ha veel wild waaronder de Big Five te zien is. Kundige gidsen en spoorzoekers zorgen voor een ultieme safari beleving.

Via Santa Lucia, bekend van o.a. de nijlpaarden die daar door de straten lopen ging het naar Durban om het vliegtuig te nemen richting Port Elizabeth (PE). Het tussenliggende gedeelte wordt als minder interessant beschouwd. Vanaf PE kan de tuinroute gevolgt worden hetgeen een prachtige route is langs mooie kustplaatsen, gebergten en de wouden van het Tsitsikammapark. Het einde van de tuinroute brengt je via Hermanus, waar je de walvissen vanaf de kust kunt zien zwemmen, de wijngebieden van Stellenbosch en Franshoek naar Kaapstad.

Bij Hermanus ligt het plaatsje Gansbaai waar het mogelijk is om, zei het gekooid, naar witte haaien te duiken. Wie sterke zenuwen heeft moet dit zeker doen. Een 6 meter lange witte haai onder water op 40 cm van je vandaan is zo iets adembenemendst dat het met geen pen te beschrijven is. In de wijngebieden was het vooral genieten van de schoonheid van het landschap en hoogstaand culinair Zuid Afrika. Vooral de prijs kwaliteit verhouding is uitstekend. Voor € 20,- per persoon kan men al heel goed eten, inclusief drank.

Eenmaal in Kaapstad aangekomen was er toch wel het besef dat wie deze stad en omgeving goed wil verkennen daar toch zeker 4 dagen voor moet uittrekken. De ligging van de stad is fantastisch en heeft samen met haar omgeving veel te bieden. Zo is er de Tafelberg, Robben Island (waar Mandela gevangen zat), the waterfront, loopstreet en longstreet, maar ook een dagtocht over Kaap de Goede Hoop is zeker een aanrader. Kijkend vanaf Cape Point naar het zuiden bedenk ik me dat het volgende stuk land in die richting de Zuidpool is. Dat contrast is typerend voor Zuid Afrika, een land waar vele landschappen samen komen en in een dag over diverse continenten gereisd kan worden.

Deel dit:

Terug Naar Boven