Food blog Indonesië (eenvoudige Indische rijsttafel)

Annie Spier van Zwicht on 23 April 2020

Deel dit:

Niet alleen ben ik dol op Indonesië, maar ook op het Indische eten. Ik sta regelmatig in de keuken om een heerlijk Indisch gerecht te maken. Op het moment van schrijven staat er zelfs een stoofpot met rendang op het fornuis, het ruikt heerlijk!

Het leukst vind ik het om een kleine rijsttafel te maken en het liefst met eigen gemaakte boemboes (kruidenpasta’s). Maar aangezien dit nogal de nodige tijd kost en je er eigenlijk een beetje ervaring mee moet hebben hou ik het simpel. (Ik maak vaak gerechten uit de oude Indische kookboeken van de oma van mijn echtgenoot.)

Kleine rijsttafel voor 2 personen.

Rendang: 1 zakje boemboe rendang, liefs van de toko 500 gram (ik doe meestal 250-300 gram bij een rijsttafel) runderriblappen 200 ml. kokosmelk (bij 250-300 gr. vlees iets minder) 250 ml water, vaak minder, net zoveel tot dat het vlees net “onder” staat beetje olijfolie

Fruit de boemboe in ca. 2 eetlepels olie. Snijd het vlees in blokjes van ca. 2x2 cm en braad deze even aan in de boemboe. Voeg de kokosmelk en het water toe en laat alles op het kleinste pitjes zachtjes sudderen voor ongeveer 3 uur. Regelmatig omscheppen en checken of er eventueel nog wat water bij moet.

Kip ketjap: 250-300 gram kipfilet ketjap manis, liefst de dikke variant (kleine witte jerrycan met rode opdruk A) sambal(s), eigen keuze variant kruiden, bijvoorbeeld djahé en ketoembar beetje olijfolie

Braad de in stukjes gesneden kip even aan in de olijfolie. Voeg hierbij ketjap en sambal naar smaak en laat het zachtjes pruttelen tot het gaar is. Wordt het tijdens het bakken te droog, doe er dan een beetje water bij. Dit duurt 10-15 min.

Saté babi: 250-300 gram hamlappen (lamsvlees is ook heerlijk!) kleine satéstokjes ketjap sambal Indische kruiden naar smaak beetje olijfolie Satésaus, ik neem altijd de Wyco variant Voor de lamssaté gebruik je geen satésaus, maar ketjapsaus. (verdun de ketjap met wat olijfolie, citroensap, klein beetje water, beetje djahé en in stukjes gesneden rode pepertjes)

Snijdt de hamlappen in kleine blokjes en marineer ze min. een half uur in een beetje olijfolie, ketjap, sambal, beetje citroensap en Indische kruiden zoals djahé en ketoembar. Rijg de stukjes vlees op (kleine) satéprikkers, 3-4 stukjes vlees per stokje en gril ze in een grillpan of op de BBQ tot ze gaar zijn.

Sambal goreng telor (gekookte eieren): 1 zakje boemboe sambal goreng (liefst van de toko) 2-4 eieren 200 ml. kokosmelk olijfolie

Kook de eieren ca. 8 minuten. Doe een flinke scheut olie in een wok en bak de eieren rondom, soort van frituren eigenlijk. Fruit in de tussentijd de boemboe in wat olijfolie in een kleinere kook- of steelpan. Voeg hier de kokosmelk aan toe en evt. een beetje water en doe daarna de eieren erbij. Even laten sudderen.

Sambal goreng boontjes: 1 zakje boemboe sambal goreng (liefst van de toko) 300-500 gr. verse (gebroken) sperzieboontjes beetje olijfolie

Kook de sperzieboontjes ca. 3 minuten. Fruit de boemboe in een beetje olijfolie en voeg een heel klein beetje water toe. Doe de sperzieboontjes erbij en stoof/roerbak deze net zolang tot al het water is verdampt.

Voor alle bovenstaande recepten (behalve de saté en satésaus) geldt: maak je het een dag van tevoren, dan zullen de smaken de volgende dag nog intenser zijn. Opwarmen doe je lekker makkelijk in de magnetron.

Deze rijsttafel is het lekkerste met witte (of evt. gele) rijst. Ik gebruik meestal Pandan rijst, deze is een beetje kleverig. Uiteraard kun je de rijsttafel uitbreiden met bijvoorbeeld kipdrumsticks, kroepoek, atjar tjampoer, schaaltje(s) (diverse soorten) sambal(s), gebakken uitjes, seroendeng (geroosterde kokosrasp met pinda’s) en kering (fritessticks of chips frietjes). Hoe meer kleine schaaltjes op tafel staan, hoe gezelliger!

Tip: koop eens een pak pisang(bananen)bladeren bij de toko (diepvries), laat een blad ontdooien en doe deze op een schaal onder de rijst, dit staat erg feestelijk en gezellig.

Uiteraard sluit je de maaltijd af met een lekkere kop koffie of thee en spekkoek (toko).

Slamat makan! (Eet smakelijk)

P.s. door met je muis over de foto te bewegen zie je het bijschrift.

Deel dit:

Terug Naar Boven