The island of Aphrodite

Annie Spier van Zwicht on 12 March 2019

Deel dit:

Cyprus, het mooie, zonnige eiland in het zuidoosten van Europa. Geografisch gezien behoort Cyprus eigenlijk tot Azië, maar het wordt toch tot Europa gerekend. Het eiland ligt 70 kilometer ten zuiden van Turkije. De bevolking van het Griekse deel van het eiland spreekt de Griekse taal, maar met de Engelse taal kom je daar heel goed uit de voeten.

De eerste keer dat ik kennis maakte met Cyprus was in 1994 en ik was meteen verkocht. Vanaf toen ben ik ontelbare keren terug geweest, ook omdat ik de laatste 15 jaar daar zelf een vakantiehuis heb gehad (tot 2019). Dat huis stond in Paralimni, een gezellig dorp aan de oostkust van het Griekse deel van het eiland. Naast relaxen op één van de vele mooie witte stranden heb ik daar uiteraard ook veel rondgereisd en mag ik wel zeggen dat Cyprus voor mij geen geheimen meer heeft. Cyprus is een bijzonder en veelzijdig eiland met een heel divers landschap en is rijk aan historie en cultuur. In de zomermaanden is het één van de meest zon zekere bestemmingen van Europa. Per jaar schijnt hier maar liefst zo’n 340 dagen de zon! Je kunt er onder andere jetskiën, windsurfen, kitesurfen, parasailen, duiken en snorkelen. Met de vele kustplaatsen is het eiland uiteraard geschikt voor een heerlijke zonvakantie, maar er valt nog veel meer te beleven. Hieronder geef ik je een paar tips.

De hoofdstad Nicosia mag zeker niet ontbreken als je Cyprus bezoekt. Gezellige kleine, smalle klinkersstraatjes met veel terrasjes, veelal onder een begroeide pergola en leuke winkeltjes. Verder een grote winkelstraat met allemaal hippe winkels. Als je er vroeg bent, ga dan zeker ook even naar de grote ochtendmarkt.

Ditzelfde geldt voor Lefkara. Dit pittoreske dorpje staat bekend om het lokale borduurwerk, kantwerk en ambachtelijk zilverwerk.

En wat te denken van het Troodos-gebergte, het groene hart van Cyprus. Bergen, bossen, watervallen, schilderachtige dorpjes, wijngaarden en zelfs skiliften. Ondanks het zeer milde klimaat kun je in de winter soms skiën in Troodos en vervolgens dezelfde dag naar de kust rijden om lekker in de zon op het strand te liggen. Middenin Troodos, op 1318 meter hoogte, bevindt zich het Kykkos Klooster. Het is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Paphos is één van de bekendste badplaatsen op Cyprus. Het is een havenplaats met prachtige stranden, een gezellige boulevard, veel leuke restaurants en tavernes en een flinke dosis cultuur. Kato Paphos, de benedenstad, staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In en rond Paphos vind je ruïnes, een oud kasteel, overblijfselen van oude mozaïekvloeren, een Romeins theater en koningstomben. En je vind er de Rots van Aphrodite. Aan deze rots, die niet ver buiten de stad uit zee opdoemt, kleeft een legende. Deze vertelt dat Aphrodite, de godin van de schoonheid, hier geboren zou zijn uit de golven van de zee.

Op ongeveer anderhalf uur rijden ligt het schiereiland Akamas. Je kunt er wandelen in de Avakaskloof, schildpadden spotten en met een jeep door de bergen trekken. Wil jij ook naar Cyprus, neem dan contact met mij op. Ik help je hier graag bij!

Deel dit:

Terug Naar Boven