Het land van je dromen, Nepal

Arlette van der Meer - Lammers op 06 October 2009
September 2009… wat een feest, ik ben ingeloot voor de studiereis met Holland International naar Nepal. Op het programma staan vele sportieve en interessante belevenissen.Stadbezoeken met vele tempels, trekking, rijden op een olifant in Chitwan, raften en een eindfeest. En dat allemaal in 6 dagen tijd!!

6 oktober is het zover. In de avond vertrek ik naar Nepal. Op 13 oktober ben ik weer thuis.

Nepal is een geweldig land. Het is kleurrijk, mystiek, en groen, met een beetje geluk zie je de Himalaya. Nepal is het ontdekken waard. Een rondreis is absoluut een must. Een trekking is een ervaring. De mensen zijn mooi, hebben mooie kleurige kleding aan. Ze verkopen graag hun tasjes, armbanden en mandalaketting. Ze blijven om je heen zwermen (met respect). De tempels zijn mystiek, met offertjes voor de goden, met gebedsmolens en heilige mannen (sadhu’s). Nepal is groen, vruchtbaar, prachtige rijstterrassen en kent de moesson tijd (juni t/m september)

De trekking is een wandeltocht de bergen in, naar een tentenkamp. Het is best zwaar, maar de uitzichten zijn geweldig. Je loopt op eigen tempo naar boven, de sherpa’s blijven in de buurt om de weg te wijzen. Het tentenkamp is prima verzorgd, met in de avond een kampvuur, en heerlijk eten. Een douche is er niet, wc is een gat in de grond (met tent er over). De zonsopgang is onvergetelijk mooi. Het ontbijt met toast, jam, pindakaas en eieren ziet er prima verzorgd uit. De mooiste trekkings vinden plaats rondom Pokhara.

Raften kan ook in Nepal, onze rivier was niet ruig maar de stroomversnelling blijft spannend. Na een goede instructie, zwemvesten en helm ga je op pad met je eigen raftteam. Schrap zetten, peddelen, en go…….Uiteraard blijft de kans bestaan dat je uit de boot valt. De raft trip eindigt op een prachtig rivierstrand (voor ons stond de lunch klaar), waar de mogelijkheid is om te overnachten in een tent (met bedden).

Chitwan vond ik een heel ander Nepal, na een rit door de bergen kom je op een vlak, landbouwgebied. Elk huisje heeft een eigen buffel. Er wordt geoogst (met de hand). Het Chitwan National Park is een bezoek meer dan waard. Per olifant trek je het park in op zoek naar dieren (vooral op zoek naar de neushoorn). Het waden door de rivier op de rug van deze sterke dieren is echt onvergetelijk.

Kathmandu, Thamel is het gedeelte waar je ontzettend leuk kunt shoppen en heerlijk uit kunt gaan. Hier kwamen we terecht in een trekkersbar met heerlijke pizza’s. Op een voetbord mochten we onze namen achterlaten. Voor prachtige sjaals, dekens, en souvenirs is Thamel een must.

De steden Kathmandu, Patan en Bhaktapur zijn geschikt voor tempelbezoek. In Kathmandu, Durbar Square vind je vele tempels, kraampjes. Het is een drukte van jewelste. Patan, ook hier op het Durbar Square vind je het koninklijk paleis en de tempels. Bhaktapur, erg middeleeuws met mooie pleinen en tempels. Het is een Unesco monument.

Bijzonder vind ik het verhaal van de “living Godess”, Uit de Shakya clan wordt een 4 jarig meisje gekozen, ze moet aan 32 kenmerken voldoen en een aantal tests doen, haar voeten mogen niet in aanraking komen met de grond. Zij wordt verzorgd, krijgt onderwijs, en wordt vereerd. Zij blijft de living godess totdat ze voor de 1e maal menstrueert. Daarna komt er een nieuw meisje. Het huis van de living Godess hebben we bezocht in Kathmandu.

Sta open voor alle indrukken en laat de Westerse mentaliteit thuis. Nepal is arm, er wordt gebedeld door kinderen, het licht valt uit in het hotel, de straten staan blank bij een flinke regenbui. Je hebt niet dagelijks zicht op de Himalaya. • eten en drinken is goedkoop in Nepal (2 cola € 0,50) • neem een zaklamp mee • neem iets mee om uit te delen (zeepjes, kleding, knuffels, autotjes) • deel niet uit waar veel mensen zijn • vraag of je de mensen mag fotograferen • ga georganiseerd op reis • er wordt links gereden • In Kathmandu; kies voor een hotel, dicht bij Thamel • goed insmeren met Deet (tegen de muggen) • regel een visum • vraag inentingen na • neem niet teveel mee in de koffer, koop veel spullen, het is goedkoop • je kunt een lijkverbranding meemaken • haal een stip tussen de ogen bij de tempel voor Goodluck • ga voor de Himalaya naar Pokhara • wissel geld op de luchthaven (kleine coupures)

Wilt u meer weten of op vakantie naar Nepal, neem dan contact met me op.