Trouwerij in Ghana

Arlette van der Meer - Lammers op 27 September 2007
Wanneer ga je naar Ghana? Misschien voor zaken, voor familiebezoek, voor voetbal of voor ontwikkelingshulp, de reden van onze reis naar Ghana was de trouwerij van Anna en Kwame.

Wij vlogen met KLM naar Accra, in bezit van visum en malariapillen. Ik heb vele landen bezocht, maar ik vond het toch spannend. Het is geen alledaagse bestemming om naar toe te reizen. We landden in de avond in Accra, het was al donker. Drommen mensen en taxichauffeurs stonden buiten de aankomsthal. Door de reisorganisatie was een taxi voor ons geregeld, de chauffeur loodste ons door de mensenmenigte. We werden naar ons hotel gebracht, Dutchotel.

Langs de weg was het een drukte van jewelste, iedereen liep langs de straat met etenswaren, waterzakjes, fruit, wc papier, van alles om te verkopen. In Accra is er altijd file, de rijstijl is bijzonder te noemen. Gewoon rustig doorrijden, driedubbel dik, en uiteindelijk zonder deuk heb je de andere auto ingehaald.

Het Dutchotel ligt aan zee. Keurig nette kamers, met zeezicht, een zwembad en een restaurant. Kluisjes op de kamer zijn er niet, dus dan de spulletjes maar afgeven bij de receptie. Het terrein wordt bewaakt. De vissers zijn op zee met lange slanke kajakachtige boten. Om weer aan land te komen moeten de vissers de ruige branding trotseren. Kunnen ze wel zwemmen? Op het strand ligt veel rommel, afval uit zee. Mensen gebruiken de zee en de rotsen als toilet. Een strandwandeling laat je wel uit je hoofd.

Tegenover het hotel is het dorp, gewoon houten huisjes aan een lemen weg. Een van de houten huisjes is de kapsalon, de ander is de kleermaker. Ook vleesspiesjes die uren in de zon hangen, worden verkocht. Dagelijks wordt er gevoetbald.

We hebben veel rondgereden, Accra is een openlucht warenhuis. Ik heb nog nooit zo iets beleefd. Van doodskisten, meloenen, autobanden, kleding, meubels, alles zie je aan de kant van de weg. Wil je cola? Even stoppen en geregeld.

De trouwerij was perfect geregeld, in een rond schoolgebouw. Het betrof een kerkelijk huwelijk in Ghana. De gasten waren prachtig, kleurrijk uitgedost voor het feest. Het grappige was dat het bruidspaar niet eens alle gasten kende, buren van buren komen ook naar het feest. Tja, eten, drinken en dansen dat maak je niet dagelijks mee!

Ghana; ik had het niet willen missen. Toeristisch gezien is Ghana niet direct interessant. Toch is Ghana een bijzonder land, mede door de grote contrasten van rijk en arm. Door de lieve kinderkoppies.

De mensen zijn super aardig. Iedereen spreekt prima Engels. Ik voelde me nergens ongemakkelijk. Ik voelde me wel een bezienswaardigheid in Ghana. Er zijn niet erg veel blanken in de stad. De mensen zijn niet opdringerig. Je koopt of je koopt niet. Mensen zijn enorm behulpzaam (Robert’s bril is vakkundig gerepareerd).

Aantal tips: - Denk aan de inentingen, inclusief gele koorts en malariapillen - Neem iets mee om weg te geven aan kinderen, je krijgt de liefste glimlachen - Je valt op als blanke, wees je daar van bewust - Een taxi is super goedkoop, autohuur zou ik niet aanbevelen - Breng heel veel geld naar Ghana, help het dorp en je wordt koning - Elektriciteit valt regelmatig uit, neem een zaklamp mee - Zorg voor flessenwater, op straat zeer goedkoop verkrijgbaar - Pas op met het eten, diarree ligt op de loer - Bezoek het slavenford in Elmina - Maak geen strandwandeling op blote voeten ;-)