“No stress” op Kaapverdië

Bianca Brouwer - van der Pels op 03 October 2012
Op uitnodiging van Holland International en RIU Hotels & Resorts heb ik een studiereis gemaakt naar Kaapverdië. In een paar dagen tijd bezochten we de eilanden Boa Vista en Sal en kregen we een goede indruk van de mogelijkheden.

De Kaapverdische Eilanden vormen een eilandengroep van 10 eilanden en bevinden zich op ongeveer 500 kilometer voor de kust van Senegal in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en doen droog en woest aan.

Ons bezoek begint op Boa Vista na een vlucht van 6,5 uur. Toerisme is tegenwoordig de grootste bron van inkomsten op dit eiland. De trekpleisters zijn natuurlijk de stranden die prachtig lang en wit zijn. De belangrijkste plaats op het eiland is Sal Rei (Koning Zout), met een aantal koloniale huizen en een grote katholieke kerk. Het toerisme is hier nog niet doorgedrongen! Wel kun je er aan het strand heerlijk lunchen. Tijdens onze rondrit over het eiland bezoeken we de Viana Desert, een woestijn ontstaan door het overwaaiende zand vanaf het Afrikaanse continent. Door de wind kan de woestijn wat verschuiven en van vorm veranderen, zeker een mooie plek om naar toe te gaan. In Rabil bezoeken we de keramiekfabriek, waar je kunt zien hoe de souvenirs van klei worden gemaakt.

Na een binnenlandse vlucht van wel vijftien minuten komen we aan op het eiland Sal. Qua oppervlakte kleiner dan Boavista, maar wel meer ontwikkelt, zeker op toeristisch gebied. Je vindt hier wat meer bezienswaardigheden en excursiemogelijkheden en het eiland is bij uitstek geschikt voor surfers!

Onze excursie brengt ons bij Buracona, een prachtige plek waar de golven tegen de rotsen slaan en een natuurlijk bad is ontstaan. Daar kun je ook het “blue eye” bewonderen, wanneer de zon in de grot op het water schijnt. Verderop in het droge landschap zie je een fata morgana, je denkt water te zien maar in werkelijkheid is het een luchtspiegeling van de hete zon op de aarde. Een andere bezienswaardigheid zijn de salinas, de zoutvlaktes. Tot 1984 een belangrijk exportproduct, maar nu alleen nog voor eigen gebruik op de eilanden. In het zoutmeer, gelegen in een vulkaankrater, kun je zwemmen en blijven drijven net als in de Dode Zee. Het water is heerlijk warm en het is goed voor de huid.

Het kustplaatsje Santa Maria biedt een kleurrijk aanzien en heeft verschillende restaurantjes, cafeetjes en een souvenirmarktje. Op de pier kun je de lokale vissers hun vangst aan wal zien brengen. Een andere leuke activiteit is een catamarantocht langs de kust van het eiland. Heerlijk relaxed en onderweg een stop om te zwemmen en snorkelen.

Met een minimum temperatuur van 25 graden, prachtige stranden en comfortabele (All Inclusive) accommodaties zijn de Kaapverdische Eilanden een heerlijke (winter)zonbestemming.

Wilt u meer informatie over reizen naar Kaapverdië of andere zonnige bestemmingen, neemt u dan vrijblijvend contact met mij op!

Bianca Brouwer, Travel Counsellors