De prachtige leegte van de Noordkaap in Zuid-Afrika

Bianca Brouwer - van der Pels op 23 September 2019
De reis start in Johannesburg, waar we direct na aankomt door de leuke wijk Maboreng rijden met zijn muurschilderingen en talloze cafés. Onze bestemming is Maropeng, waar we eerst lunchen bij de Sterkfontein Caves. Onze gids neemt ons daarna mee voor een rondleiding, we zien de schedel van Mrs. Ples en andere archeologische vondsten. We bezoeken ook de Cradle of Humankind, een Unesco World Heritage site, waar veel van de gevonden fossielen worden tentoongesteld. ’s Avonds genieten we van een heerlijk diner in een leuk en trendy restaurant.

De volgende dag vertrekken we dan echt naar de Noordkaap! We vliegen naar Upington en rijden vervolgens de Kalahari Red Dune Route naar de Molopo Lodge. Omdat deze route een lange rechte weg door de woestijn is, worden hier veel auto’s getest! We worden door onze Khomani San gids meegenomen voor de Bushmen Experience. Hij legt o.a. uit wat de werking is van verschillende planten en hoe zijn stam overleeft in de natuur.

Onderweg naar het Kgalagadi Transfrontier Park stoppen we bij de Meerkat Sanctuary en zien we hoe deze dieren leven. Daarna is het tijd voor actie, we gaan dune boarden! Een bijzondere ervaring op de rode zandduinen.

Rijdend door het park naar onze lodge zien we al verschillende prachtige dieren, zoals Onyx, giraffen, wildebeest, gemsbokken, stokstaartjes en zebra’s. We genieten van een heerlijke picknick lunch midden in het park, waarna we worden opgehaald door de rangers van !Xaus Lodge voor het laatste traject. Bij de ingang worden we direct verwent, een grote mannetjes leeuw ligt lui onder de boom.

Deze route kan alleen met een 4-WD worden gereden en voert over 91 duinen naar het eindpunt, de lodge. Deze is Community Owned, wat betekent dat de San en Mier communities leven van de opbrengsten van de lodge en werkzaam zijn in allerlei functies. Het is een unieke ervaring om hier te verblijven. De geweldige ligging aan een zoutpan, omgeven door zandduinen en ver van de bewoonde wereld.

In de ochtend neemt de Bushman tracker ons mee op een wandeling door de duinen en vertelt over de omgeving, flora en fauna. Ook bezoeken we de cultural village, een kijkje in het leven van de communities. Tussen de activiteiten door kun je genieten van de lodge, het zwembad en het uitzicht.

Tijdens de afternoon game drive zien we nog meer prachtige dieren en we genieten van een zonsondergang, zoals je ze alleen in Afrika kunt beleven. Met een drankje boven op het duin, genietend van de ondergaande zon!

Onze volgende bestemming is het Augrabies National Park. Onderweg stoppen we eerst bij Bezalel voor een wijn en brandy tasting. Het gebied rond de Oranje rivier kent een groot aantal wijnproducenten, waar erg goede wijnen worden gemaakt. Vervolgens rijden we naar Kakamas en genieten van een heerlijke lunch in restaurant Vergelegen.

Bij aankomst in Augrabies rijden we door het park en ook hier zien we verschillende dieren, zoals giraffen, steenbokken, kudu en dassies. We rijden naar het Gorge viewpoint, waar we een geweldig zicht hebben op de kloof en waterval. In de vroege ochtend kun je prachtig de zon op zien komen boven de waterval vanaf de verschillende uitzichtpunten.

We verlaten het park en rijden naar Khamkirri. Een leuke plek met verschillende type cabins en wateractiviteiten. Per kano en met een gids verken je een stuk van de rivier en kom je onderweg een aantal stroomversnellingen tegen. Ook hier serveren ze een heerlijke lunch.

Onze laatste stop in deze omgeving is Kanoneiland, dicht bij Upington. African Vineyard is een erg mooie accommodatie tussen de wijngaarden, met bijzonder ingerichte kamers en suites en een uitstekend restaurant. Het culinaire 6-gangen diner is een goede afsluiting van ons verblijf in de Noordkaap!

We vliegen naar Kaapstad en rijden naar Simonstown. In dit kustplaatsje gaan we de pinguïns bezoeken. Bij Boulders Beach bevindt zich een grote kolonie van deze dieren, die je zowel op het land als in de zee kunt bekijken vanaf de aangelegde boardwalk. Het is erg leuk om te zien hoe ze leven en vooral hoe ze de zee in gaan!

Een bezoek aan Kaapstad is niet compleet zonder de V& A Waterfront. Dit winkelcentrum ligt aan het water en biedt prachtig uitzicht op de Tafelberg. Je vindt er winkels, restaurants, cafés en ook een foodhal. Hier hebben we een heerlijke lunch aan het water, waarna we een aantal van de nieuwste hotels bekijken.

Helaas zit de reis er dan op en kan ik terugkijken op een geweldige ervaring. Zuid-Afrika is een van mijn favoriete bestemmingen en ik kom zeker weer terug!