Fair Trade reis Zuid-Afrika; Limpopo, Mpumalanga & Gauteng

Bianca Brouwer - van der Pels op 07 March 2013
Fair Trade Tourism is een non-profit organisatie in Zuid-Afrika die toeristische bedrijven op vrijwillige basis certificeert. Aangesloten bedrijven gaan op een duurzame manier om met het land, de werknemers en de lokale bevolking.

Onze reis start in Johannesburg, ooit een stad om over te slaan maar tegenwoordig zeker de moeite van een bezoek waard. We starten met het Witts Art Museum en vertrekken vervolgens naar Newton, waar we onder leiding van gids Jo een stadswandeling maken met een focus op graffiti en kunst. Maar natuurlijk komt ook de geschiedenis aan bod met verhalen over het ANC en Nelson Mandela. Chancellor House was het gebouw waar Mandela tot 1960 zijn praktijk als advocaat had, nu is het compleet gerenoveerd. Met de uitstekende busverbinding reizen we naar de trendy wijk Braamfontein voor een heerlijke lunch. ’s Avonds dineren we in de wijk Rosebank, waar veel restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden zijn. Ben je op een zaterdag in Johannesburg, breng dan zeker een bezoek aan de Neighbourgoodsmarket in Braamfontein en geniet van de vele lekkernijen en goede sfeer!

We vervolgen onze reis met een binnenlandse vlucht naar Hoedspruit en rijden dan naar Hannah Game Lodge. Uiteraard maken we eind van de middag onze eerste game drive, waarbij we prachtige dieren en eindeloze landschappen te zien krijgen. Niet alle Big Five in dit park, maar wel neushoorns, giraffen, zebra’s, buffels, wildebeesten, antilopen, kudu’s , luipaarden en nog veel meer!

Vroeg op voor de ochtend gamedrive. Prachtig om de zon op te zien komen en natuurlijk weer te genieten van alle dieren en de mooie natuur. Na het ontbijt gaan we op weg naar de Panorama Route. Dit is een van de mooiste bestemmingen in Zuid-Afrika en de route leidt je langs spectaculaire vergezichten en adembenemende plekken. We starten met de drie Rondavels, reusachtige rotsen met een mooi verhaal van de Xhosa. Bij Bourke’s Luck Potholes komen de rivieren Treur en Blyde bij elkaar. Prachtig uitgesleten rotsen en donkere waterpoelen maken dit tot een bijzondere plek. Bij de volgende parkeerplaats ook weer diverse stalletjes met souvenirs en houtsnijwerk. Bij God’s Window heb je (bij goed weer) een fantastisch uitzicht op de ravijnen en rotsformaties van de canyon. In de omgeving van Blyde River Canyon zijn verschillende mooie watervallen te bezoeken. De canyon is de 3e grootste in de wereld! Bezoek ook zeker Pilgrim’s Rest, een gouddelverdorpje en Nationaal Monument.

De volgende bestemming is Louis Trichardt, bovenin de Limpopo provincie, waar we verblijven in de Madi a Thava Mountain Lodge. We maken een Arts & Crafts Tour in de omgeving en starten met een bezoek aan het dorpje Elim. Daar komen we in contact met de lokale bevolking en leren meer over de voormalige thuislanden. Verder bezoeken we een lokale kunstenaar die prachtige beelden van hout maakt en gaan naar de werkplaats waar lokale vrouwen hun potten komen bakken en krijgen een demonstratie hoe dit in zijn werk gaat.

Het is tijd voor wat actie en we rijden richting Haenertsburg en de Magoebaskloof, waar we een Canopy Tour gaan doen. Onder begeleiding “glijden” we langs de kabels over watervallen en door de kloof, ondertussen genietend van de prachtige natuur. Langs de vele bananen en mango plantages rijden we naar onze volgende verblijfplaats, de Tzaneen Country Lodge. In de avond worden we verrast met een barbecue diner en een dansvoorstelling van leden van de lokale Tsonga stam.

De volgende ochtend begint met een bezoek aan Karros, een mooi project dat (boeren) vrouwen de kans geeft iets bij te verdienen met het borduren van onder andere kussenslopen.

We vliegen terug naar Johannesburg, onze laatste dag brengen we door in Soweto. We bezoeken de lokale markt naast het hotel en rijden dan naar Letho’s Backpackers voor onze fietstour door Soweto. De enthousiaste gidsen nemen ons mee door de township, we proeven home made bier en koeienwangen (lokale specialiteit) en leren dansen. Een aanrader! In de middag brengen we een bezoek aan het Apartheid Museum, een zeer indrukwekkende ervaring. Veel bewegende beelden en goede uitleg maken duidelijk hoe het leven er uit zag tijdens deze periode.

Na de laatste aankopen te hebben gedaan op de craftmarket in Rosebank en een bezoek aan de naastgelegen shopping mall is het tijd voor ons afscheidsdiner en de vlucht terug naar huis!

Wilt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden van een reis naar Zuid-Afrika, neemt u dan vrijblijvend contact met mij op!