Swingend Cuba

Bianca Brouwer - van der Pels op 23 February 2013
Terwijl het in Nederland koud en nat is, vliegen wij in minder dan 10 uur rechtstreeks met de KLM naar Havana. Onze chauffeur staat ons al op te wachten en brengt ons naar het resort in Varadero. Onderweg kijken we onze ogen uit naar de vele, vaak nog prachtige oude auto’s!

Varadero is gelegen op een schiereiland en beschikt over eindeloze witte zandstranden aan een intens blauwe zee. Het is een aaneenschakeling van resorts met prachtige tropische tuinen. Een prima bestemming om te genieten van zon, zee en strand voorafgaand of ter afsluiting van een rondreis door Cuba. In het centrum van Varadero zijn wat winkels en restaurants te vinden, vooral gericht op toeristen. De meeste hotels zijn echter All Inclusive en bieden uitgebreide buffetten en tropische drankjes aan de bar.

Om het echte Cuba te leren kennen, moet je Varadero verlaten! Wij brengen een aantal dagen door in het historische oude centrum van Havana (La Havana Vieja).

Ons hotel ligt tegenover het Museo de la Revolución, waar de tanks in de tuin geparkeerd staan. In de leuke smalle straatjes vind je verschillende winkeltjes, restaurants en natuurlijk bars met live muziek. Heerlijk om overal de klanken van de salsa te horen. Ondanks dat niet alle gebouwen in goede staat verkeren is het toch een fantastisch gezicht met de gekleurde gevels en gietijzeren balkons.

Een niet te missen gebouw is het El Capitolio Nacional, een kopie van het Capitool in Washington. Een imposant gebouw, maar minstens zo indrukwekkend zijn de rijen oldtimers die hier op de parkeerplaats te vinden zijn!

Op het enorme Plaza de la Revolución, waar Castro altijd zijn speeches hield, staat het standbeeld van de nationale held, Jose Marti. Om het plein heen liggen allerlei overheidsgebouwen. Vanaf de trappen van dit standbeeld kun je goed zien hoe uitgestrekt Havana is.

Het historische Castillo del Morro kun je bezoeken, het is tegenwoordig een museum. Iedere avond om 21.00 uur wordt er vanaf dit fort een kanonschot afgevuurd!

Een mooie wandeling is over de Malecón. Deze 8 kilometer lange boulevard loopt helemaal langs de kust. Als het weer en de zee wat ruiger is, slaan de golven hard over de balustrade van de Malecón. Dit is een spectaculair gezicht! Breng ook zeker een bezoek aan het beroemde hotel Nacional de Cuba. In dit hotels sliepen vele beroemdheden en een overzicht hiervan kun je vinden in de bar met prachtig uitzicht op zee.

In Havana vindt je vele pleinen, zoals het Plaza de la Catedral. Niet alleen bevind zich hier de mooie kathedraal, maar ook is er altijd wel muziek of een markt te vinden.

Door de hele stad vind je nog herinneringen aan Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. Bijvoorbeeld in het museum, maar natuurlijk ook in bar/restaurant La Bodeguita. Hier werd de eerste Mojito geschonken en kun je de Daiquiri cocktail proeven, Hemingway’s favoriete drankje.

Naast Havana biedt Cuba nog veel meer bezienswaardigheden. Een rondreis door het land brengt je bijvoorbeeld naar Vinales, een prachtig natuurgebied met onder andere de tabaksplantages. Bezoek vooral een sigarenfabriek en de historische steden Trinidad en Cienfuegos. En geniet van de alom aanwezige muziek op Cuba!

Wilt u meer informatie over reizen naar Cuba, neemt u dan vrijblijvend contact met mij op!