Tempels, sawa’s, prachtige natuur en stranden op Java & Bali

Bianca Brouwer - van der Pels op 04 October 2017
Na een comfortabele vlucht via Jakarta met Garuda komen we eind van de middag aan in Yogyakarta. Voor het diner worden we met becaks (fietstaxi's) opgehaald en rijden we in een stoet richting het paleis in het oude centrum om heerlijk te dineren.

De volgende ochtend nemen we eerst even een kijkje bij de overdekte markt, waar groente, fruit, vlees, vis en specerijen worden verkocht. Vervolgens staan onze becakrijders weer klaar voor een nieuwe rit door de stad en bezoeken we het Paleis van de Sultan. Aansluitend nemen we een kijkje in het Water Palace, waar oude tijden herleven. Na een heerlijke lunch rijden we per bus naar de Prambanan tempel. We kijken onze ogen uit naar dit prachtige bouwwerk, maar ondertussen zijn wij voor de vele schoolkinderen een bezienswaardigheid. Van beide kanten worden er vele foto’s genomen! Het diner is in het mooie historische Phoenix hotel, waar tegelijkertijd op straat een parade plaatsvindt.

Een vroege start vandaag naar een unieke locatie, vanwaar we naar de Borobudur zullen fietsen. Midden in de rijstvelden en tussen de bergen stellen we onze fietsen af en rijden naar de ingang. We worden rondgeleid in dit enorme complex en een kundige gids legt ons uit wat we zien. Dit grootste Boeddhistische monument ter wereld is indrukwekkend en biedt ook prachtige uitzichten. In deze mooie omgeving maken we vervolgens een fietstocht, waarbij we onderweg een snack krijgen en de kunst van het pottenbakken kunnen leren. De lunch op onze startplek hebben we daarna wel verdient.

Vanuit Yogyakarta vertrekken we in de ochtend per trein naar Malang. Deze acht uur durende rit rijdt door kleine dorpjes en toont de uitgestrekte rijstvelden. Onderweg wordt een warme lunch langs gebracht. Aan het einde van de middag arriveren we in Malang, waar we naar ons overnachtingshotel worden gereden.

Vandaag een van de andere hoogtepunten van deze reis, een bezoek aan de Bromo vulkaan! Allereerst per bus naar Tampung, waar we overstappen in jeeps. Na een aantal fotostops met geweldige uitzichten, komen we aan bij het startpunt van de wandeling naar de Bromo. Eerst een wandeling over een uitgestrekte lavavlakte, waarna een beklimming van de trappen leidt naar de beloning; het uitzicht in de krater van de vulkaan. De jeeps brengen ons terug naar de bus en aansluitend rijden we naar Surabaya, waar we in het koloniale hotel Majapahit overnachten.

Een korte vlucht brengt ons naar Denpasar op Bali, waarna een transfer naar Ubud volgt. Ons hotel ligt in het centrum, maar ook tussen de rijstvelden. Dit werkt enorm rustgevend en we genieten van het mooie uitzicht. Daarna verkennen we het gezellige stadje en genieten van een diner met Balinese dansers.

Na een aantal hotelbezoeken komen we aan in Jatiluwih, waar we een fietstocht met e-mountainbikes door deze prachtige omgeving met de beroemde rijstvelden maken. De uitzichten zijn geweldig en we maken verschillende fotostops. Na deze leuke ervaring vervolgen we onze weg naar Munduk, waar we in de buitenlucht dineren.

Vandaag weer een leuke activiteit, per buggy gaan we de mooie natuur in de omgeving van Munduk verkennen. Voorzien van bescherming en helmen rijden we over rotsachtige paadjes, overwinnen rotsblokken en verdwijnen in stofwolken van onze voorgangers. Een unieke ervaring! Na een welverdiende douche volgt een heerlijke lunch met uitzicht, waarna we richting Candidasa rijden. Ons hotel ligt direct aan het strand en na een verkwikkend drankje krijgen we een rondleiding langs de kruiden en planten in de hoteltuin. Deze worden gebruikt tijdens de kookworkshop waar we aan deelnemen. Op een geweldige plek op het strand bereiden we heerlijke loempia’s, gestoomde kip met kruiden, vis saté op de BBQ, gado gado en als afsluiter gebakken banaan. Onze zelfbereide gerechten smaken extra lekker aan de tafel op het strand!

We vertrekken naar onze laatste bestemming van deze reis, Sanur. Dit is een gezellige kustplaats met verschillende winkeltjes, restaurants en spa’s. Ons afscheidsdiner is aan het strand met een heerlijk buffet en gerechten van de BBQ. Nog een laatste ochtend genieten van de zon, het strand en zwembad, waarna we door Garuda weer veilig naar Amsterdam worden gevlogen.