Azoren

Bianca Maassen-Berensfreise op 01 June 2015
Vlucht Tap naar Lissabon voor overstap naar de Azoren. Omdat de overstap een aantal uur duurt is na ophalen op de airport eerst een ontbijtje bij een lokale bakker gepland en daar een stadstour per busje langs de hoogtepunten (...) in Lissabon als ook langs de haven en tot aan Belem. Vervolgens de vlucht per Sata naar Pico.

Na aankomst ontvangen door Frank van Worldlife Observations, onze agent in Pico. Pico is het tweede grootste eiland van de Azoren met slechts 15.000 inwoners. San Miguel is het grootste en Terceira het derde grootste. Ieder eiland heeft zij eigen charme, specifieke natuur en Wildlife. Pico staat vooral bekend om zijn sealife. Walvissen, dolfijnen, manta's en haaien. Ook bekend van de wijngaarden van aparte opzet.avamuurtjes vormen een soort labyrint om de zeewind te stoppen en ertussen worden wijranken geplant. Door deze methode blijven de druivenstekken goed warm in temperatuur en door deze warmte hebben de druiven een hoog suikergehalte, gevolg hoger alcohol percentage. Dit geeft een prachtig uitzicht fel groene druivenranken tussen zwarte lava. Prachtig om dit contrast in de natuur te zien. Berg- en rotsachtig qua landschap biedt vele hiking trails, met of zonder gids. Mountainbike trail bergaf, kanoën, en dan natuurlijk zwemmen in een van de zwembaden, natuurlijke baden of de zee. Een van de top bestemmingen om walvissen te zien. De potvis leeft er en gedurende de maanden juni-juli krijgen ze visite van diverse andere soorten. Dat geld ook voor de dolfijnen die in groepen oor de kust zwemmen. Wat is de natuur uniek en wat een geluk dat ik hier van mag meegenieten. De manta's komen iets later in het seizoen als de zee een warme Golfstroom krijgt en dan begint het duikseizoen. Zo ook het duiken naar de blauwe haai.

Faial ligt er tegenover en heeft een leuk stadje en strand. Vanuit Pico kun je gemakkelijk per Ferry over voor €3,50 pp dus zeker een leuke dagtocht waard of een dagje strand en mocht een extra nachtje ingepland kunnen worden kan dat natuurlijk ook. Levensstandaard op Pica ligt laag. Biertje €1, fris €0,80, koffie €0,70 en wanneer een appartement of huisje geboekt is kun je ook bij de lokale bakker lekker gaan ontbijten. Broodje ham kaas ca €1,00 en ze houden van zoet ontbijt dus ook daar volop keus. Avondeten €7-15 pp. Met heerlijke lokale traditionele gerechten als Cataplana - gamba vis. aardappels en groente stoofpotje. Of de bekende Bacalau (in zout gedroogde vis die voor gebruik eerst 1 nacht in het water ligt te wellen en dan als een ovenschotel wordt bereid. Heerlijk in restaurant Picisca in Madelen. Welke de grootste plaats is maar nog steeds heel kleinschalig ons kent ons wanneer we met de gids door de straten lopen of bij de haven. Toch zijn er voldoende terrasjes om een drankje te doen en te genieten van de lokale gerechten. Wanneer je het eiland rondrijdt kom je langs de leuke kleine dorpjes en kunt ook hier een drankje doe. En genieten van de uitzichten en de rust. Bezoekje aan de wijnmakerij met een winetasting en de energie-opwekking is een leuke afwisseling.

Met Sata vliegen we in 20 minuten naar Terceira. Het 3e grootste eiland van de Azoren om ook hier nog de speciale plekjes te kunnen ontdekken. Vanuit de lucht valt het op dat dit eiland vlakker is, landbouw is ingedeeld in vlakken en de bebouwing is hoger en anders. Pico was laagbouw en wit of wit gecombineerd met lavassen en Terceira heeft rode daken, huizen hoogbouw en wit of pasteltint geverfd. Rondgeleid over het eiland door het tourism buro zien we Mount Brasil waar een mooie wandelingen te maken zijn, prachtig uitzicht over de stad en mooie natuur met prachtige bloemen.

De hortensia groeit op dit eiland over gewoon langs de weg en is meestal blauw. Prachtig. Agra is na de aardbeving van 1980 helemaal opnieuw opgebouwd in oude stijl en ook dit is benoemd tot Unesco. Na een prachtige stadswandeling langs deze prachtige gebouwen, oude winkeltjes met fournituren, bonen, zaden, olijf olie en home made produkten gaan we bij een de winnaar onder de bakkers het winnende biscuit proeven. De Portugezen zijn wel in voor een zoet gebakje en zitten. Zelf ook nu weer op de terrassen om een snack te nemen. Dat zou men hier ook doen als de koffie maar 70 cent kost. Gezellig socializen met je eilandgenoten.

Na hotelinspectie en heerlijke lunch via een toerrit over het eiland met mooie stops om landschap en vergezichten te bekijken komen we aan bij de kaasfabriek. Jammergenoeg geen bezichtiging tijdens werk, maar het proeven van diverse kazen en genieten van de mooie ligging in het dorp waar het leven alledaags gewoon doorgaat. Prachtig gelegen aan een straat met weer prachtig blauwe hortensia's.

Vanuit hier gaan we richting een Rural tourisme, soort als agritourismo. Hier aangekomen (ik, twee TC collega's en de gids) blijkt er een Bull fight te gaan komen. Hierbij wordt een stier van boven in de straat naar beneden gejaagd en de waaghalzen die menen dat ze als ongetrainde matador moeten dienen blijven op de straat staan. Overige toeschouwers blijven liever achter een veilig hem of muurtje en soms zelfs op de daken. Na het voorbij racen is de straat weer vrij en gaat iedereen verder met feesten. BBQ en hapjes en natuurlijk ook drankjes worden uitgestald en iedereen mag meefeesten. Zo ook wij hadden het geluk van de gastvrijheid van deze mensen te mogen genieten. Geweldige ervaring. Niemand sprak geen woord Engels, en wij geen Portugees ... Maakt niks uit, gewoon meedoen. Helaas moeten we afscheid nemen om door te gaan met ons programma. Eten in de Rural, waar we eerst een amuse krijgen in de vorm van een soort tapas met traditionele hapjes als tuinbonen in het zuur, oude kaas, olijven, gekookte mais etc. Vervolgens boven in het restaurant welk volgens oude gebruiken is ingericht krijge we Al atra, een typisch runderstoofpotgerecht van Terceira. La mooie afsluiting zingt Isabel onze gids samen met een zanger en 2 gitaren waarvan eentje typisch voor Terceira met 5 snaren. Prachtig mooi de Fado, is luistermuziek en typisch voor Portugal.

Volgende en mijn laatste dag op de Azoren rijden we naar de badplaats Praia do Victoria, waar kitesurfen, surfen en 3 zandstranden. Zijn. Grootste ligt bij de jachthaven en met boulevard en heeft een gezellige indruk. Dit gebied is ook bekend onder de birdwatchers vanwege het natuurpark en berg gelegen aan dit plaatsje. Vanaf de berg ook weer een geweldig uitzicht over de omgeving. Ook hier weer zijn alle huizen opnieuw gebouwd na de aardbeving. Door naar Biscuitos Natural swimmingpool, een ontmoetingsplek voor de lokalen om te zwemmen in een van de natuurlijke baden die in de lavarotsen zijn ontstaan of te BBQ, duiken, snorkelen of springen van de rots in de zee. Mooi, gezellig en super leuk. Ook hier weer merk je dat de Azoren van hun land of eiland houden want de grote schoonmaak is bezig om als ook in de het water.

Voor de golf spelers is zelfs een 18 hole aanwezig op het eiland. Mooi aangelegd met sfeervol restaurant en ook weer goed eten. De keuken op Terceira heeft iets meer een culinaire slag qua gerechten en servering en is meer gericht op vlees terwijl Pico meer gericht is op vis. Beide overheerlijk. Onze laatste bezichtiging is de vulkaan die via een tunnel in te gaan en bij binnenkomst kijken we zo naar boven naar de opening van de vulkaan die begroeid is met varens, mos en mooi groen. Mooie trip met beneden ook nog een volgelopen meer. Mooie afsluiter van mijn prachtige reis op de Azoren.

Vlucht terug naar Amsterdam met een tussenlanding op het grootste eiland SAN Miguel, bekend om zijn mooie natuur en kratermeren. Ieder eiland heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden en makkelijk tov elkaar te bereiken per vliegtuig of Ferry. De moeite waard om terug te komen want hier wil ik graag meer van zien.