Finland

Bianca Maassen-Berensfreise op 04 November 2018
Hoog op mijn bucketlist en zelfs voor meerdere delen en activiteiten van het land, Lapland, Noorderlicht, Huskysafari, meren & Finse keuken.

Nu eerst het zuid oosten en Helsinki gaan ontdekken samen met het Fins Verkeersburo.

Vlucht met Finnair (prima verzorgd incl koffie, thee, water, sap en hebben top app om in te checken en voor boardingpass te tonen) vanaf Düsseldorf naar Helsinki. Reisduur vlucht is 2:20 dus ook super voor een stedentrip. Finland heeft tijdsverschil met NL +1. Regio South East, kort bij Russische grens, merengebied van centraal Finland en kuststrook.

Aankomst Helsinki rijden we naar Kouvola voor de eerste overnachting. Prachtige ligging, ecologisch, maar van alle gemakken en technische nieuwtjes voorzien met super WiFi resort Yli-Kaitala villa’s and cottages met een 15 tal cottages van 2 tot 10 personen allen gelegen aan t meer en meeste vrij gelegen. Prachtig gebied met veel activiteiten als vissen, kanoën, hiking, fietsen maar ook in de winter schaatsen, sleeen, langlaufen. Paddestoelen en blauwbessen plukken (erg belangrijk onder de Finnen) kan met of zonder gids. Finland heeft een ongeschreven wet dat iedereen gebruik mag maken van alle natuurproducten ze gebruiken en hergebruiken wat de natuur hun geeft en natuurlijk sauna. Finse sauna is de ontmoetingsplek voor de locals. Prachtig saunacomplex aan t water waar de hele dag vertoefd kan worden en zelfs de BBQ aan gaat. Finse keuken met typisch locale biologische gerechten. Heerlijk puur.

Wildlife; beer, moose, eland, rendier, wolverine, veel vogels. De migratie vindt in dit gebied plaats waar dan veel vogelsoorten te zien zijn voordat ze naar het zuiden vliegen.

Verla, (Unesco) de oude karton-papierfabriek welke nu museum is, op een prachtig landgoed met lunchroom en een paar shops. Wat opvalt is dat het overal zeer goed onderhouden is, ze hechten waarde aan ecologische systeem, biologisch en locale producten.

Kovola is de grootste stad in deze regio en van alles voorzien, winkelstraat, shoppingmall, retailcentrum, scholen, maar niet authentiek. Buiten kovola ligt Arboretum Mustila, 120 ha waar ze soorten bomen en planten poten om te testen of ze groeien in Finland. Kunstmatig aangelegd bos met wandelpaden van 1,5-5 km. Bomen en planten hebben naambordjes. Prachtig stuk natuur.

Door naar Kotka, gelegen aan de kust met ontelbare eilandjes, Haventje wandelpark, boulevard, terrasjes en wateractiviteiten, een kleine stad met een centraal marktplein, meerdere stadsparken als Sapokka water Garden met vijver en waterval, en bijzondere restaurants zoals Vaaku, café restaurant gelegen op een eilandje voor de kust met prachtig uitzicht over het water en de archipelagos, uiteraard is een kleine wandeling de moeite waard en er is zelfs een klein strand. Boottransfer gaat met regelmaat vanuit de haven. Maritiem museum Vellamo-Kotka, is een prachtig gebouw in de vorm en kleuren van de golvende zee, maar ook van binnen qua architectuur, expositie en interactie absoluut de moeite waard om te bezoeken. Na vertrek uit de stad zit je meteen weer in de natuur en op het platteland tussen weiden en bossen en rivieren.

Finland heeft een lange geschiedenis met Zweden en Rusland en de Tsaar Alexander de 3e zijn zomerpaviljoen Langinkoski Imperial Fishing Lodge, aan de rivier Kymijoki laten bouwen in de rust van de natuur waar destijds volop en nog steeds gevist wordt. De rivier gelegen door oud grensgebied Finland-Zweden wordt volop benut voor kajak, kano en raften. Activiteiten die afgesloten worden met een Finse lunch, gezouten zalm gerookt op een plank naast een open vuurtje.

Hamina, met stadhuis als centraal punt bij de rotonde en 5 straten die hierop uitkomen met oude houten huisjes in de traditionele kleuren, is gevormd door verdedigingsmuren in stervorm en heeft veel festiviteiten. In de muren is een restaurant gevestigd en op het plein zijn jaarlijkse festivals als ridderspelen, muziek Tattoo.

Loviisa, prachtig natuurgebied aan de Baltische zee met veel vissport, archipelago maar ook veel hiking, fietsen, wildlife spotten van vogels als de white eagle, diverse ganssoorten, watervogels (dit gebied ligt op de migratie route), elanden, moose, witstaarthert en er zijn zelfs beren en wilde varkens gezien. Uiteraard paddestoelen plukken met gids is ook hier mogelijk.

Malmgård manor is een bewoond landhuis welk bezocht en waar de rondleiding door de familie zelf wordt gedaan. Ze zijn nog steeds een boerenbedrijf maar een familie met een rijke geschiedenis en traditie maar ook met een open mind en in de micro bierbrouwerij waar rondleiding en bierproeven een must is, is ook een biologische shop met eigen en lokale producten van omliggende boeren.

Richting Porvoo door prachtig agrarisch landschap met onderweg veel zwanen, ganzen en vogels die al aan de migratie zijn begonnen. Porvoo is een leuk stadje met oude stadskern en goed bewaarde houten huisjes, straatjes met kinderkopjes, huisjes aan het water, koffiebranderij, binnenvaart, handcraftshops, cafeetjes met gebak.

Heerlijk rustig gebied met voldoende activiteiten, bezienswaardigheden en rust en natuur.