Nieuw-Zeeland

Bianca Maassen-Berensfreise op 13 December 2016
Na mijn afstudeerproject en jarenlange nr 1 op mijn Bucket List eindelijk Nieuw-Zeeland ontdekken. Overweldigende natuur, Maori’s, The Lord of the Rings, en nog veel meer ...

Vlucht uitgevoerd door Qantas is ondanks de lange duur erg comfortabel. Auckland heeft 1,5 mln inwoners van de in totaal 4,4 mln in Nieuw-Zeeland. Deze stad mag zichzelf met recht een ‘cosmopolitan’ noemen met vele leuke musea, winkels, restaurants en bars. De grote haven toont ook meteen de grote passie van de inwoners van Auckland: zeilen. We hadden de eer en het genoegen om te mogen zeilen en lunchen op een echte Waka, een catamaran gebouwd en bemand door Maori’s. Hierdoor wordt meteen duidelijk hoe belangrijk de gelijkwaardige rol in Nieuw-Zeeland was en nog steeds is van deze oorspronkelijke bewoners. Na een bustour door de stad worden we naar The Waitakere Estate gebracht. Een prachtig hotel gelegen midden in het regenwoud waar loofbomen, varens, palmvarens, palmbomen, dennenbomen en de prachtigste planten naast elkaar groeien, met een schitterend uitzicht op de stad.

Matakana regio = Aucklands Gourmet-regio. Hier draait alles om lokale producten. We bezoeken een kaasmakerij, doen een kookworkshop, waarbij we oesters bereiden en bezoeken een wijngaard, waar we zelf de druiven plukken en zien hoe deze worden verwerkt tot wijn en de Matakana Village Farmers Market, waar verkopers hun lokale producten aanbieden, eten en ook drinken en een lokaal bandje zorgt voor echte dorpsgezelligheid.

Bay of Plenty Richting zee eerst een uitgebreide lunch in de French Country House in Tauranga. Deze prachtige en romantische Bed & Breakfast brengt je even terug naar andere tijden. Daarna blokart-zeilen en driftkarten, wat leuk is voor de hele familie. Bij het vallen van de avond in Waimarino een Glow Worm Kayak Tour, een magische ervaring! Na overnachting in Tauranga eerst een prachtig mooie zonsopkomst (zie ook mijn schilderijen) gaan we vanuit de haven dolfijnen spotten en beklimmen we Mount Maunganui, een flinke klim maar zeker de moeite waard vanwege het geweldige uitzicht. Na deze fantastische ervaringen vertrekken we richting Rotorua.

Rotorua In de avond heerlijk diner in het schitterende Treetops Estate, een vijfsterrenlodge in Rotorua, midden in het regenwoud herten spotten in overvloed. Na een goede nachtrust stadswandeling door Rotorua, de stad van de Maori’s en geschiedenis in Nieuw-Zeeland, maar ook bekend om de warmwaterbronnen en modderbaden met therapeutische eigenschappen. In de avond uitgenodigd voor een diner bij een echte Maori-familie, wat een leerzame en vooral leuke ervaring is. Morgen per vliegtuig naar Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Wellington Het centrum van deze ‘windy city’ is compact, overzichtelijk en genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Vergeet een bezoek aan Te Papa niet, het museum met nationale kunstschatten. Ook bekend als stad van The Lord of the Rings- en The Hobbit-films en we bezoeken we Weta Cave, de Weta Workshopstudio’s, waar rekwisieten en allerlei andere achtergrondinformatie van de films te vinden zijn. In de ochtend vertrekken we naar de haven om de Interislander ferry te nemen richting Picton en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Windkracht 8 of 9. pff

Marlborough Sounds Zuidereiland in zicht, we varen we de Marlborough Sounds binnen met overweldigende natuur die deze schilderachtige waterwegen te bieden hebben. Aangekomen in Picton gaan we naar een van de vele wijngaarden gebracht, waar de ‘Sounds’ om bekend staan. Daar proeven we natuurlijk de beroemde Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Vervolgens per mountainbike de wijngaarden te verkennen, waarbij er af en toe gestopt wordt om de heerlijke verse wijndruiven te proeven. In de avond gaan we in Picton aan boordvan een luxe jacht voor een boottocht door de ‘Sounds’ en een heerlijk diner bereid door een vijfsterren-chef. Zo bijzonder. In de ochtend per huurauto richting Fox Glacier.

Fox Glacier Onderweg rijden we langs de zeer dunbevolkte en met regenwouden bedekte Westkust van het Zuidereiland. Neem minimaal 2 dagen de tijd om dit traject met de auto af te leggen. Dit vooral vanwege de prachtige natuur en de rust en ruimte, die je vindt in dit gebied. Deze kust en het achterland zijn zeer geschikt om te wandelen, hiken en mountain-biken. Aangekomen bij Fox Glacier maken we met een gids een wandeling op deze gletsjer. Een leuke erva-ring waarbij we veel te weten zijn gekomen over het ontstaan en de toekomst van de gletsjer die ook hier aan 't smelten is. Vervolgens rijden wij naar Kumara waar we een Green Stone Tour krijgen bij de Arahura River. Iemand van de Kati Waewae Hapu-stam gaat met ons op zoek naar echte Nieuw-Zeelandse jade, dat erg zeldzaam is. Na een avontuurlijke down hill trial mountainbike tour door een van de bossen van de Kumara-regio is het tijd om richting Greymouth te vertrekken, waar we aan boord gaan van de Tranz Alpine Express.

Tranz Alpine Express Deze trein rijdt van Greymouth aan de Westkust over de Nieuw-Zeelandse Alpen naar Christchurch aan de Oostkust en staat bekend als een van ’s werelds mooiste treinreizen. We genieten van spectaculaire uitzichten over prachtige Alpenlandschappen, witte bergtoppen en subtropische regenwouden. Vanuit ons panoramarijtuig bewonderen we de omgeving. In Darfield stappen we uit om verder te gaan naar South Canterbury.

South Canterbury In de avond aangekomen in South Canterbury worden we in een bosrijke omgeving zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door mensen uit de regio met een heerlijke barbecue. Natuurlijk weer met lokale producten. En hier breek ik … dit is zo mooi dat ‘t ons kent ons nog bestaat en dat mensen ‘t leuk vinden je te helpen ontdekken en ‘t leuk vinden om hun land en hun leven met je te delen. Dit gevoel kun je omschrijven en uitspreken, maar dit is HET GEVOEL wat bij Nieuw Zeeland hoort. De volgende dag brengt ons een avontuurlijke tocht op paarden en een vlucht over de Nieuwe-Zeelandse Alpen in een klein vliegtuigje, waar we de locaties van de bekende film triologie The Lord of the Rings en The Hobbit kunnen zien. Adembenemend!

Christchurch is een stad in opbouw na verwoestende aardbevingen in 2010 en 2011. Tijdens een bustour is het fascinerend om te zien met hoeveel positiviteit en enthousiasme de inwoners deze stad weer aan het opbouwen zijn. Het is zelfs mogelijk om in Christchurch plaats te nemen in boten en je, net als in Venetië, te laten punten. We krijgen ook nog de mogelijkheid om een kiwi-vogel in levenden lijve te aanschouwen tijdens een Kiwi-tour. In de avond nemen we plaats in een prachtig aangeklede tram om te genieten van een heerlijk diner tijdens een rit door de stad.

We moeten terug. Jammer want hier is nog veel meer te ontdekken. Deze onvergetelijke reis Nieuw-Zeeland waar rust, ruimte, natuur, actief bezig zijn, aardige en geïnteresseerde mensen, goede wijnen en heerlijk eten de mooiste ingrediënten van zijn!

Nieuw Zeeland had ik al in mijn hart gesloten door alle interesse en nieuwsgierigheid naar dit prachtige land en haar cultuur en eigenlijk nog maar korte geschiedenis, maar nu weet ik zeker dat ik deze reis altijd kort bij me zal dragen door ‘t pure wat dit prachtige land te bieden heeft. Puur Natuur Puur Cultuur Puur Samenleven Puur 100% Nieuw Zeeland!