Rome - Prachtige stad

Bianca Maassen-Berensfreise op 04 November 2018
Rome is zeer compact en je loopt van de ene verrassing in de andere. Een kerk, een galerij, park met beelden, leuke pleintjes, straatjes met restoranta, trattoria, cafeterria en heel veel Gelateria's waar je niet kunt kiezen tussen alle ijssoorten. Op de hoek bij de Trevi fontein is de Cafe trattoroa 2000 met de lekkerste koffie van Rome en de leukste prijs. Je betaalt eerst je koffie (€1,30), espresso (€0,90) of wat je wilt bestellen bij de kassa, en gaat met het bonnetje naar de bar en krijgt daar je overheerlijke espresso. Heb je zin in een ijsje steek dan recht tegenover bij Vecchio voor overheerlijk versgemaakt ijs en chocola. Alleen al geweldig om langs de muur met chocoladesoorten te lopen.

Vanuit de Trevi fontein loop je links via een straatje naar het Pantheon (vrije entree), een indrukwekkend bouwwerk is. Van voren echt Romeins met zuilen en een driehoek op het dak en van binnen zo groot, rond, marmer en hoog en vooral het betonnen gegoten dak met een cirkel opening van ca 9 diameter is bijna onvoorstelbaar hoe ze dit hebben kunnen maken in die tijd.

We nemen een pizza op de vuist in een zaakje waar de prijs per €2,10 per ons gaat. Super regeling, dus Rome hoeft niet duur te zijn en in deze stad zit iedereen buiten op trappen, trottoirbanden en eet men tussen de middag op de vuist.

Volgende dag gaan we naar het Vespa Museum, op de Via cavour 320, waar we starten met de highlights Rome Familie fietstour van Baja Bikes. Spannend, hoe gaat dit fietsen in een drukke metropool als Rome langs alle toeterende auto's, scooters maar vooral ook over de vele kasseien... Het regent en we kopen bij de naastgelegen souvenirsshop een poncho en net zoals in alle grote steden zijn de straatverkopers altijd snel geswitcht van hun koopwaar van zonnebrillen naar paraplu's. We nemen al meteen een kasseienstraatje achterlangs en komen zo bij het Collosseum wat alleen al van buiten een imposante indruk achterlaat. ('s middags komen wij terug (tickets vooraf kopen via de ticketsite van Collosseum Rome €12 vlw en Kids free, wel €2 pp ticketkosten, maar geloof me de meerprijs is de mindere wachttijd zeker waard) Door naar een gedeelte van het Forum Romanum, met een enorme zuil van Hadrianus in de vorm van een soort stripverhaal over de gehele zuil, de geschiedenis/regeerperiode van oorlog en verovering, De kerk heeft zich veel toegeëigend uit deze Tijd, beelden, marmer langs het witte museum met het graf van de onbekende soldaat, via de Trevi fontein, naar de Spaanse Trappen in de meest dure winkelstraat van Rome, met winkels als Nespresso, Dolce Gabbana etc. In de winkelstraat staat op een zuil een standbeeld van de heilige maagd Maria waar de paus jaarlijks op 24 maart de dag dat Maria onbevlekt ontvangen is, een bloemenkrans om haar arm komt hangen. Door naar het grote plein met de tweelingkerk waar als de drietand van Neptunes 3 straten op uitkomen en de paardenraces gehouden werden. Talloze kraantjes met bronwater lopen dag en nacht en hebben goed drinkbaar water, terwijl in de huizen het kraanwater niet te drinken is.

In de ochtend naar Termini (treinstation en metro, bus), om de metro te nemen naar Vaticaanstad. Bus 64 zou ook kunnen, maar door de toeristische route afgeraden door het hotel vanwege zakkenrollers. Metro gaat nog sneller en net als in elke grote stad werkt deze hetzelfde (ticket €1,50 pp enkel rit). Bij Vaticaan aangekomen zitten we in een toeristisch centrum "in een toeristische stad", op elke meter staat wel iemand die wil gidsen in het Vaticaan, de St. Pieterskerk en natuurlijk de Sixtijnse kapel met zijn prachtige fresco's van Michel Angelo. Het immense St. Pietsersplein wordt omringd door vele zuilen en een zuilengang met prachtige grote witte beelden van heiligen die op het plein kijken, met in het centrale punt de ingang van de St. Pieterskerk en erboven het balkon waar de Paus zijn paasvrede uitspreekt. Wanneer je de kerk naar binnen wilt kan dit gratis, via een lange doch snel lopende wachtrij maar met bedekte schouders. Groots, met vele kapellen in de kerk, catacomben van de Film De Davincci code waren zeer herkenbaar en daardoor extra mysterieus want ook nu mocht je er niet in. Wel een ander gedeelte van de catacomben mochten bezocht worden en je komt in een etage onder de grote kerk van kapellen, grafstenen van overleden Pausen en altaren. Dit is nog geen tiende deel volgens mij van de ruimtes van de kerk en Vaticaan ... Mysterieus, kolossaal en rijkdom "zich toegeëigend" gedurende de eeuwen heen. Na de kerk weer terug op het plein hebben we bij de Postoffice een kaart naar de opa's en oma's gestuurd met postzegel van Vaticaanstad. Het is ten slotte toch een aparte staat met eigen postzegel.

Via het Vaticaan loop je de grote straat in en sla dan meteen af naar de steegjes hierachter voor de leuke lokale tentjes waar ook de nonnen en priesters gaan lunchen. Via deze steegjes loop je zo naar de Engelenburcht, gebouwd maar voorbeeld van het Mausoleum van Hadrianus, met een prachtig uitzicht over de Tiber en Rome. Rome is zo groot en voor ieder wat wils, compact en bezienswaardigheden dicht bij elkaar en dat is ook het leuke hieraan. Je kunt uren door musea en galerijen struimen of heerlijk door de straatjes over de kasseien lopen langs de vele piazza's. Overal is wat te doen en te zien. Qua vertier kun je het zo duur maken als je wilt. De vele trattorias en cafeterias hebben lunch op het vuistje voor een schappelijke prijs. De restaurants bieden vele anti pasta in de 1e gang en in de primi - 2e gang, de pasta's aan die overheerlijk zijn, daarna heb je nog de secondi "vis" en secondi "vlees" en een toetje niet te vergeten. Afsluiten met een Cafe -espresso is echt Italiaans.