Seychelles

Bianca Maassen-Berensfreise op 09 March 2016
Seychelles, bekend van de granieten immense rotsen, helderblauw water, witte stranden met Mahé, hoofdeiland en grootste eiland, 2e Grootste is Silhouette en 3e is Praslin waar de Coco de Mer kokosnoot als enigste plek ter wereld groeit. Doorvlucht naar Praslin heeft een goede aansluiting in een klein toestel. Alleen die ervaring is al de moeite waard. Geen deur tussen de piloot en passagiers en je kunt zo meekijken. Handbagage moet op schoot en slechts 14-16 personen kunnen mee.

Praslin. Prachtig eiland met tropische vegetatie en ook een tropische regenbui. Anse Lazio Beach is een van de bekende beaches van Praslin, en staat in de op 10. Prachtig mooi turquois blauw water, wit strand en uiteraard de granieten rotsen. Fond Fernand is een natuurreservaat waar de Bekende Coco de Mer groeit en waar je met of zonder gids prachtig kunt hiken. Er zijn 2 trials. Trial is altijd zelfde weg terug dus gemakkelijk alleen te doen wel is het leuk om dit de eerste keer met gids te doen vanwege de uitleg van de vele soorten planten, bomen en Coco de Mer, de mannelijke en vrouwelijke vrucht die overduidelijk mannelijk en vrouwelijk is (hoe vreemd kan de natuur zijn dat de vrouwelijke noot op een onderlichaam van een vrouw lijkt en de mannelijke vrucht op het geslachtsdeel van een man en grappig genoeg staan de bomen ook nog vaak bij elkaar en doet de wind de rest; bevruchting van de vrucht ), maar ook vanwege de vele medicinale gebruiken van planten en bloemen of de specerijen en vruchten die er groeien.

Vanuit Praslin kun je per Ferry naar La Digue eiland, puur natuur met het NP l'Union Estate welk een prachtig natuurgebied is, met boomgaarden en tuinen waar bv. De kokosnoten, bananenbomen, maar ook vanilla planten, kaneelbomen groeien en waar geweldig mooie stranden liggen aan bijna doorzichtig blauw water en prachtig uitgesleten of granietrotsen, tevens is er ook een restaurant plus souvenirschop waar o.a. kokosolie en vanilla gekocht kan en je kunt zien hoe de kokosolie gedraaid wordt en vanilla stokjes gedroogd . Favoriete vervoer op La Digue is per fiets, te voet of ossenkar. La Digue is ook als dagtocht te doen vanuit Praslin. Ferry is ca. 30 minuten.

Het mooie aan de Seychelles is dat elke baai andere kleuren heeft in zowel water, strand als granieten rotsen (welke overigens niet op alle stranden te zien zijn) waardoor de ene baai nog mooier is dan de ander.

Het strand Beau Vallon Beach is een baai die 14 km lang is en waar ook meerdere hotels aan gelegen zijn. strand is hier niet zo heel breed maar wel erg mooi en de zee ook hier weer blauw, blauw en blauw. Ter hoogte van het Savoy hotel is er zelfs een stukje boulevard gemaakt. Op de boulevard kun je heel relaxed lopen en de Seychelloin maken hier ook graag gebruik van, aangezien in de Seychellen geen privé stranden zijn en mogen zijn. Gezellig en zeer relaxed. Geen verkopers maar mensen die zelf genieten. BBQ kraampjes en cocktails en fruit. Erg leuk en goed te eten en uiteraard goedkoper dan de hotels en restaurants.

Eilandtoer rondom Mahe is zeker de moeite waard of als eerder gezegd autohuur om de 65 stranden en baaien van het eiland te kunnen bezoeken. Openbaar busvervoer is mogelijk maar slechts tot half 6. Is overigens niet duur. 5 Rupee naar Victoria, de hoofdstad van de Seychelles en tevens grootste stad op Mahe. Victoria is een leuke relaxte stad met een RK en Anglicaanse kerk maar ook een prachtige Hindoestaanse tempel en uiteraard de lokale overdekte markt waar vis, groente, fruit, specerijen maar ook souvenirs, kleding en drank gekocht kan worden. Net als in heel Seychelles heel relaxed en niet opdringerig. Als je iets wilt kopen vraag je maar. Prijzen zijn fixed tenzij je er meer neemt. Toen ik zelf iets kocht konden ze niet wisselen en ze zeiden "is okay, you can bring it later” en gaven me mijn aankoop al mee. En toen ik het kwam brengen leek het of ik er al jaren kwam. Geweldig hoe relaxed en vriendelijk de Seychelloin zijn. Mensen die lachen en genieten van wat ze van God en de aarde hebben gekregen. Een prachtige eilandengroep met vruchtbare natuur, een zee met wel zeker tientallen eetbare vissoorten en zon. Paradise on earth, Adam & Eve zoals ze het zelf ook wel noemen. Een dak boven je hoofd en wifi. Wat wil je nog meer. Mensen die zelfvoorzienend zijn en waarderen wat ze hebben en dit delen met elkaar. Zo ook de vele bananen-, mango en papaya bomen die in het wild groeien. En zelfs wanneer deze op iemands land staan kun je erom vragen en zal niemand nee zeggen. Niet alleen de mensen maken gebruik van de vele fruitbomen maar ook de vogels genieten hier overdag van en tegen schemer komen de baths (vleermuis/vliegende honden) uit de kieren om zich vol te eten aan de mango. Ze lijken op grote vogels zonder staart als ze overvliegen en hebben een gele buik, waarvan ze zeggen dat het door de mango komt. Ze doen geen kwaad en hun kopje lijkt op dat van een puppy. En als ze zich willen wassen dan vliegen ze over de golven van de zee en wassen ze zich met het opspattende water. Er is tevens een versie dat de vrouwtjes dit doen als ze hun menstruatie hebben. Grappig te horen en te zien hoe dit diertje er gewoon bij hoort.

Mission Lodge is een uitzichtpunt over het eiland waar na de slaventijd een priester slavenwezen heeft opgevangen, geschoold en opgevoed. Prachtig mooi uitzicht en stukje natuur. Van de missiepost is nog enkel een restantje muur over. Historie staat wel op een bord uitgeschreven.

Eden Island is een kunstmatig aangelegd eiland middels een bruggetje verbonden met het eiland. Oorspronkelijk voor de jetset die hier hun bootjes in de jachthaven konden liggen en waarvan vele een appartement hadden gekocht in de prachtige gebouwen die ze op dit eiland hebben neergezet. Deze appartementen liggen rondom 1 mln (€ of Rupee?) onder de appartementen zijn mooie shops, restaurants en terrassen. Lijkt op Waterfront in Kaapstad (Zuid Afrika). Nu is het ook opengesteld voor publiek en zeker de moeite waard om te gaan kijken, langs de shops en kade te wandelen of heerlijk op een terras aan het rustige water iets te drinken of te eten. ‘s Avonds regelmatig live muziek.

La Plaine St Andre is een landgoed waar een koloniaal landhuis op staat van 200 jr oud, gerenoveerd en in gebruik genomen door Takamaka bay rum stokerij. Een leuke stop om te maken en te zien hoe de rum gestookt wordt en uiteraard rum te proeven en/of te kopen. Je kunt er ook lunchen en dineren of een koffie nemen.

Paradise on Earth … ‘t bestaat echt. Must see op je bucket list.