Marrakech, marokko

Brenda Stegman - van Ee on 04 November 2007

Deel dit:

4 november 2007 was het zover, samen met mijn college ging ik mee op studiereis naar Marrakech. Een bestemming waar ik mij al tijden voor interesseerde. Dit omdat ik totaal geen idee had wat te verwachten.

Bij aankomst op de luchthaven waan ik mij al snel in een totaal andere wereld.

Marrakech is een indrukwekkende stad met een mengelmoes van culturen. Het is 1 van de oude koningssteden van Marokko (de andere steden zijn Fez, Meknes en Rabat)

Marrakech wordt ook wel El Hamra genoemd. De RODE STAD. En dit klopte ook. Wanneer we aan kwamen rijden vanaf de luchthaven reden we een terracotta kleurige stad tegemoet.

In Marrakech vind je de grootste medina van Marokko. De oude stad omgeven door stadsmuren van zo’n 2 meter dikte en met een totale lengte van 10 km. Middenin deze oude stad is het Jemaa el Fna. Een groot plein en “the place to be” wanneer je Marrakech bezoekt! Het plein wat overdag een ontmoetingsplaats van de lokale bevolking is (en dan voornamelijk de mannen) en waar toeristen worden verwelkomd door allerlei verkopers.

Sinds een aantal jaren staat het plein onder bescherming van de UNESCO als meesterstuk van immaterieel, mondeling overgeleverd cultureel erfgoed.

’s Avonds is het plein omgetoverd in een grote markt met eetstalletjes, waarzeggers, dansers, acrobaten, slangenbezweerders en verhaalvertellers. Geweldig en vooral erg indrukwekkend om dit mee te maken. Maar let goed op; het is tevens “the place to be” voor tasjesdieven en bedriegers.

Het is heerlijk om een paar uur te dwalen door de smalle straatjes (de souk) die van het Jemaa el Fna plein door de Medina gaan. Alles is hier te koop. Wie verder de straatjes doordringt, zal ook de ambachtslieden aan het werk zien. Naast de vele winkels met souvenirs (voornamelijk kleding, Marokkaanse sloffen, leder en IJzer) is dit ook heel bijzonder om te zien.

Médersa Ben Youssef is een mooie Koranschool uit de 14e eeuw. Naast het imposante binnenhof met vloeren van Carraramarmer kun je hier ook de gebedsruimte en studeerkamer bezichtigen. Tevens is ook de oude hammam open voor publiek.

Het is ook leuk om een excursie naar het Atlasgebergte. Bijvoorbeeld naar Oukaimeden. Dit is het beste skigebied van Marokko en ligt ca. 70 kilometer te zuiden van Marrakech. Het doet je denken alsof je in de Zwitserse Alpen bent met een hypermoderne stoeltjeslift die je van 2650 meter naar 3265 meter hoogte brengt!

DO’S: • Bezoek de Marokkaanse kruidenier. Laat je voorlichten over alle specerijen en waar zij toe dienen • Discotheek Pacha; een moderne discotheek buiten de stad waar je heerlijk kan swingen • Ga op het Jemaa el Fna Plein wat drinken. Doe dit op de terrassen op de 1e/2e verdieping van de cafés. Zo heb je een perfect uitzicht op het hele gebeuren. Dit is ook leuk om aan het einde van de middag te doen als men de avondmarkt gaat opzetten. • De Riads zijn geweldige plekken om rust te zoeken in de drukke Medina. Je kunt hier thee drinken en er zijn zelfs riads waar je kan overnachten.

DON’T: • Let op wie je fotografeert. Vraag van te voren toestemming óf je de foto mag maken en spreek duidelijk de prijs af. Doe je dit niet, kan je problemen krijgen • ’s Avonds is het Jemaa el Fna plein ook een verzamelplaats van tasjesdieven en van bedriegers.

Hotel aanraders:

• Maroccan House *** kleinschalig en eenvoudig hotel (ca. 50 kamers) Je waant je in een sprookje van 1001 nacht. +/- 30 min. Loop afstand van het Jemaa el Fna plein. Een leuk en divers hotel in echte Marokkaanse stijl.

• Ryad Mogador Menara ***** in een nieuwe wijk van Marrakech waar meerdere hotels zijn gesitueerd. Luxe 5* hotel met een Marokkaanse sfeer. 244 kamers.

Wilt u meer weten over deze zeer bijzondere stad neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Email: brenda@travelcounsellors.nl

Deel dit:

Terug Naar Boven