West-Kreta

Britt Gouw op 09 July 2022
West-Kreta

Na veel enthousiaste verhalen te hebben gehoord over deze bestemming was het in de zomer van 2022 de hoogste tijd om het grootste eiland van Griekenland te bezoeken, Kreta! We vlogen vanuit Brussel naar Chania, een stad aan de westkant van het eiland. Hier mochten wij 8 dagen heerlijk vertoeven op het appartementen- en villacomplex van Kissamos Windmills, vlakbij het gezellige dorpje Kissamos. Omdat we graag zelf op pad gaan, hebben we uiteraard een auto gehuurd bij Sunny Cars.

Windmolen

Kissamos Windmills heeft oude windmolens omgebouwd tot 2- en 4-persoons appartementen. Gewekt worden door het geluid van ‘onze’ molen, gaf een bijzonder gevoel. Ons appartement was netjes verzorgd en zeer ruim voor 2 personen. Ook zat er een kleine keuken in waar we elke ochtend ons ontbijt klaarmaakten. Een leuke verrassing was dat we in ons tuintje aardbeienplanten hadden staan. Zo konden we iedere dag lekker genieten van onze zelf geplukte aardbeien.

Elafonissi Beach

West-Kreta staat bekend om de prachtige natuur en de veelzijdigheid aan stranden en activiteiten. Voordat we op reis vertrokken, hadden we veel research gedaan naar de activiteiten die wij in deze 8 dagen wilden doen. We stonden te springen om het gebied te gaan ontdekken! Ons eerste tripje bracht ons naar Elafonissi Beach. Dit strand is zeer uniek vanwege het roze zand. Mijn favoriete kleur, dus ik moest en zou hier heen gaan! Omdat we in het hoogseizoen op Kreta waren, was het er erg druk. We moesten even wachten op onze strandbedden, maar toen we eenmaal gesetteld waren, kon onze vakantie nu echt beginnen. Nadat we de hele middag aan ons kleurtje hadden gewerkt (en ik veel foto’s had gemaakt van het roze zand), keerden we weer terug richting Kissamos. Op de terugweg stopten we bij een van de vele tavernes langs de weg om een hapje te eten en zagen we de zon langzaam achter de bergen verdwijnen. Adembenemend!

Balos Beach

Balos Beach zou het mooiste strand van Kreta moeten zijn. Na een barre tocht over het water, meerde onze boot eerst aan op Gramvoussa. Dit is een pirateneiland waar je de ruïnes van het fort kunt bezoeken. Doe wel goede schoenen aan, want 260 treden belopen op teenslippers, is niet aan te raden. Guilty… Vanaf dit eiland heb je 360 graden rond een magistraal uitzicht over de Middellandse Zee en Balos Beach. Na een uurtje op Gramvoussa te zijn geweest, voeren we door naar Balos beach. Dit is een fijn strand waar je zeker je middag wel om krijgt. Neem wel genoeg te eten en te drinken mee, want er is maar een locatie op het gehele strand waar je drinken kunt halen. Ook kun je ervoor kiezen om een bedje te huren. Wil je dat niet, dan is er absoluut genoeg plek om je handdoek neer te leggen. Het uitzicht over de lagune is fenomenaal. Door het witte strand, het helder blauwe water en de prachtige bergen op de achtergrond begrijp ik helemaal waarom dit het mooiste strand van Kreta is!

Samariakloof

De dag voordat we weer naar huis zouden gaan, stond ons nog een uitdaging te wachten. Dit was een van de grootste redenen dat ik naar dit eiland wilde afreizen. We gingen de Samariakloof bewandelen! Nadat we vroeg op waren gestaan, mochten we genieten van een prachtige bergrit met de auto door de kleine dorpjes in het binnenland van Kreta. We zetten de auto bij het begin van de route (Omalos) en daar begonnen we aan de 16 kilometer lange wandeltocht. De eerste paar kilometer loop je vanaf 1250 meter hoogte richting 500 meter hoogte. Sommige stukken zijn steil, dus zorg ervoor dat je fit bent en goede schoenen aan hebt. De overige kilometers loop je door het bos en door de daadwerkelijke Samariakloof. Neem vooral de tijd om te genieten van het uitzicht want ook dit is heel bijzonder om te mogen zien! Nadat we de tocht in 4 uur en 45 minuten hadden afgelegd, trakteerden we onszelf op een halve liter versgeperste sinaasappelsap. In het dorpje Sougia (aan het einde van de tocht) lunchten we nog even voordat we de veerboot namen naar Paleochora. Vanaf hier werden we met de bus terug naar het startpunt gebracht. Aan het einde van de avond waren we moe, maar wel heel voldaan.

Er is veel meer te doen en te zien op Kreta! Ben je net zo enthousiast geworden als ik? Neem vooral contact met mij op via de bekende kanalen en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.