24-uur in Dubai

Chantal Doldersum op 09 September 2019
Voorafgaand aan een vakantie naar het tropische Mauritius besluiten we één dag en nacht in Dubai te verblijven. Een mooie manier om een korte kennismaking te hebben met deze gigantische stad. Omdat we voor deze vakantie graag wilden vliegen met Emirates kunnen we de bestemmingen mooi combineren zonder dat het te veel tijd kost van onze trip over Mauritius.

We hebben een avondvlucht vanaf Amsterdam. Deze eerste vlucht duurt zo’n 6,5 uur, na een diner, een poging om te slapen en een ontbijt, komen we vroeg in de ochtend aan in Dubai. Om 8 uur al staan we bij het hotel. Daar hebben we geluk, want ze hebben zelfs al een kamer voor ons beschikbaar! Even opfrissen en omkleden. Dan gaan we de stad in, met een taxi gaan we eerst naar de Al Fahidi Souk. De souk ziet er erg mooi en traditioneel uit. Voor ons is het echter een nadeel dat we ongeveer de eerste bezoekers van de dag zijn, iedere verkoper wil ons iets verkopen en we kunnen dan ook niet rustig even rondkijken zonder aangesproken te worden of zelfs sjaaltjes omgelegd te krijgen.

Het Dubai Museum is erg dichtbij. We besluiten dan ook hier naartoe te gaan. Het is niet groot, maar het geeft een mooi beeld over het ontstaan van de stad en de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.

Wanneer we uitgekeken zijn in het museum gaan we naar de wijk Deira, aan de overkant van de rivier de Khor. Natuurlijk gaan we daar naartoe met een traditionele abra, deze houten bootjes zijn de oudste vervoermethode over het water in Dubai. In de wijk Deira bevindt zich een andere oude souk. Waar de Al Fahidi souk met name stoffen en kruiden had, zijn het hier meer de sieraden die verkocht worden. Ook hier natuurlijk weer verkopers die ons aanspreken, maar doordat het inmiddels iets later op de dag is en het daardoor wat drukker is, hebben we er iets minder last van.

Even buiten de souk nemen we weer een taxi. Het is het einde van de ochtend, we hebben het warm en zijn bijna toe aan een lunch. Dat doen we vandaag bij het Hard Rock Café, het is onze trouwdag en waar kunnen we dan beter eten dan bij het HRC!? Het restaurant is gevestigd in een winkelcentrum, hier lopen we nog even rond, maar inmiddels worden we wel zo duf dat we toch even naar het hotel willen om even te liggen. Normaal gesproken gaan er nieuwere veerboten, Abra’s met airco, tot vlak bij ons hotel. Helaas gaan deze vandaag niet, dan maar weer met een taxi.

We knappen erg op van even een half uurtje op bed liggen! Daarna is het tijd om richting de Burj Khalifa te lopen. Deze staat op een klein kwartiertje lopen vanaf het hotel, hiervoor hebben we dus geen taxi meer nodig! Het is een warme wandeling! Vandaag is het namelijk zo’n 40 graden in Dubai en de luchtvochtigheid is hoog. We zijn dan ook blij als we bij de Dubai Mall zijn, dit is ook gelijk de ingang naar de Burj Khalifa.

De Burj Khalifa is op dit moment het hoogste gebouw ter wereld. We hebben tickets vooraf gekocht, daarmee mogen we voor zonsondergang naar boven, de 124e verdieping (452 meter hoog!). Van hieraf hebben we een prachtig uitzicht over de stad, de eilanden die voor de stad zijn aangelegd en genieten we natuurlijk van een prachtige zonsondergang.

Na ons bezoek aan de Burj Khalifa lopen we door de Dubai Mall. Een gigantisch winkelcentrum, ook het grootste ter wereld, met een ijsbaan, waterval, een groot aquarium (ook weer met de grootste glazen wand ter wereld), bioscoop en noem het allemaal maar op. Het is er zo groot dat als je het foodcourt hebt gevonden en je loopt daarna een rondje, dat het dan lastig is om deze terug te vinden. Vanavond eten we, uiteindelijk, dus lekker makkelijk bij het foodcourt. Na de uitgebreide lunch van de middag hoeven we niet heel veel meer.

We genieten daarna buiten van de fonteinshow en de verlichting op de Burj Khalifa. Dan wandelen we terug naar het hotel. Er is een dakterras op de 12e verdieping. Hier doen we nog een drankje voor de airco. En dan is het tijd om te slapen.

Morgenochtend zitten onze 24 uur in Dubai er alweer op en vliegen we verder naar Mauritius.

Ik heb genoten van de indrukwekkende gebouwen, de uitstraling ervan is met name in de avond erg mooi. Wanneer ik een volgende keer naar Dubai ga, wil ik graag meer van de stad zien, meer naar het zuiden. De hele stad is zo’n 25 kilometer lang, we hebben in deze ene dag dus maar een heel klein stukje kunnen bekijken. Wel zou ik het opnieuw combineren met een andere bestemming.