Barcelona

Chantal Doldersum op 14 June 2015
In maart 2015 heb ik mijn moeder kennis laten maken met mijn favoriete stad, waar ik enkele jaren eerder ook al stage had gelopen. We hebben samen genoten van het heerlijke weer dat hier al in maart is. Hieronder vindt u een verslag van deze reis.

Dag 1 We vertrekken in de ochtend vanaf Schiphol, waardoor we vroeg in de middag aankomen op El Prat, het vliegveld van Barcelona. We gaan eerst naar het hotel, inchecken, de spullen wegbrengen en opfrissen. Daarna is het tijd voor de eerste activiteit die ik voor ons had bedacht. We gaan met de metro naar Plaça d’Espanya. Hier bevindt zich Font Magíca en daarachter Montjuic, met het Olympisch Stadion. We hebben lekker een eind rondgelopen en daarna de show bekeken bij de fontein. Eten hebben we deze avond gedaan bij Arenas. Dit is een oude stierenvechtersarena die is omgebouwd tot winkelcentrum. Op het dak bevinden zich verschillende restaurantjes. Je eet daardoor met een prachtig uitzicht. Het was een lange dag dus we besluiten na het eten terug te gaan richting ons hotel.

Dag 2 Vanuit het hotel lopen we naar de Rambla de Catalunya, via de Plaça de Catalunya lopen we het bekende deel van de Ramblas op, helemaal tot aan de zee. Ondanks dat dit natuurlijk een erg toeristisch deel van Barcelona is vind ik het een heerlijke straat om doorheen te slenteren. We lopen door het winkelcentrum MareMagnum naar het aquarium. Zelf was ik al vaker in het aquarium geweest maar het blijft mooi. Aanrader! Na een snelle lunch zijn we via de jachthaven naar het strand van Barceloneta gelopen. We hebben even lekker in het zand gezeten, waarna we door de oude stad terug liepen. De oude kleine straatjes met oude hoge gebouwen, af en toe een mooi klein pleintje. Heerlijk om door te dwalen. Aan een van deze pleintjes vind je tapasbar Sagardí, we hebben hier een paar kleine overheerlijke hapjes gehad en wat gedronken. Vanaf hier liepen we door naar Parc de la Ciutadella, een prachtig stadspark. Na een koffie bij de mooie fontein zijn we verder gelopen, via de Arc de Triomf terug naar Plaça de Catalunya. Aan het plein hebben we gegeten bij Txapela. Een super goede tapasbar waar ik altijd terugkom als ik in Barcelona ben. Ze hebben inmiddels meerdere vestigingen. Heerlijke tapas en de sangria met cava is zeker een aanrader!

Dag 3 Vandaag gaan we met de metro naar Parc Guëll. We lopen eerst het buitenste deel van het park door en gaan daarna het betaalde, gekleurde deel in. Hier vind je de bekende bank en hagedis van Gaudí. Het betaalde deel is een stuk kleiner dan het park eromheen maar zeker de moeite waard om eens geweest te zijn. Op de terugweg naar de metro nemen we nog een broodje bij Bar Henry, een klein zaakje dat sinds de jaren ’70 niks meer aan het interieur heeft veranderd, maar de broodjes zijn lekker! Met de metro gaan we naar de Sagrada Familia. We hadden vooraf al besloten om er niet in te gaan. Daarom lopen we een rondje om dit grootse gebouw heen. We drinken een kopje koffie in het zonnetje en lopen via de Avinguda de Gaudí naar Hospital Sant Pau. Dit ziekenhuis is nog altijd in gebruik, de verschillende gebouwen zijn ontworpen door Antoni Gaudí. Mooi om even langs te lopen. We lopen door naar het appartement waar ik tijdens mijn stage heb gewoond. Natuurlijk erg leuk om aan mijn moeder te kunnen laten zien. Vanaf daar lopen we naar winkelcentrum Gloriés, waar ik vaak kwam tijdens mijn stage. Van daar nemen we de metro terug naar Plaça de Catalunya en wandelen door naar de Boqueria. Dit is een grote overdekte markt aan de Ramblas. Erg leuk om door te lopen. Ze hebben bijvoorbeeld vers fruit, sapjes, tapasbarretjes, en lekkere hammetjes. Daarna gaan we naar de Kathedraal. Deze is altijd indrukwekkend, de ene kapel is nog grootser dan de andere. Helaas was de kloostertuin deze keer gesloten, maar ook dezeis erg mooi. Daarna wordt het tijd voor het avondeten. We eten weer aan de Plaça de Catalunya, nu bij het Hard Rock Cafe. Dit is altijd lekker. Na het eten gaan we terug naar het hotel. We hebben weer veel kilometers gelopen en het wordt tijd dat we onze voeten en onszelf wat rust geven.

Dag 4 Vandaag staat Camp Nou als eerst op het programma. Een indrukwekkend stadion, ook als je geen voetbalfan bent. We gaan eerst het hele museum door en kunnen daarna de tour door het stadion doen. Het is erg indrukwekkend om te zien, zo’n 100.000 mensen kunnen erin om een wedstrijd van het geliefde FC Barcelona te kijken. Deze Camp Nou Experience blijft ontwikkelen waardoor je iedere keer dat je er komt toch weer iets nieuws ziet (zelf was ik er namelijk een paar jaar eerder al geweest). De tour eindigt in de Megastore van FC Barcelona. Waar natuurlijk alles te krijgen is van de club. Via een omweg lopen we, lekker in de zon, naar de metro. We besluiten nog even lekker naar het strand te gaan, waar we lekker genieten in de zon. We drinken bij het winkelcentrum MareMagnum nog een sangria op het terras, maar wanneer de zon achter de stad is weggezakt en de sangria op is besluiten we weer lekker verder te lopen. We eten vandaag bij El Raco, een Italiaans restaurant aan de Rambla de Catalunya, net voorbij Plaça de Catalunya. Bij het zien van de prijzen op de kaart verwachten we niet veel van het eten, het is namelijk erg goedkoop. Maar als we eenmaal beginnen aan ons diner, blijkt het allemaal erg lekker! Weer een aanrader! ’s Avonds terug in het hotel beginnen we alvast wat spullen in te pakken zodat we de volgende dag minder hoeven te doen.

Dag 5 Voor onze laatste dag in Barcelona hebben we geen planning gemaakt. We besluiten de stad nog even in te lopen, wat te winkelen en halen bij de Boqueria nog een sapje en een beker vers fruit om deze bij het water lekker in de zon op te eten. Later drinken we bij de jachthaven op een terrasje nog een sangria. Daarna wordt het tijd om terug te gaan naar het hotel om onze koffer op te halen, dit doen we met de metro. Met de koffer lopen we naar Plaça de Catalunya, vanwaar we met de shuttlebus naar het vliegveld gaan. Het vliegveld van Barcelona is een paar jaar geleden compleet vernieuwd, er zijn leuke winkeltjes, waar je je prima vermaakt voor je vlucht. Na een goede vlucht komen we uiteindelijk laat in de avond aan op Schiphol.

Naast deze reis heb ik nog enkele tips voor deze mooie stad: - Tibidabo, de berg met prachtig uitzicht over de stad en verschillende leuke attracties; - Barcelona Zoo; - Freixenet, in Sant Sadurní d'Anoia. Een cava tour in dit plaatsje ten zuiden van Barcelona is erg leuk om te doen als je even de stad uit wilt; - Voetbalfan? Plan je trip naar Barcelona tijdens een thuiswedstrijd van FC Barcelona en kijk de wedstrijd in het stadion. Dit is erg indrukwekkend om mee te maken.