Cyprus, een veelzijdig eiland

Chantal Doldersum op 19 October 2016
In februari 2016 heb ik een week mogen verblijven op Cyprus. Het was een heerlijke week en ondanks dat ik natuurlijk wel iets van het eiland wist heb ik veel geleerd en ontdekt.

Zelf verbleven we in het stadje Pafos in een prachtig hotel, het Athena Beach hotel van Constantinu Bros. Onze superior room had een mooi uitzicht over de mooi aangelegde tuin met zwembad en op zee. Het hotel beschikt over meerdere restaurants, een winkel, kapsalon en een binnen- en buitenzwembad.

De stad Pafos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de grote archeologische waarde. In het archeologisch park vind je vele opgravingen van de Griekse mythologie, je loopt door, langs en over verschillende huizen met mozaïekvloeren en kan op deze manier goed zien hoe de bouw van die tijd was. Niet ver van het park ligt de haven van de stad, hier staat ook het kasteel van Pafos dat al een hele geschiedenis heeft van opbouwen, vernielingen, opnieuw opbouwen en weer afbreken en heeft al verschillende heersers gehad. Tegenwoordig is het vooral een mooi punt om de stad te bekijken vanaf het dak en dient het als locatie van een jaarlijks cultureel festival. Pafos beschikt naast al deze cultuur ook over een gezellig centrum en mooie stranden en trekt mede daardoor jaarlijks veel toeristen. Even buiten de stad vind je Petra tou Romiou, oftewel de rots van Aphrodite. Volgens de legende zou Aphrodite, godin van de liefde, hier zijn geboren uit de golven van de zee.

Aan de noordkant van het eiland ligt het stadje Polis, ook hier vind je een van de legendes van Aphrodite terug. Hier zou zij gebaad hebben met haar geliefde Adonis. De baden van Aphrodite trekken altijd bezoekers. Daarnaast begint hier een wandelroute van ongeveer 7,5km. Wanneer je deze of een van de andere routes op het eiland wilt lopen, let er dan goed op dat je eten en drinken meeneemt voor onderweg. Zelf hebben wij over de tocht zo’n 3 uur gedaan, met het warme zonnetje kan extra drinken in ieder geval geen kwaad. Polis zelf was vrij rustig op deze dinsdagmiddag in februari, maar de hoeveelheid hotels rondom de stad en de hoeveelheid terrasjes in het centrum verraadden al wel dat het ook hier erg gezellig kan worden.

Andere grote steden in het ‘vrije’ deel van Cyprus zijn Lefkosia (Nicosia), Larnaka en Lemesos (Limassol). Ik noem dit het ‘vrije’ deel, veel mensen kennen het als Grieks Cyprus. Echter is het zo dat Cyprus een zelfstandig land is waarvan het Noordoosten wordt bezet door Turkije. Deze bezetting is al sinds 1974 en stukje bij beetje komt hereniging van de twee delen dichterbij. Wij bezochten Larnaka en Lemesos.

In Larnaka bevindt zich tussen het vliegveld en de stad een ondiep zoutmeer waar in de winter flamingo’s rondlopen. De stad zelf heeft een oud centrum, toch zijn er vooral langs de boulevard veel nieuwe moderne restaurants en cafés.

Lemesos hebben wij bezocht op zaterdag, waardoor het wat levendiger was op dat moment dan de andere steden. Ook hier is een prachtig oud centrum en een mooi aangelegde boulevard, de oude haven is bijna leeg en vervangen door nieuwbouw met winkels van grote internationale merken en terrasjes die bij mooi weer vol zitten. Even buiten de stad staat een middeleeuws kasteel dat een bezoek meer dan waard is. Het heeft 3 verdiepingen en vanaf het dak kan je genieten van een mooi uitzicht over de omgeving.

Centraal op het eiland ligt het Troodosgebergte. Steile kronkelweggetjes brengen je steeds verder de bergen in. Ons doel hier was een bezoek aan het Kykkos klooster, een van de bekendste kloosters van Cyprus en erg indrukwekkend. Let erop dat bij een bezoek aan het museum camera’s verboden zijn. Deze kan je in de auto laten of achterlaten bij de receptie. In het museum vind je veel bijbels, kruizen, habijten, relikwieën en schilderingen. Het ene nog mooier bewerkt dan het andere en allen al enkele honderden jaren oud. Binnen het klooster kan je nog rondlopen door de verschillende hallen, de kerk en natuurlijk is er een winkeltje waar een souvenir gekocht kan worden. Vanaf het klooster rijden wij verder richting Mount Olympos, waar we nog even de skipiste bekijken, inmiddels is deze dicht omdat er te weinig sneeuw ligt, maar aan het begin van de maand februari werd hier nog geskied. Via kleine bergdorpjes rijden we terug naar Pafos, we volgen hierbij een stuk van een wijnroute en stoppen nog even voor een kleine proeverij, waarbij we natuurlijk niet met lege handen de deur uit gaan.

Ik begon dit reisverslag met de titel “Cyprus, een veelzijdig eiland”. Deze veelzijdigheid is terug te vinden in de steden die cultureel zijn, maar ook vol gezelligheid en goede restaurants. Afgewisseld met stranden en een binnenland vol mooie natuur en kleine dorpjes. Tijdens deze week hebben wij gezwommen in een onverwarmd buitenbad, met onze voeten in de zee gestaan en stonden we in de sneeuw. Wat mij betreft zeker een aanrader voor een mooie week vakantie!