Groots Londen

Chantal Doldersum op 20 September 2018
Al enkele jaren waren wij naar Eindhoven geweest voor de Groots concerten van Guus Meeuwis, dus toen wij hoorden dat hij een optreden in de Royal Albert Hall in Londen zou geven, hebben we gelijk kaarten besteld. Dit reisverslag gaat dan ook over een paar jaar geleden, maar de stad Londen is natuurlijk nog minstens zo mooi als in 2015.

Ideaal is het om van Eelde naar Southend te kunnen vliegen. In 2015 was dit nog een vlucht per dag, tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden. Wij kwamen pas in de avond aan, maar nu kan je in de ochtend al vliegen waardoor je de hele dag nog hebt. Vanaf Southend is het nog even met de trein en je beland in hartje Londen. Ons hotel staat in de wijk Kensington, zeker het stukje naar de Royal Albert Hall is daardoor prima lopend te doen. Natuurlijk blijven we wat langer om de stad te verkennen.

Na onze eerste nacht besluiten we eerst lopend op pad te gaan, zo zien we de omgeving van het hotel ook gelijk. We lopen via de Royal Albert Hall en door Hyde Park naar Buckingham Palace. Op deze zondag is er geen wisseling van de wacht, maar het is wel imposant om het paleis en de parken er omheen te zien. Ondertussen lopen we verder via Westminster en de Big Ben. We wandelen een stukje langs de Thames en gaan lunchen bij een kleine bistro in de Victoria Embankment Gardens. Deze eerste middag in de stad slenteren we vooral veel door het centrum. Met name door de wijken St. James, Soho en Mayfair, oftewel West End. Hier vind je de vele theaters van Londen, de bekende winkelstraten als Regent Street, Oxford Street en de tegenhanger in Soho, Carnaby Street (kleine boetiekjes tegenover de grote merken van Regent en Oxford Street). Soho is met name heel hip, met kleine winkels, veel pubs en restaurants. Aan het einde van de middag nemen we de metro terug naar het hotel. In de buurt gaan we eten en daarna is het tijd voor het concert van Guus Meeuwis. Op naar de Royal Albert Hall dus! Het is ontzettend gaaf om erbij te zijn en het is ook met name erg indrukwekkend door deze prachtige locatie.

De maandag na het concert ontbijten we bij Garfunkel’s, tegenover het hotel. Een echt Engels (vegetarisch) ontbijt. Een goede bodem om weer een dag op pad te kunnen. We besluiten vandaag een stuk langs de hoofdweg te lopen, zo komen we langs het Victoria & Albert Museum en bij het warenuis Harrods. Natuurlijk moeten we hier even naar binnen. Wanneer je in Londen bent is dit zeker de moeite waard. Met name de benedenverdiepingen zijn mooi om te zien. Boven is het meer vergelijkbaar met andere warenhuizen. We lopen verder de stad door richting de Thames, aan de zuidkant van de rivier, doen we een kleine lunch. Deze omgeving heet South Bank, het is een erg leuke omgeving. De eettentjes zijn ontzettend hip in foodtruck stijl. Daarnaast vind je hier ook concertzalen en bekende attracties als de London Eye en The London Dungeon. Zelf gaan we in de London Eye, in rustig tempo draaien we een rondje mee in dit reuzenrad. We genieten van het prachtige uitzicht dat je over de stad hebt, doordat het rustig gaat heb je alle tijd om alle kanten van de stad uit te kijken. De cabines zijn niet heel vol dus er is ook voldoende ruimte om heen en weer te lopen. Na de ronde in de London Eye lopen we via South Bank helemaal tot aan de Tower Bridge. Op deze manier komen we langs Shakespeare’s Globe, een prachtig oud theater uit de tijd van Elizabeth I. Een stukje verder, tussen Southwark Bridge en London Bridge, loop je tussen mooie oude pandjes door waar tegenwoordig pubs en restaurantjes gevestigd zijn. De Tower Bridge is erg mooi en het maakt indruk om over deze brug te lopen. Daarna komen we gelijk uit bij London Tower. Omdat de tijd inmiddels mooi door tikt, besluiten we er niet naar binnen te gaan, maar er omheen te lopen, er staan op verschillende plekken wel informatieborden waardoor je de geschiedenis van het complex wel kan lezen. We lopen verder naar Sky Garden, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Echter was het dek vol en konden we niet naar boven. Tegenwoordig is het nog altijd gratis toegankelijk, maar je moet wel online kaarten bestellen. Dan maar richting het restaurant voor deze avond. Het Hard Rock Cafe. Altijd een dingetje als wij ergens zijn. Leuk is hier ‘The Backroom’, een pub die onderdeel van het Hard Rock Cafe is maar dit is bijna niet te zien. Daar nemen we na het diner nog een lekkere cocktail.

Op dinsdag is onze eerste stop Buckingham Palace. Hier kijken we naar de wisseling van de wacht. We hadden het al eens in Stockholm gezien, maar dit is veel indrukwekkender. Mooi om eens mee te maken. Rondom Buckingham Palace vind je verschillende mooi aangelegde parken, naast het bekend Hyde Park is er dus veel meer groen in de stad. In de middag lopen we naar de Tower Bridge, daar net voorbij vind je een leuke jachthaven, waar niet alleen nieuwe maar ook enkele mooie oude schepen liggen. Het is er mooi rustig, een goede plek voor een koffie op een terrasje. Aan het einde van de middag gaan we terug naar de Tower Bridge, daar melden we ons voor de Jack the Ripper tour die we geboekt hebben. Onder leiding van onze gids Jo lopen we ongeveer 1,5 uur door Whitechapel. Ze geeft uitleg over verschillende feiten die bekend zijn over Jack the Ripper, dit doet ze op plaatsen waar de voorvallen zijn gebeurd. De tour eindigt bij de kroeg waar Jack verschillende slachtoffers heeft leren kennen. Wij hebben daar nog even een biertje gedronken, heel toeristisch natuurlijk, maar toch een leuke afsluiter van zo’n toer. Daarna op zoek naar een restaurantje. Natuurlijk kunnen we niet naar huis zonder een fish ‘n chips te eten! We hebben heerlijk gegeten, daarna weer terug naar het hotel om in te pakken.

De woensdag vertrekken we na het ontbijt weer richting het vliegveld. We hebben gelukkig weer een prima vlucht van Southend terug naar Eelde.

Londen is wat mij betreft zeker een aanrader voor een korte trip. Vanaf Eelde is het goed te doen, zeker nu er meer vlucht mogelijkheden zijn, maar als mini-cruise van Hoek van Holland naar Harwich is het ook een goed idee!