IJsland, een magische bestemming

Chantal Doldersum op 23 March 2017
In februari 2014 heb ik IJsland bezocht. Met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam land je na 3 uur op Keflavik Airport. Van daar reden wij met een huurauto naar de hoofdstad Reykjavik. De huurauto was geregeld bij SunnyCars, met winterbanden (maar dan op z’n IJslands: met spikes). De weg naar Reykjavik is snel gevonden, in de stad is het even goed opletten, maar ook dat gaat prima. Reykjavik is een kleine stad, dat maakt het een stuk makkelijker.

Na het inchecken en opfrissen wordt het tijd om de stad te verkennen. We lopen eerst naar de Hallgrimskirkja. Van buiten en van binnen erg indrukwekkend. Terwijl we de stad doorlopen doen we nog wat boodschappen en daarna eten we in de hoofdstraat bij Le Bistro.

Na een ochtend in de stad melden we ons de volgende middag in de haven. We gaan op zoek naar walvissen! Tijdens de ochtendtrip zijn er orka’s gezien ten zuiden van IJsland, we vertrekken daarom eerst met bussen naar Grindavik. We hebben geluk, de orka’s zwemmen nog in de buurt. Tijdens onze tocht zien we 4 orka’s en 4 bultruggen. Prachtig en indrukwekkend om van dichtbij te mogen zien. Na de tocht worden we weer met bussen teruggebracht naar Reykjavik. Inmiddels is het half 7 en wordt het tijd om op zoek te gaan naar een restaurant waar we lekker kunnen eten en even goed kunnen opwarmen, zeker welkom na de koude tocht op de oceaan. We komen terecht bij een goed steakhouse in de hoofdstraat. Na het eten lopen we richting het water en zien we noorderlicht verschijnen, een heel magisch moment.

Dag 3, de dag waarop we uitchecken bij het eerste hotel. We gaan nog even de stad in en rijden daarna het centrum uit richting Borgarnes, onze tweede bestemming. ’s Avonds genieten we van een heerlijk 3 gangen diner bij het restaurant van het Settlement Center, volgens locals het beste restaurant in de stad.

De volgende dag gaan we een klein stukje het binnenland in. Eerste stop: de krater bij Bifrost. Doordat er nog sneeuw en ijs ligt is het wat lastig, maar we bereiken toch de rand van de krater. De krater is zo’n 3400 jaar geleden gevormd en geeft nu een mooi uitzicht over de omgeving. We rijden een stukje terug naar Reykholt om wat te eten en voor 2 mooie watervallen in de omgeving. Hraunfossar is erg breed en Barnafoss ziet er indrukwekkend uit, daar kunnen we helaas niet komen omdat het pad vol ligt met ijs.

Het is vroeg opstaan de volgende ochtend, we gaan een stukje naar het noorden naar het schiereiland Snaefellsnes. Ons eerste doel; een fjord waar orka’s zwemmen. Al onderweg zijnde zetten we nog een paar keer de auto aan de kant om te genieten van het prachtige uitzicht. We hebben geluk, de orka’s zwemmen er nog wanneer wij aankomen, ze zwemmen zelfs onder de brug waar wij op staan. Ontzettend gaaf om te zien! Lunchen doen we in Stykkisholmur, de grootste stad van Snaefellsnes, met 1100 inwoners. Na de lunch gaan we verder, we volgen de rondweg van Snaefellsnes en genieten van de uitzichten. Regelmatig gaan we even de auto uit om te kijken bij een waterval of naar de lava gronden. Het landschap is ruig en ligt vol lava en sneeuw. ’s Avonds hebben we alweer het geluk dat we buiten de stad het noorderlicht zien.

En dan zit ook ons verblijf in Borgarnes er alweer op. Na het ontbijt pakken we de auto weer in en gaan we op pad naar Laugarvatn, een rit van ongeveer 2 uur. Maar natuurlijk nemen we een toeristische route en stoppen we onderweg. We wandelen door een prachtig natuurgebied, richting waterval Glymur. Door de sneeuw en het ijs op de route kunnen we de waterval niet bereiken, maar wel is het ook hier weer prachtig. Bij nationaal park Thingvellir stoppen we natuurlijk om het gebied te bekijken. Helaas is door de smeltende ondergrond een aantal wegen afgesloten en kunnen we niet verder het gebied in met onze auto. Ons hotel staat in Laugarvatn, een klein dorpje aan een meer. De supermarkt is de winkel bij het tankstation en er is 1 restaurant. Wel meteen een goed restaurant, waar we onze eerste avond hier heerlijk eten. Wanneer we naar buiten stappen worden we getrakteerd met prachtig noorderlicht, nog mooier en nog meer dan we al gezien hadden.

Tijdens onze eerste hele dag dat we in deze omgeving zijn gaan we eerst naar Geysir, hier ligt de zeer actieve geiser Strokkur. Iedere 5-10 minuten schiet water tot 25 meter de lucht in. Je staat klaar met je camera, ingezoomd op de bron, maar op het moment dat deze actief wordt besef je pas hoe hoog 25 meter is, en dat dit lang niet op je foto past. Gelukkig krijg je hier kansen genoeg. In het visitorcenter eten we een broodje voor we onze vervolgen naar Gullfoss, de meest krachtige waterval van IJsland. We sluiten de middag af in Selfoss waar we lekker koffie drinken en wat boodschappen doen om in ons appartement te koken. ’s Avonds doen we een spelletje, noorderlicht is niet te zien dus blijven we lekker warm binnen.

Ons plan voor de volgende dag hadden we al gemaakt, dus ’s ochtends, hop de auto in en gaan. Onderweg stoppen we natuurlijk voor foto’s bij watervallen en bij de Eyjafjallajökull (de vulkaan die in 2010 is uitgebarsten). De eerste grote stop van die dag is bij Skogafoss, wat een prachtige waterval is dit! Het water valt van de hoogvlakte ineens meters naar beneden. Daarna rijden we door naar Vik, het meest zuidelijke stadje van IJsland. Hier lopen we op het zwarte strand, lunchen we en kijken we bij de fabriek van de IceWear kleding. Dan beginnen we aan de terugreis. We hebben op de heenweg enkele mooie punten overgeslagen waardoor het minder erg is dat we nu dezelfde weg terug hebben. We gaan naar Seljalandsfoss, ook weer een prachtige waterval, hier kun je achterlangs lopen. Maar dat is op dit moment niet te doen door het ijs dat er ligt, in de zomer is het zeker een aanrader! In Selfoss eten we bij een Thais restaurant en wanneer we terugrijden naar Laugarvatn begint het noorderlicht, nog een keer!

Inmiddels komen we aan bij alweer onze laatste dag op IJsland, van Laugarvatn rijden we terug richting het vliegveld, maar niet voordat we naar de Blue Lagoon zijn geweest. Heerlijk zwemmen in het warme water terwijl de badwachten in dikke winterpakken staan op te letten of alles goed gaat. Wanneer we uitgezwommen zijn, eten we een broodje en dan wordt het toch echt tijd om naar ons laatste hotel te rijden, zo’n 100 meter vanaf het vliegveld. We kunnen de auto vandaag alvast inleveren en de volgende dag lopend naar het vliegveld.

IJsland is prachtig! Een magische bestemming het hele jaar door. In de winter vooral door het noorderlicht en al het sneeuw en ijs, in de zomer is het prachtig groen en kan je walvissen zien. Voor een deel overlappen de ideale reistijden. Wil je meer weten over een reis naar IJsland, aarzel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met mij op.