Kerstshoppen in Londen

Chantal Doldersum op 02 December 2018
Zaterdag 17 november, na enkele maanden van voorbereiding is het zo ver: de kersttrip naar Londen staat op het punt van beginnen! Voor mij de eerste keer dat ik een groepsreis op deze manier organiseer.

De bus komt om 15.00 uur bij het station in Coevorden, waar de eerste deelnemers instappen. Van daar door naar de Jumbo voor de andere deelnemers. In totaal zijn we met een groep van 33 personen.

Per bus gaan we naar Hoek van Holland waar we aan boord gaan van de Stena Britannica. We leggen de bagage in de hutten en beginnen dan met een lekkere welkomscocktail. Er zijn nog wat paspoorten kwijt, maar gelukkig zijn ze snel weer terecht en kan iedereen gaan genieten van een lekker diner. Daarna gaat iedereen zijn eigen gang. Even naar buiten, het winkeltje door, een drankje doen aan de bar of alvast lekker slapen.

Na een korte, maar gelukkig ook rustige nacht komen we al vroeg aan in Harwich, snel een ontbijten en dan in de bus van boord. Aan de wal moeten we nog even door de controles en dan kunnen we op weg naar Londen. Rond 9:00 uur komen we al aan in de stad bij Victoria Embankment aan de Thames. Iedereen gaat zijn eigen weg in verschillende groepjes; de grootste groep van 14 en de kleinste met 2 personen. Sommigen met de hop-on-hop-off bus en anderen lopend maar allemaal met een eigen plan.

Zelf lopen we met in totaal 8 personen eerst door St. James Park, met prachtige herfstkleuren en schattige brutale eekhoorntjes, richting Buckingham Palace. Om 10.30 uur zal daar de bekende wisseling van de wacht zijn. Hier moet je op tijd aanwezig zijn om wat te kunnen zien, dus staan we er een klein uurtje voor de ceremonie begint. Na de wisseling lopen we richting Harrods. Tussendoor lunchen we bij de Starbucks. In Harrods zijn we op zoek gegaan naar de kerstafdeling. En dat is nog niet makkelijk in dit enorme warenhuis! De kerstafdeling heet hier "Chrismas World", maar het is slechts een klein wereldje. Wel natuurlijk mooi om ‘even’ door dit grote warenhuis heen te lopen. Zelf zijn we er niet geweest, maar ben je op zoek naar wat goedkopere kerstdecoratie dan kan je naar Selfridges, een ander groot warenhuis in de stad.

Via Piccadilly, waar je onder andere het Hard Rock Café en the Ritz vindt lopen we richting het centrum dat al helemaal in kerstsfeer is. Door Burlington Arcade lopen we naar het mooi verlichte Regent Street en van daar weer door richting de kerstmarkt op Leicester Square. Natuurlijk gaan we her en der een souvenirwinkel in om wat leuks mee te nemen voor onszelf of voor het thuisfront, bij de M&M’s winkel weten we ons erg goed te beheersen. De kerstmarkt op Leicester Square is niet groot maar ziet er wel gezellig uit. Het lijkt wat op één van de vele marktjes die je in Duitsland veel ziet.

Vanaf hier lopen we over Trafalgar Square en door de mooi verlichte straat Strand in de wijk the Northbank, richting de Thames.

We steken de rivier open en genieten vanaf de brug nog van het uitzicht dat we nu verschillende kanten op hebben. Aan de andere kant van de Thames bevind zich een combinatie van 2 kerstmarken, één langs de rivier en één in de Jubilee Gardens. Eigenlijk lopen ze bijna in elkaar over. Op deze markt koop ik mijn jaarlijkse kersthanger en als afsluiter doen we nog een glühweintje. Daarna is het tijd om snel weer naar de bus te lopen.

Iedereen is netjes op tijd terug om weer te vertrekken richting de veerboot. Voor de terugreis had ik geen diner geregeld zodat iedereen vrij was om te doen wat ze wilden, zo hadden sommige mensen al wat gegeten in Londen en anderen aten even in het restaurant aan boord. Daarna werd er door de meeste mensen nog even lekker een drankje gedaan aan de bar en werd er nog een klein feestje gevierd voor iemand die bijna jarig was.

Na een korte nacht werden we om 6.30 uur gewekt door de wake-up call van het schip. Even lekker douchen en dan naar het ontbijt. Daarna werd het tijd om de laatste dingen uit de hutten te halen en vervolgens konden we te voet van boord.

Onze buschauffeur brengt ons het laatste stuk van de reis weer veilig terug in Coevorden.

Voor mij was het de eerste keer dat ik een dergelijke reis vanuit Coevorden organiseerde. Maar wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar!