Mooi Malta

Chantal Doldersum op 25 January 2018
Van 23 tot en met 26 november 2017 mocht ik mee op studiereis naar Malta. Voor mij een nieuwe bestemming om zelf te ontdekken.

Na een prima vlucht met Air Malta landen we om 14.30 op Malta, zodra we de bagage hebben gaan we door naar Mdina, de prachtige middeleeuwse stad. We bekijken het in vogelvlucht op een segway. Wat een erg mooie manier is om deze stad op de heuvel te ontdekken. Je hoeft niet de heuvel op en af te lopen en kan in korte tijd de geschiedenis van de stad proeven.

Het wordt in deze tijd van het jaar vroeg donker op Malta, dus wanneer we terug zijn van onze tocht is het al erg donker en gaan we met de bus door naar St. Pauls Bay, waar ons hotel staat.

De volgende dag op tijd weer op pad om naar Gozo te gaan. Maar niet zonder stop bij een van de mooie strandjes van Malta, Golden Bay en een korte stop bij Popeye Village. Gozo ligt ongeveer 6km van Malta en daartussen ligt Comino. Wij gaan naar Gozo per speedboot, wat ons ook de mogelijkheid geeft om even rustig rondom Comino te varen. Comino heeft prachtige rotspartijen, er wonen slechts twee gezinnen en er staat één hotel. Hetgeen dat de meeste toeristen trekt in de zomer is de Blue Lagoon, een prachtige helder blauwe baai.

Gozo wordt gezien als het kleine zusje van Malta en is eigenlijk het Malta van jaren geleden. Het is er rustiger waardoor je meer authenticiteit ziet. Wij ontdekken het eiland met jeeps, onze eerste stop is de plek waar het bekende Blauwe Raam altijd stond. Een grote rots in de zee. In maart 2017 is deze na een storm ingestort. De plek was al populair om te duiken, maar dat is nu nog meer geworden. Daarna gaan we een stuk terug richting Victoria, de hoofdstad van het eiland. Ook hier vind je een middeleeuwse Mdina. Onder leiding van onze gids brengen we een bezoek aan deze oude ommuurde stad. Het is wat kleiner dan op Malta en daardoor is het lopend prima te bekijken. Onze lunch eten we heerlijk buiten op een pleintje in Victoria, en daarna maken we een korte stadswandeling voor we weer met onze jeeps op pad gaan. In het noorden van Gozo bekijken we de zoutpannen en daarna rijden we via mooie uitzichtpunten, kronkelweggetjes en kleine dorpjes terug naar de haven. Om 16.30 gaan we met de veerboot terug naar Malta. Daar staat onze bus weer te wachten om ons naar het volgende hotel te brengen.

We slapen twee nachten in St. Julians. Deze plaats is erg toeristisch en druk, maar met goede hotels, restaurants, pubs en nachtclubs biedt het voor iedereen iets. De laatste dag in Malta begint weer op tijd. We rijden met de bus naar Valletta waar we eerst een stadswandeling maken. De mooie hoofdstad van Malta is in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Op dit moment worden enkele gebouwen nog gerestaureerd, maar het is al prachtig. Een aanrader is om per traditionele boot naar de overkant te varen. Hier liggen stadjes die zelfs nog ouder zijn dan Valletta, ze heten bij elkaar de Three Cities. We wandelen door Senglea en gaan daarna verder met de bus naar Marsaxlokk. Daar genieten we van een heerlijke lunch bij restaurant Terrone, vlakbij de haven. Er is een kleine markt vandaag en we lopen dan ook via deze leuke lokale markt richting de bus. Marsaxlokk ligt in een mooie baai, hier liggen vele vrolijk gekleurde traditionele bootjes.

In de middag gaan we naar Mar Casar waar we genieten van een wijnproeverij. Vanaf de wijngaarden heb je een mooi uitzicht over het eiland. ’s Avonds eten we bij Rogantino. Een goed restaurant midden op het eiland in de middle of nowhere. Lastig te vinden, maar het zoeken meer dan waard!

De volgende morgen heel vroeg worden we naar het vliegveld gebracht en zit deze trip naar mooi Malta er alweer op.

De accommodaties: Het Salini resort, is een kort geleden gerenoveerd, 4 sterren hotel. De kamers zijn erg mooi en de zeezichtzijde heeft een prachtig uitzicht. Er zijn twee zwembaden, waaronder een adults only zwembad. Het hotel heeft verschillende restaurants. Het is gelegen op een fraaie maar rustige locatie. Voor wat levendigheid in de avond zal je met auto of taxi op pad moeten. Het Meridian is een 5 sterren hotel waar je niets te kort komt. Goede service, mooie kamers en een prachtig uitzicht indien je kiest voor zeezicht. Op loopafstand vind je een ruim aanbod aan goede restaurants en gezellige bars. Overdag is er volop winkelvertier in de straten.