Nazomeren in Valencia

Chantal Doldersum op 26 September 2018
Vorig jaar, 2017, reisde ik samen met mijn moeder af naar Valencia.

We vliegen in ongeveer 2,5 uur van Amsterdam naar Valencia, een prima vlucht met Vueling. Doordat het vliegveld van Valencia niet heel groot is hebben we onze koffer al snel en kunnen we naar de metro. Deze komt met een rechtstreekse lijn vlak bij ons hotel uit. Omdat de avond inmiddels is gevallen, doen we deze dag niet heel veel. We hebben nog wel even heerlijk gezeten op het terras van het hotel, we eten even een hapje en genieten tussen de palmen van een wijntje.

De volgende dag gaan we op tijd op pad, we gaan heel wat kilometers lopen vandaag. Ons hotel staat een klein stukje buiten het oude centrum. We lopen daarom eerst naar het park La Túria, dit park ligt om het centrum heen. Het is een prachtig park, waar we later tijdens onze trip zeker meer van zullen zien. Aan de stad-kant van het park pakken we een route op die in onze reisgids staat. Zo lopen we steeds verder richting het oude centrum. Wanneer we bij het centraal station aankomen is dat het startpunt van de route die we eigenlijk willen gaan lopen. Eerst even een echte Spaanse café con hielo (ijskoffie) en dan wandelen we verder. De route kronkelt door en om de oude stad, zo zien we prachtige oude bankgebouwen, het stadhuis en mooie kerken. We lopen door mooie smalle steegjes, maar ook over prachtig aangelegde pleinen met fonteinen. De stad heeft geen heel groot centrum maar het is allemaal erg netjes. We lunchen aan het Placa de la Mare Déu, bij de kathedraal. Hier zijn diverse restaurantjes waar je prima kan zitten. Daarna besluiten we om niet de kathedraal zelf te bezoeken, maar juist de toren te beklimmen. Het is een behoorlijke klim, maar het uitzicht daarna maakt alles goed. We vervolgen onze route. Zo komen we door nog meer mooie steegjes en langs verschillende stadspoorten. Uiteindelijk eindigt de route bij de botanische tuin. Entree is hier maar een paar euro, en dan kan je even heerlijk genieten van een oase van rust in de stad. Deze avond eten we bij het Hard Rock Café, voor we terug gaan naar het hotel.

Een nieuwe dag om veel kilometers te maken, deze keer echter niet lopend. Bij de hotel receptie hebben we 2 fietsen gehuurd. Hiermee gaan we naar het park La Túria. Eerst fietsen we helemaal naar het begin van het park bij de haven, dan fietsen we landinwaarts. Het park is aangelegd in de oude rivierbedding. Eerst komen we langs de prachtige moderne gebouwen in het park, hier vind je onder andere een IMAX, het Palau de les Arts en het Ciutat de les Arts. Daarna komen we langs een speeltuin, dan het Palau de la Música, de Pont del Mar en diverse sportvelden. Heel mooi om te zien is dat de vijvers, beplanting en bomen overal anders zijn. Er is ontzettend veel afwisseling in het park. Wij fietsen tot aan het einde. Daar bedenken we pas wat we daarna gaan doen. We zien op Google maps dat het stadion van Valencia CF in de buurt zit. Dat willen we wel bekijken. Wanneer we er aankomen, blijkt dat dit nieuwe stadion nooit afgebouwd is. In 2009 is de bouw gestopt, of het ooit nog afgebouwd wordt is niet duidelijk. Onderweg lunchen we bij een heel klein zaakje buiten het toeristische deel van de stad. Daarna fietsen we kris kras door de stad om vervolgens richting het strand te gaan. We fietsen via de haven en lopen daarna heerlijk een eind met onze voeten in de zee. Bij een van de strandtenten gaan we lekker op het terras zitten met een sangría. Die hebben we wel weer verdiend na onze kilometers. Voor het diner is het nog wat vroeg als we terug zijn bij onze fietsen. Daarom gaan we eerst nog terug naar het park, nu de zon wat lager staat kan je hier heel mooie foto’s maken. Daarna toch een restaurantje opzoeken. We genieten op een terras van een heerlijke paëlla. Dan weer naar het hotel, om daar natuurlijk nog een wijntje op het terras te drinken.

Dan is het alweer onze laatste hele dag in Valencia. Na het ontbijt, gaan we lopend naar het Oceanogràfic. Een mooi park waar dieren de ruimte hebben, prachtige aquaria met nog mooiere vissen, haaien, pinguïns, zeeleeuwen, schildpadden, walrussen, beluga’s, flamingo’s en dolfijnen. Natuurlijk is dit nog niet alles maar het is wel erg mooi aangelegd, een goed uitziend park. Er is een dolfijnenshow, maar deze is wel zo opgezet dat het ook gelijk educatief is. Het is inmiddels ongeveer 4 uur als we het park uitlopen. We gaan nog even terug naar het centrum. Eerst op zoek naar souvenirs. Dan een terrasje in de zon opzoeken. Nu we in Valencia zijn moeten we natuurlijk ook het lokale Agua de Valencia proberen. Dit verkopen ze alleen in kannen van een liter, we zitten er dus wel een tijdje. Daarna wandelen we nog wat rond in het centrum, voor we een restaurant voor deze avond zoeken.

Tijdens onze allerlaatste dag in Valencia winkelen we nog wat in de buurt van het hotel, genieten we van een pinxtos lunch en gaan we nog even ontspannen in het park. Halverwege de middag is het tijd om terug te gaan naar het hotel, daar halen we de koffer en dan gaan we door naar het vliegveld. De vlucht verloopt weer prima en we landen weer veilig op Schiphol. Valencia is wat mij betreft zeker een aanrader! Zeker de combinatie van de oude stad, het strand en de hoeveelheid groen in de stad is erg prettig. De nieuwe gebouwen als Ciutat de les Arts maken het geheel goed af.