The Rolling Hills in de Engelse Cotswolds

Chantal Doldersum op 10 September 2018
Schilderachtige dorpjes, oude steden en mooie landschappen, zo heb ik in vogelvlucht de Engelse Cotswolds en Easts Anglia leren kennen. In dit verslag neem ik je mee naar mijn studiereis door dit deel van Engeland vol natuur en cultuur.

In mei 2017 mocht ik samen met 49 andere reisagenten met Buro ScanBrit mee naar Engeland. Per ferry van Hoek van Holland naar Harwich en dan met huurauto’s door East Anglia en de Cotswolds.

In Hoek van Holland leer ik mijn team kennen, met ons vieren zullen we de komende dagen in een auto rondrijden, opdrachten maken en vragen over het gebied beantwoorden. Wanneer we aan boord rijden van de ferry hebben we even de tijd om onze hutten te zoeken en op te frissen. Dan is het alweer tijd voor de eerste bijeenkomst. We krijgen de eerste vragen en opdrachten, waarmee we na het diner aan de slag kunnen.

De ferry komt al vroeg aan in Harwich, waar we op een parkeerplaats verzamelen voor nieuwe opdrachten en instructies. Voor de eerste vragen kunnen we de antwoorden vinden in Harwich, daarna rijden we via een omweg naar Ramsey en Mistley voor de volgende vragen. Een koffiebreak is vervolgens gepland bij hotel The Swan in Lavenham. Tevens krijgen we een korte tour door dit mooie oude stadje. Je vindt hier vele authentieke vakwerkhuisjes.

Vanuit Lavenham rijden we verder naar Cambridge, de bekende universiteitsstad. We starten met een goede luncht bij het Hilton hotel in de stad, natuurlijk mogen we ook enkele kamers bezichtigen. Dit hotel heeft een mooie centrale ligging, dus vandaar kunnen we zo de stad in lopen. Onder leiding van gidsen beginnen we aan een stadswandeling. We lopen langs diverse colleges en slaan daarbij Kings College met haar kathedraal natuurlijk niet over. Aan het einde van de tocht brengt onze gids ons naar de punterboten, zo kunnen we de stad ook vanaf het water bekijken.

Daarna weer hop, de auto in, op naar Sudbury! Hier slapen we in The Mill Hotel, een mooi authentiek hotel. Net als veel anderen slaap ik vannacht alleen in een kamer. Maar natuurlijk niet voor we hebben genoten van een diner en nog een drankje aan de bar hebben gedaan.

Na een goede nachtrust een lekker ontbijt maken we ons weer klaar om te gaan. De opdrachten worden uitgedeeld in de lobby dus zodra we deze hebben kunnen we de auto weer in. De eerste stop op het programma is Blenheim Palace, de route hier naartoe zal vooral via de snelweg gaan, er wordt dan ook geadviseerd om er een keer af te gaan om ergens een kopje koffie te nemen. Dat doen we dan ook even voorbij Londen.

We komen rond 1 uur aan bij Blenheim Palace, waar we nog net mee kunnen met de tour die gepland staat. In verschillende kamers krijgen we uitleg over de familie Churchill en hoe zij in die tijd leefden. Na de tour die we door het paleis hebben, krijgen we zelf nog even de tijd om de tuinen te bekijken en daar nog wat opdrachten af te maken.

Vanmiddag stap ik achter het stuur, we maken een prachtige rit door de Cotswolds en snappen direct waar de naam The Rolling Hills of the Cotswolds vandaan komt, wat een mooie omgeving is dit! We stoppen in diverse dorpjes om opdrachten te maken of antwoorden te vinden op de opdrachten. Hier vind je het echte oude Engeland. Prachtig! Het is bijna 8 uur wanneer we aankomen in ons hotel in Banbury, net op tijd voor de welkomstborrel en het diner.

De volgende morgen na het ontbijt rijden we naar Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare. De helft van de groep, waaronder wij, gaat erst naar het geboortehuis van Shakespeare. We krijgen uitleg van de medewerkers in klederdrachten over het leven van Shakespeare, terwijl we door de verschillende vertrekken van het huis lopen. Van hier rijden we naar het geboortehuis van zijn vrouw, Anne Hathaway. Zij is geboren in een boerderijtje, oftewel Anne Hathaways Cottage. Ook hier krijgen we uitleg over haar leven en het leven op een boerderij in die tijd.

Daarna is het tijd voor de lunch. Dit doen we bij het Best Western Grosvenor hotel, het eten is goed! Natuurlijk krijgen we ook een korte tour door het hotel, de kamers zien er netjes uit. Na dit bezoek hebben we even tijd voor onszelf, maar we moeten er natuurlijk wel op letten dat we op tijd bij de ferry zijn.

We besluiten eerst het centrum van Stratford-upon-Avon in te lopen. Het stadje is natuurlijk erg toeristisch, maar heeft een leuk centrum met veel oude en authentieke gebouwen. We kijken wat rond en gaan natuurlijk wat winkeltjes binnen, daarna besluiten we de auto weer op te zoeken en door te rijden naar Bury St. Edmunds. Natuurlijk bekijken we ook hier het centrum, het park en de kathedraal, dan gaan we op zoek naar een ‘echte’ pub, omdat we natuurlijk niet naar huis kunnen gaan zonder fish-n-chips te eten in een 'echte' pub. Echter kunnen we hier niet zo snel een pub vinden waar we op dit tijdstip kunnen eten, dus rijden we door naar Harwich.

Wanneer we geparkeerd hebben komen we nog een groep van ons tegen, met ons achten op zoek naar een pub dus. Met hulp van een local vinden we een leuke pub in de buurt van de haven. Fish-n-chips met een biertje dus. Gelukkig rijdt mijn medebestuurster de auto naar de ferry.

Terug op de ferry krijgen we na het diner de uitslag van de opdrachten, vragen en foto’s. Wij hebben gewonnen! Het bleef dan ook nog lang gezellig..

Na een korte nacht gaat de wekker alweer vroeg, snel ontbijten en klaarmaken om weer van boord te gaan. In Hoek van Holland nemen we allemaal afsc heid van elkaar en rijdt iedereen weer naar huis.