Bezoeken de paleizen van Alhambra, Granada

Chantal Roskam on 01 September 2021

Deel dit:

Boven op de heuvel van de stad Granada, vind je één van de meest beroemde bouwwerken ter wereld, het Alhambra. ‘Het rode paleis’, zoals het Alhambra ook wel wordt genoemd, kent een lange geschiedenis van vele verschillende culturen en invloeden. Je vindt hier sporen terug uit de Islamitische en de Christelijke wereld, die het complex zeer uniek maken. Het Alhambra staat niet voor niets op de lijst van het culturele erfgoed van Unesco. Ik vertel je er hieronder graag meer over en waarom je deze indrukwekkende plek absoluut niet mag missen.

Een stukje geschiedenis Het Alhambra diende ooit als een simpel fort in het jaar 889. Na de eerste bouw werd er amper aandacht geschonken aan deze fantastische locatie, tot dat de de Moorse Emir Mohamed ben Al-Ahmar het fort ontdekte midden in de 13de eeuw. Hij liet de inmiddels vervallen ruïnes opknappen en een paleis bouwen. In 1333 trok de eerste Sultan van Granada in en liet deze ombouwen tot een Koninklijk paleis. Het paleis diende vervolgens als koninklijk onderkomen tot 1492. Dit was het jaar van de ‘Reconquista’, oftewel de ‘herovering’ waarbij de Christenen het land na een aantal eeuwen terug heroverden van de Moren. Vanaf dat moment was de Christelijke macht gevestigd in het paleis.

In de 15de eeuw werd het Alhambra steeds waardevoller en belangrijker. Christoffel Colombus kreeg hier bijvoorbeeld toestemming om via een westelijke route een potentiële handelslijn op te zetten met Azië. De Christelijke invloeden en daarbij behorende culture kenmerken werden toen voor het eerst toegepast in de Moorse gebouwen. Dit is vooral terug te zien aan het paleis dat in 1526 werd bijgebouwd in de stijl van de late Renaissance. Op deze manier ontstond er een uniek complex bestaande uit gebouwen uit de Christelijke en Islamitische cultuur.

Het fort & de Nasridische paleizen Het fort, dat ook wel de ‘Alcazaba’ genoemd wordt, vind je tegenover de hoofdingang van het Alhambra. Dit is tevens het oudste gedeelte van het complex. In de ruïnes van het fort vind je onder andere de Torre de la Vela, oftewel de wachttoren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op het noordelijk gelegen Albaicín. Dit is de oude Moorse wijk van Granada.

De Palacios Nazaríes, oftewel de Nasridische paleizen zijn het hoogtepunt van het Alhambra. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit. Overal zie je prachtig gekleurde tegeltjes, houten versieringen en indrukwekkend stucwerk die de muren van de paleizen sieren. Enkele hoogtepunten van de paleizen zijn ‘het Mirtenhof’, ‘het Leeuwenhof’ en de ‘zaal van de koningen’. Deze zijn kenmerkend door haar binnenpleinen en vele koepels en bogen.

Het paleis van Karel V Van het Moorse gedeelte van het Alhambra complex gaan we naar het Christelijke gedeelte, het Paleis van Karel V. In dit paleis zijn twee musea ondergebracht. Namelijk een museum dat bestaat uit een grote collectie beeldhouwwerken en schilderijen. En een museum waar een grote collectie te vinden is van archeologische vondsten. De aandachtstrekker van het paleis is de Romeinse binnenplaats, die wordt afgebakend door twee galerijen met zuilen.

Ontdek Granada Tot slot de stad Granada, die behoort tot de top 10 stedentripbestemmingen van Spanje. Het is wel duidelijk dat het Alhambra, de gróótste bezienswaardigheid van de stad is. Maar naast dit indrukwekkende complex van paleizen is er genoeg te zien en beleven in de stad zelf. Granada heeft namelijk een hele mooie oude binnenstad, waar een kenmerkende Andalusische sfeer hangt. Je kunt hier genieten van typisch Andalusische gerechten, leuke souvenirs kopen en er zijn genoeg bars waar je een flamenco show kunt bijwonen. Vergeet ook zeker niet de wijk Albaicín te bezoeken, waar een fijne Arabische sfeer hangt.

Deel dit:

Terug Naar Boven