Rondreis Guatemala en Belize

Claudia Gelissen on 09 July 2016

Deel dit:

Na een goede vlucht met een overstap in Atlanta, aangekomen in Guatemala City. Het is laat en donker en we zijn blij dat onze chauffeur ons staat op te wachten voor de transfer naar Antiqua. Hier gaan eigenlijk alle toeristen direct heen, het is een aantrekkelijke kleine stad waar veel te zien is. Wij verblijven een paar dagen in Hotel Maison de Maria, een mooi boutique hotel op loopafstand van het centrum van Antiqua. De eerste dag hebben we de tijd om de stad te verkennen en we hebben geluk, het is feest en er is een optocht met een soort reuze poppen en muziek. Erg leuk om te zien!

De volgende dag vroeg uit de veren, het is tijd om de Pacaya vulkaan te beklimmen! Onderaan de berg kun je van plaatselijke jeugd een stok kopen, om je te ondersteunen bij de soms lastige klim. Het is goedkoop en je steunt er de plaatselijke bevolking mee, dus doen! Aan het eind van de tocht kun je de stok weer inleveren zodat ze hem nog eens kunnen verkopen. Een slimme manier van zaken doen vinden wij!

Het is een pittige klim, maar het landschap waar je doorheen gaat en het uiteindelijke uitzicht maken alles goed. Het lijkt wel alsof we op de maan zijn. Op sommige plekken voel je de warmte van de lava nog steeds, alhoewel de laatste uitbarsting van deze vulkaan in 2010 is geweest, is de bovenste rand nog steeds te warm (en te gevaarlijk) om te beklimmen.

Op dag drie hebben we een trip gepland naar een school voor kinderen van wie de ouders het reguliere schoolgeld niet kunnen betalen. Deze kinderen kunnen dus op deze school terecht, welke is opgezet en nog steeds ondersteund wordt door Nederland! Ninos de Guatemala heet het en het is echt geweldig om hier langs te gaan. De kinderen zijn heel enthousiast, en willen van alles weten van Liza en Sophie. Ook is de school heel blij met de spulletjes die we voor ze meegenomen hebben; kleurpotloden, opschrijfboekjes, alles is welkom. Het kost ons allemaal moeite om uiteindelijk weer te vertrekken! De rest van de dag hebben we nog een chickenbus fabriek bezocht en een doodskisten fabriek.

Wij laten Antiqua voor nu achter ons en trekken verder naar Lake Atitlan, waar wij slapen in Hotel Atitlan. Dit hotel heeft een prachtig uitzicht op de vulkanen en een prachtige tuin! Aan het meer van Atitlan liggen verschillende dorpjes, elk dorp heeft zijn eigen kenmerken in handwerk en kleding. We bezoeken er een paar, onder andere een weverij en kopen een tas gemaakt van gerecyclede plaatselijke kleding. Verder hebben we een rondleiding in een medicinale kruidentuin en wonen we een ceremonie van een heuse sjamaan bij.

Op de terugweg naar Antiqua, vanwaar wij met het vliegtuig naar Flores zullen gaan, maken we een stop bij Chichicastenango. Elke donderdag en zondag vind je hier de grootste markt van Midden-Amerika. Duizenden Maya’s komen hier om dieren, bloemen, souvenirs of andere artikelen te kopen of te verkopen. Op de trappen van de 400 jaar oude St. Thomas kerk verspreiden de handelaren hun bloemen, branden ze wierook en offeren voedsel aan de Mayagod van de aarde. Na de markt stoppen we nog bij een Maya begraafplaats en zien we weer een sjamaan die een ceremonie doet. Op onze laatste avond in Antiqua zien we de vulkaan Fuego uitbarsten, een heel bijzonder schouwspel!

Dan is het tijd om het vliegtuig te pakken naar Flores, een plaatsje vlakbij Tikal. Want als je in Guatemala bent kun je Tikal zeker niet overslaan! We logeren in Hotel Camino Real Tikal, een redelijk luxe hotel aan het water met heerlijk eten, we genieten ervan na een aantal drukken dagen!

De volgende ochtend zeer vroeg op naar Tikal. Met een eigen gids zijn we het grootste gedeelte van het park doorgelopen. Het is prachtig, vooral het uitzicht over de jungle vanaf de hoogste ruïne is zeer de moeite van de klim waard! Tikal is een oude Maya stad die werd bewoond van ongeveer 400 v Chr tot 1000 n Chr. De restanten zijn pas ontdekt in 1848 en de eerste archeologische opgravingen begonnen rond 1950. Tot op heden is slechts 20% van de stad uitgegraven omdat dit een zeer kostbare klus is.

Vanuit Flores reizen wij met een prive transfer verder naar de grens met Belize. De gids mag hier niet verder, je moet dus lopend de grens over en je netjes in Belize melden. Daar wacht een volgende gids op ons om ons naar San Ignacio te brengen. Midden in de jungle van Belize blijven wij in de Black Rock Lodge, een kleinschalige accommodatie met leuke huisjes en een geweldige omgeving. Hier hebben wij een waterval bezocht, paard gereden, op een drijvende tube een grot door gedobberd, ge-ziplined en nog veel meer.

En toen kwam Orkaan Earl! Een orkaan kracht 1 is een beste storm, maar hoog in de bergen hebben wij daar, afgezien van wat gevallen bomen en een gemist ontbijt, niet veel van gemerkt. Het zorgde er helaas wel voor dat wij 2 dagen extra in de Lodge moesten blijven en daarom de volgende plek, Placencia, hebben gemist. Zeker een goede reden om nog eens terug te komen in Belize!

Na een prachtige vlucht over de Caribische zee landt het kleine vliegtuig op La Isla Bonita; Cayo Ambergris. Wij worden opgewacht door het hotel waar we verblijven, Ramon’s Villa en met een golfkar naar het hotel gebracht. Dat hadden we net zo goed kunnen lopen want het is ongeveer 300 meter verder. Dit zal de komende week ons relax eiland zijn. De heerlijke huisjes, tuinen en restaurant van Ramon’s geven ons het gevoel op het paradijs te zijn belandt. Er wordt her en der nog wat opgeruimd ivm de orkaan, maar iedereen steekt de handen uit de mouwen en er wordt hard gewerkt om het alle toeristen naar de zin te maken. We maken verschillende toertjes in een golfkar over het eiland, snorkelen, duiken, zwemmen en zonnen, dit is echt fantastisch! De onderwaterwereld is hier absoluut geweldig, met het op 1 na grootste rif voor de kust van het eiland kun je hier echt bizar veel zien. Zwemmen in shark ray alley, ja idd dat zijn haaien en roggen! Veel schildpadden gezien, prachtig koraal en zelfs een nacht snorkel trip gemaakt. Verder heeft Belize de beroemde Blue Hole, die wij niet gezien hebben maar die wel voor de ervaren duiker een hele belevenis is.

Ik hoop dat ik je met dit blog geïnteresseerd heb in Guatemala en Belize!

Deel dit:

Terug Naar Boven