Bijzonder Zuid Afrika

Corine Borgmeijer on 21 August 2019

Deel dit:

Deze zomer maken we een mooie reis naar het noorden van Zuid Afrika. In Zuid Afrika zijn de seizoenen omgedraaid. In juli is het hier winter. In de vroege ochtend en in de avond is het soms wat fris, maar overdag is de temperatuur heerlijk!

Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg halen we onze huurauto op en rijden we naar het Golden Gate NP. We bezoeken het gezellige kunstenaarsstadje Clarens en maken een mooie wandeling door het nationale park. 's-Avonds genieten we van de schitterende zonsondergang, de bergen. kleuren rood.

De volgende dag verlaten we Zuid Afrika voor een bezoek aan Swaziland ( E-Swatini). Hier verblijven we twee nachten in Mlilwane NP. We rijden met onze huurauto door het park en zien zebra's, impala's en koedoes. 's-Middags wandelen we langs de Hippo trail. Een mooie wandeling, maar we zien helaas geen nijlpaarden. We overnachten hier in, beehives (traditionele rieten hutjes). De impala's, de aapjes en de zwijnen lopen tussen de huisjes. 's-Avonds genieten we van een optreden met Swazi zang en dans. Na het ontbijt huren we mountainbikes en rijden door het park. De dieren blijven rustig staan en we kunnen ze rustig bekijken. In dit park zitten, behalve krokodillen en nijlpaarden, geen gevaarlijke dieren.

We verlaten Swaziland en rijden door naar Hoedspruit in Zuid Afrika voor onze volgende overnachting. Hier verblijven we in het Parsons Nature Reserve dat onderdeel is van Kruger. Vanaf ons huis aan de Olifantsrivier hebben we een schitterend uitzicht en zien diverse dieren. We staan vroeg op om, onder het genot van een kopje koffie, dieren te spotten vanaf ons terras. Ontbijt en diner worden in ons huis geserveerd. Aan het eind van de middag gaan we op safari met de ranger. Bij zonsondergang genieten we van een hapje en een drankje op een mooie plek midden in het park. De volgende morgen rijden we, via Palaborwa, naar de ingang van het Kruger NP. Zodra we bij ons huis wegrijden naar de uitgang, komen we een giraf tegen, langs de kant van de weg. Even later zien we nog zebra's en koedoes. We hebben een mooie dag in Kruger NP, waar we diverse olifanten, zebra's, giraffen, wildebeesten en gevlekte hyena's zien.

De volgende morgen rijden we verder richting Tzaneen. Vandaag staat er een canopy tour op het programma. We ziplinen door de Magoebaskloof aan kabels van platvorm naar platvorm over diverse watervallen. Een hele ervaring! En wat een mooi gebied! Na de lunch rijden we verder naar ons overnachtingsadres in Louis Trichardt in de Southpansbergen. De volgende morgen bezoeken we het plaatsje Louis Trichardt en maken een mooie tocht door de bergen. We komen door diverse plaatsen en bezoeken markten waar de Afrikanen hun boodschappen doen. Dit is nog echt authentiek Afrika. Ook het landschap is schitterend.

Na Louis Trichardt maken we een tussenstop in Musina. Hier doen we boodschappen en gooien de tank vol, want hierna is daar geen mogelijkheid meer voor. We rijden nog ca. 70 kilometer naar het noorden, voor we in het Mapungubwe NP aankomen op de grens van Zimbabwe en Botswana. Onderweg zien we veel grote Baobabbomen. De weg wordt wel minder. Er zitten veel potholes (gaten) in. Mapungubwe is een bijzonder park, waar nog niet zoveel toeristen komen. Dit park is sinds 2003 een World Heritage Site, vanwege de rijke historie. Op Mapugubwe Hill was een koninkrijk gevestigd van 1220 tot 1290. Er vond al handel plaats tussen Egypte, India en China. De vondsten zijn te bewonderen in het museum, waaronder de gouden neushoorn die hier in een graf gevonden is. We verblijven midden in het nationale park in Leokwe Camp. Hier hebben we een rondavel met een rieten kap geboekt. De dieren lopen hier vrij rond, dus het is oppassen als je je huisje uitkomt! We rijden naar Confluence Point. Hier vloeien op de grens met Zimbabwe en Botswana de Limpopo rivier en de Sashe rivier samen. Op dit moment staan de rivierbeddingen vrijwel droog, maar het uitzicht is schitterend. Hier dichtbij is ook de treetop walk met een goede kans om dieren te spotten. Een gedeelte van Mapungubwe NP is met een gewone auto te bezoeken. Maar met een 4 x 4 auto zijn er veel meer wegen die je kunt nemen. Een aantal wegen kan alleen per safari bezocht worden. Aan het eind van de middag gaan we op safari door de groene vallei van het park en zien grote groepen giraffen, olifanten, zebra's, koedoes, impala's en warthogs. De volgende morgen nemen hebben we de World Heritage tour geboekt. We beklimmen de Mapungubwe Hill en de ranger vertelt ons van alles over de rijke geschiedenis van het park. Aansluitend bekijken we de het museum. Aan het eind van de middag gaan we op pad voor de bush braai. Na een schitterende safari door het bergachtige landschap van het park, staat er een tafel voor ons klaar in de droge rivierbedding van de Limpopo rivier. Twee dames maken voor ons een heerlijke maaltijd op de barbecue klaar. Een bijzonder ervaring!

De volgende dag rijden we door naar ons hotel bij de Vaalkopdam. Een stoffige rit in het droge seizoen. Bij binnenkomst in het park staat er een struisvogel, die parmantig een stuk voor ons uitloopt. Die avond staat er krokodil op het menu. Na het ontbijt maken we met de auto een tocht door het natuurpark rondom het hotel en de rest van de dag doen we rustig aan en vermaken ons bij het zwembad.

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we al vroeg richting Johannesburg. Bij een reis naar Zuid Afrika hoort ook een stukje geschiedenis, vind ik. We rijden naar Constitution Hill, waar de gevangenissen staan waar oa. Nelson Mandela, Desmond Tutu en Gandhi in verbleven en de rechtbank. Erg indrukwekkend. Daarna checken we in bij onze appartementen in de wijk Rosebank. De volgende dag bezoeken we het Apartheidsmuseum, een must see bij een bezoek aan Johannesburg. Momenteel is er ook een tentoonstelling over Nelson Mandela. Daarna rijden we door naar Soweto. Na een lunch met diverse Afrikaanse stoofpotjes, maken we een fietstour door Soweto. De begeleiders wonen zelf in Soweto en vertellen ons alles over het leven in een township, af en toe met wat zang en dans. We zien diverse wijken van golfplaten hutjes tot stenen huizen. Ook komen we langs het Hector Pieterson museum en het huis van Desmond Tutu en van Winnie Mandela. Een interessante tour en echt een aanrader. Na onze laatste nacht in Zuid Afrika, rijden we naar de luchthaven waar we onze huurauto inleveren en inchecken voor onze vlucht naar Mauritius om uit te rusten van alle indrukken van dit fantastische land.

Deel dit:

Terug Naar Boven