De hoogtepunten van Zuid IJsland

Corine Borgmeijer on 05 June 2019

Deel dit:

Na het ophalen van de huurauto, valt ons direct het bijzondere landschap op. Langs de kant van de weg liggen lavabrokken, die soms weer begroeid zijn met een laag mos. Onze eerste stop van vandaag is de Kerið-krater, een diepe, kleine krater met blauwgroen water. We lopen een rondje over de rand van de krater en dalen met een trap af tot aan het water. Daarna vervolgen we onze weg naar de Secret Lagoon (Gamla Laugin). Dit is een natuurlijk warmwaterbad in de openlucht met temperaturen tussen de 38 en 45 graden. Aan de achterkant van het bad kun je langs kokende poeltjes lopen, waar de damp vanaf komt en er is een kleine geyser. We ontspannen heerlijk in dit bad en genieten van het warme water. Daarna rijden we verder het binnenland in. We zien in de verte de vulkaan Hekla liggen. Het is helder weer, zodat we ver kunnen kijken. De weg kronkelt door het landschap. Na een stop bij de wat minder bekende dubbele waterval Hjalparfoss, rijden we terug naar de ringweg en komen langs de Seljalandsfoss. Een hoge waterval, waar je ook achter de waterstraal langs kunt lopen. Dit lukt niet zonder nat te worden en sommige stukken zijn glibberig van de modder. Daarna is het tijd om door te rijden naar ons overnachtingadres in Vik, gelegen aan de weg naar Black Beach. Hier verblijven we twee nachten. Omdat het eind mei heel lang licht blijft op IJsland, besluiten we ’s-avonds nog naar het vliegtuigwrak van de DC3 te rijden op het stand bij Vik. De wandeling ernaartoe is wat oncomfortabel over de stenen en je moet al gauw rekenen op ca. 40 minuten wandelen enkele reis. Overdag rijdt er ook een shuttle naar toe. We zijn alleen op het strand bij het vliegtuigwrak en maken een paar mooie foto’s in het avondlicht. Op de terugweg hebben we mooi zicht op de gletsjer Mýrdalsjökull.

De volgende ochtend rijden we door het centrum van Vik, langs de kustweg naar het nationale park Skaftafell. Het landschap verandert steeds, van lava met mos, naar groene bergen en frisgroene grasvelden. Vlak voor Skaftafell hebben we vanuit de auto zicht op de ijskap van de Vatnajökull gletsjer. Dit is de grootste ijskap van Europa. We parkeren de auto en maken de wandeling naar de Svartifoss waterval. Deze waterval wordt omringd door zeshoekige, zwarte granieten zuilen. Heb je hier meer tijd, dan kun je een tocht op een sneeuwscootertocht doen of nog diverse mooie wandelingen maken in het nationale park. We rijden door naar het ijsbergenmeer Jökulsálón. Hier drijven afgebroken ijsbergen van de gletsjer in het meer. De ijsbergen zijn wit en blauw van kleur en steken af tegen de donkere lucht. Tussen de ijsbergen zien we diverse zeeleeuwen zwemmen. Het is hier guur. We trekken onze wanten aan en doen onze jas dicht, terwijl we bij de Svartifoss waterval nog zonder jas in de zon liepen. Echt IJslands weer. Je kunt vier seizoenen in één dag beleven. We nemen nog een kijkje bij Diamond Beach. Op dit zwarte strand spoelen vaak ijsbergen aan, wat een mooi effect geeft. Vandaag staat de wind vanaf zee en zijn er geen ijsbergen op het strand te zien. We rijden terug richting Vik en stoppen net voor Skaftafell om de gletsjer wat dichterbij te bekijken. Dat is een mooi gezicht. We rijden terug naar Vik en ’s-avonds rijden we nog even naar het strand. Dat is inderdaad pikzwart. Op het strand zijn er twee grotten en in zee staan enkele hoge zwarte rotsen, ook wel de trolrotsen genaamd. De wind neemt in kracht toe. Die avond horen we de wind rond ons appartement gieren.

Vandaag is onze laatste dag in IJsland alweer aangebroken. Na het ontbijt rijden we naar de Skógafoss. Alweer zo’n indrukwekkende waterval. Als je dichtbij komt, wordt je nat van het opspattende water. Met een trap naar boven, heb je van bovenaf uitzicht over de Skógafoss en over de Zuid IJslandse kust. Dan beginnen we aan de bekende Gouden Cirkel. We bezoeken eerst de Gullfoss, een brede waterval waar het water met donderend geraas naar beneden stort. Een indrukwekkend gezicht. Daarna rijden we naar Geysir. De bekende Geysir zelf, spuit niet meer. De publiekstrekker is de iets kleinere geyser Strokkur. Deze spuit nog om de ca. 10 minuten met veel geraas tussen de 15 en 30 meter hoog. Daaromheen zijn nog diverse kleinere poeltjes te bezichtigen. Daarna vervolgen we onze reis naar het Þingvellir National Park. De weg ernaartoe leidt langs het hooggelegen Þingvellirvatn (meer.) Het Þingvellir National park is de scheiding tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Hier kun je het directe gevolg zien van het uitééndrijven van de tektonische platen. Deze plaats is voor de IJslanders ook een historisch belangrijke plaats. In 930 werd deze plaats door de 36 hoofden van het land gekozen voor hun jaarlijkse Alþing algemene vergadering). De gehele bevolking van 60.000 mensen kwam bijeen voor het lezen van de wet en om conflicten te beslechten. De meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, Reykjavik, is onze volgende stop. Het oude centrum bestaat uit gekleurde houten huizen, die met golfplaten tegen de invloed van de wind zijn beschermt en diverse winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. We lopen langs de Hallgrimskirkja , een kerk met een bijzondere architectuur, het Höfdi House, waar ooit de besprekingen tussen Michael Gorbatsjov en Ronald Regan een einde maakten aan de Koude Oorlog. Langs de Seabraut boulevard komen we de bijzondere Harpa Concert Hall tegen en het kunstwerk Sólfar. Deze grote stalen constructie is een moderne interpretatie van een Vikingschip. Daarna volgt onze allerlaatste IJslandse bezienswaardigheid: de Blue Lagoon. Dit geothermale bad is één van de grootste trekpleisters van Zuid IJsland. In deze, in een lavaveld, aangelegde lagune kun je een bad nemen in het warme, lichtblauw gekleurde water. Aan het mineraalrijke water en de witte klei waar je je gezicht mee kunt insmeren, wordt een heilzame werking toegeschreven. Bij de entree is een handdoek, een drankje in bij de bar in de lagune en een silica mud masker inbegrepen. Het is aan te raden om van te voren een tijd te reserveren. Dit is een mooie en ontspannende afsluiting van een korte IJslandtrip. Dit fascinerende land zal me bijblijven met al die uitgestrekte, wisselende, mooie landschappen, de vele watervallen, de geysers, de gletsjers, vulkanen en nog zoveel meer. Ik kan niet wachten om ook de rest van dit fantastische land te bezoeken!

Ook nieuwsgierig geworden naar dit prachtige land? Ik heb u graag met het plannen van uw reis.

Deel dit:

Terug Naar Boven