Colombia - kleurrijke steden, koffievelden en Caribische stranden

Corine Merkus-de Rooij on 15 July 2016

Deel dit:

Colombia roept bij veel mensen nog veel negatieve gedachten en vooroordelen op. Maar ik kan met volle 100% zeggen dat deze vooroordelen absoluut achterhaald zijn, wat een prachtig land en een diversiteit aan landschappen.

De hoofdstad Bogota was voor mij het startpunt van mijn roadtrip door Colombia, een heerlijke stad om even bij te komen van de lange vlucht. Om de stad beter te leren kennen spring ik op de fiets onder begeleiding van een local een echte aanrader. Zo bezoek je het ene moment nog een lokale markt en het volgende moment bevindt je, je in een tejohal, het Colombiaanse alternatief voor bowlen. Veel buskruit, bier en klei, een leuke wetenswaardigheid is dat alleen voetbal een grotere sport is in Colombia.

De volgende dag haal ik mijn huurauto op om de prachtige ondergrondse zoutkathedraal van Zipaquira te bezoeken, het altaar van 22 ton, evenals een heleboel andere delen van de kathedraal bestaan volledig uit zout. Van deze pracht wordt ik wel even stil, indrukwekkend!

Mijn roadtrip vervolg ik naar de Tatacoa Dessert, eigenlijk is het geen woestijn zoals wij die kennen maar een erosielandschap uitgesleten door de Rio Magdalena die hier vroeger stroomde. Wat een bizar landschap, en wat geweldig om hier verschillende hikes te maken door dit surrealistische landschap. Het plaatsje Puerto del Viejo kent nog geen toerisme, en ’s middags zit ik dan ook tussen de lokale op het dorpsplein een drankje te doen terwijl het dorpsleven aan mij voorbijtrekt.

Na mijn bezoek aan de woestijn kom ik in een hele andere omgeving terecht, Tierradentro. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco, in de bergen bevinden zich verschillende graftombes van indianen. Ook hier geen drommen toeristen, bij aankomst moeten ze zelf eerst nog de sleutel gaan halen om de graftombes voor mij te openen. Je kunt uren door de bergen wandelen want de graftombes zijn wijd verspreid en nog steeds vinden ze nieuwe graftombes. Om een compleet beeld te krijgen van de begrafenisrituelen van de indianen bezoek ik ook San Augustin, hier vindt je veel standbeelden van wel een paar meter hoog welke de wacht houden voor de graftomben en ook hier zijn ze nog steeds met nieuwe ontdekkingen en opgravingen bezig.

De omgeving is prachtig veel watervallen en de Rio Magdalena die door het landschap kronkelt, het wordt tijd om de Andes over te steken, de navigatie geeft aan dat ik mij soms op 4000 meter hoogte bevindt . De weg is bar en boos maar de ruige bergkammen van de Andes zijn prachtig net of je voortdurend een schilderij binnenrijdt. Ik doorkruis het nog onontdekte Puracé NP met één van de meest actieve vulkanen van Colombia. Hier vindt je prachtige thermale baden met helder blauw water welke contrasterend zijn met de omgeving vol met cactussen.

Na al dit natuurschoon is het fijn om in Popayan aan te komen wat een gezellig stadje blijkt te staan. De witte huisjes doemen op zodra ik het historische centrum inrij, hier kun je duidelijk de Spaanse invloeden nog terugzien. Leuk om te doen is de gratis wandeltocht door Popayan welke begeleidt wordt door studenten, zo kan het zomaar gebeuren dat je toegang krijgt tot de universiteit en nog meer plekjes welke anders voor je verborgen zouden blijven.

Hoe verder ik naar het centrale gedeelte van Colombia rij, hoe drukker het verkeer. Het zuiden is ongerept en nog relatief rustig maar de snelwegen in het midden en noorden worden gedomineerd door de vele zwaarbeladen trucks welke zich traag voort bewegen door de uitlopers van de Andes, mijn geduld wordt hier aardig op de proef gesteld. Maar wat is het dan fijn om aan het eind van de dag aan te komen bij je finca, en de rust te ervaren en te genieten van de koffieplantages. Terwijl ik aan het zwembad zit kijk ik uit over de koffieplantages met hier en daar een kolibrie.

Een van de hoogtepunten van deze reis was toch wel de dagen aan de Pacifische kust, mijn eco lodge was de uitvalbasis om de walvissen te spotten. Niet te beschrijven wat voor een gevoel je bekruipt als dit prachtige dier pal naast je boot een salto in de lucht maakt, heel bijzonder!

Een heerlijke en waardige afsluiter van de reis is de stad Cartagena, smalle straatjes en gezellige pleintjes met heel veel restaurantjes. Mooie gebouwen met hun prachtige balkonnetjes met tropische bloemen. ‘s Avonds klinkt de muziek door de straten van het stadje en op elke straathoek tref je weer iets nieuws aan wat je aandacht trekt.

Ben je ook enthousiast geworden na het lezen van dit reisverhaal neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken!

Deel dit:

Terug Naar Boven