De vele gezichten van Sicilië

Corine Merkus-de Rooij on 25 May 2012

Deel dit:

Deze bestemming is op nog geen 3 vlieguren verwijderd van Nederland. Het eiland laat zich het best omschrijven als één groot openluchtmuseum.

Dit was de allereerste keer dat ik Sicilië bezocht en ik ben meteen op slag verliefd geworden op dit eiland. Het heeft alle ingrediënten in zich, en ik raad dan ook zeker aan om langer te verblijven dan één week.

Mijn eerste onderkomen is een agriturismo gelegen tussen de citroenbomen met een geweldig uitzicht op de middeleeuwse stad Noto. In de omgeving zijn verschillende strandjes te vinden in een prachtig natuurreservaat. Om meer van het lokale leven te proeven bezoek ik de ochtendmarkt in het oude hart van Siracusa, het schiereiland Ortiga. Hier kun je bijvoorbeeld overheerlijke ricotta kopen voor de picknick. Al dolend door de autovrije steegjes kom ik al gauw in Siciliaanse sferen, overal wappert vrolijk de was aan de kleine smeedijzeren balkonnetjes en de gevels zijn oud en verweerd. Deze Zuidoostelijke kant van Sicilië wordt ook wel barok Sicilië genoemd, hier zijn vele stadjes te vinden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Uiteraard mag een bezoek aan de vallei van de tempels in de buurt van Agrigento niet ontbreken, en dit doe je bij voorkeur ’s ochtends vroeg als het nog heerlijk rustig is. Maar om niet al te gehaast door Sicilië te rijden overnacht ik één nacht in het klooster van Agrigento. Terwijl ik voor mijn kamerraam sta stijgt in de naastgelegen abdij het gezang op. De volgende ochtend word ik verrast door een heerlijk zoet ontbijt, de nonnen hebben volgens mij heel wat uurtjes in de keuken doorgebracht. Dit is een goede start van de dag voor mijn vervolg van mijn reis naar de westkant van het eiland. Een schitterende autosnelweg op hoog oprijzende pijlers loopt af en toe hoog boven mooie dalen die zich erover verbazen dat hun smalle, bochtige weggetjes niet meer worden gebruikt. Na de drukte van Agrigento is het heerlijk rustig toeven in het binnenland. In Segesta staat op een heuvel een nooit voltooide Griekse tempel. Groot en groots. Het is een hele klim naar boven om het amfitheater te bewonderen maar het moet gezegd worden de klim wordt dan ook rijkelijk beloont met een schitterend uitzicht over de gehele omgeving. Na deze sportieve inspanning is het niets heerlijker dan hartelijk verwelkomt te worden op mijn volgende onderkomen, een wijnboerderij niet alleen omgeven door vele wijnranken maar ook door vele olijfbomen. Met een heerlijk glas wijn in de hand geniet ik van de prachtige omgeving. Vanuit deze plek zijn er zoveel leuke excursie mogelijkheden. Ik kies voor de nog onbekende Egadische eilanden, met de veerboot vaar ik vanuit Trapani naar het eiland Favignana. Dit eiland is gemakkelijk te voet of per fiets te ontdekken, want er is relatief weinig hoogteverschil. Bijzonder is Cala Rossa, één van de mooiste inhammen van het eiland omgeven door een diepblauwe zee. Na wat geklauter kun je over je eigen kleine zeebassin beschikken.

De volgende dag besluit ik om het natuurreservaat Dello Zingaro te bezoeken, dit is het mooiste reservaat van Sicilië. En omdat ik graag de onbereikbare baaitjes wil bezoeken doe ik dit per boot, en snorkeluitrusting. Want als het water zo helder en blauw is dan moeten er ook veel vissen te zien zijn.

De rustpunt in mijn reis is Cefalu, de accommodatie ligt boven op de heuvel, en biedt een geweldig uitzicht op zee. Het zwembad lonkt en dit is de ideale accommodatie om een paar dagen na te mijmeren over de geweldige dagen die alweer achter mij liggen. Maar er staat nog één hoogtepunt op mij te wachten de beklimming van de Etna. Al eeuwenlang is de vulkaan de Etna het symbool en trots van het eiland. Op weg naar de hoofdkrater zie ik links en rechts kleine en grote kraters en stromen gestolde lava. Na een klim van ander halfuur over gestold lava sta ik moe maar voldaan bij de hoofdkrater. Vaak is de Etna gehuld in wolken, maar vandaag is het geluk met mij en geniet ik van het heldere uitzicht. Ik besluit dat dit een volwaardige afsluiting is van mijn geweldige reis door Sicilië.

Ook zo benieuwd naar de verborgen schatten op Sicilië, neem contact met mij op voor een bijzondere reis!

Deel dit:

Terug Naar Boven