Magisch Puglia

Corine Merkus-de Rooij on 01 September 2016

Deel dit:

Samen met een aantal collega’s bezoeken we elk jaar een bestemming die voor ons allen nog onbekend is en dit jaar hebben we gekozen voor Puglia, gelegen in de hak van de Italiaanse Laars. Deze regio is gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland na ruim 2 uur vliegen kom je namelijk al in Puglia aan.

De eerste paar nachten ben ik te gast in Relais Corte Altavilla, gelegen in Centraal Puglia in de oude binnenstad van het middeleeuwse stadje Conversano. Omdat je midden in het historische centrum verblijft voel je je ook één met de lokale inwoners.

Vanuit deze regio bezoek ik het stadje Alberobello, hier vindt je witte ronde huizen met kegelvormige daken, ook wel trulli genoemd.

Om vervolgens neer te strijken in Ostuni voor de lunch, dit is een antieke stad die nog vrijwel onontdekt is door toeristen. ‘De witte stad’ heeft een rijke cultuur, en het historische stadscentrum is een wirwar van smalle straatjes en steegjes met middeleeuwse bogen. De stad dankt zijn naam aan de witte kalk dat overal is gebruikt om de huizen te kunnen schilderen, dit heeft iets sprookjesachtig.

Leuk om te doen is een fietstocht, dit kun je in verschillende steden doen. Ik stap op de fiets in Bari, het leuke van deze fietstocht is dat je het combineert met allerlei lekkernijen van de stad. Samen met een local ga je langs speciaalzaakjes waar alleen de Italianen komen. Zo at ik de beste focaccia van de stad, kwam ik bij een traiteur waar de toonbank vol stond met kazen, worstjes, olijven, gemarineerde groente en smulde ik van bol gelato in een antieke ijssalon. Het meest bijzonder waren de oude vrouwtjes die buiten pasta zaten te maken, typische Pugliese orrecchiette (oortjespasta). Een van de dames was een echte Italiaanse mama die met trots vertelde over de pasta en haar familie. Ze nodigde ons uit in haar huisje en voordat ik het wist leerde ze mij zelf pasta te maken. Uiteraard wilde ze haar befaamde pasta laten proeven en zaten we met een heerlijk bord pasta op schoot.

In het zuiden van Puglia verbleef ik in de prachtige Masseria Bagnara gelegen op een uitgestrekt landgoed met olijfbomen. (een Masseria is een voormalig boerenlandgoed wat omgebouwd is tot een sfeervol hotel. De Masseria heeft een zwembad waar een olympische zwemmer jaloers op zou zijn!

In deze regio vindt je prachtige witte zandstranden met gezellige beach clubs. ’s Avonds eet je met je voeten in het zand gezellig tussen de Italiaanse families die als geen ander weten hoe je van het leven moet genieten!

Om al het moois van Puglia te kunnen ontdekken, is het aan te raden om op verschillende locaties te verbijven. Want Puglia is magisch en heeft zo veel moois te bieden!

Deel dit:

Terug Naar Boven