Onbekend Zimbabwe

Corine Merkus-de Rooij on 01 September 2017

Deel dit:

Zimbabwe is nog geen bekende vakantiebestemming, dit alleen al is een reden voor mij om dit land te bezoeken.

Mijn 4x4 met dakentent staat voor mij gereed in Johannesburg en na een dag rijden bereik ik de grens met Zimbabwe. Omdat de grens nogal verwarrend kan zijn met de verschillende loketten en fees wat je moet betalen schakel ik het Zimbabwe Tourism Authority in. Zij wachten mij op bij de grens en zonder kosten regelen zij dat ik probleemloos en met de juiste stempels in mijn paspoort de grens over kan rijden.

De komende nachten zal ik in Gonarezhou National Park verblijven, één van de minst bezochte nationale parken van Zimbabwe dit park heeft een uitgestrekte wildernis zo groot als Nederland. Mijn uitzicht vanaf de campsite is op de Chilojo Cliffs, prachtige rode zandstenen kliffen die door de eeuwen heen gevormd zijn door erosie. Het doet mij denken aan een fort in Rajasthan. Wat een voorrecht om hier te mogen verblijven en wat is dit toch een prachtige plek!

Als ik het park uit wil rijden word ik opeens omsingeld door honderden olifanten, ze komen net terug van de rivier en stuiten op mijn auto. Ik overdrijf niet als ik schrijf dat ik minimaal een uur heb moeten wachten voordat de dikhuiden besloten om de bush in te duiken. Niet voor niets betekent Gonarezhou “plaats van de vele olifanten”.

Na een paar dagen in de wildernis te hebben verbleven ruil ik mijn daktent om voor een Engelse cottage gelegen in de Eastern Highlands. Het lijkt wel of ik in Schotland terecht gekomen ben, ik maak hier prachtige wandelingen naar watervallen en onderweg passeer ik een groep zingende vrouwen met een houtvoorraad op hun hoofd. ’s Avonds steek ik de open haard aan in mijn cottage want zodra de zon onder is, is dit geen overbodige luxe. Ik vervolg mijn reis dwars door de highlands, Zimbabwe heeft nu al mijn hart gestolen!

Mana Pools is het volgende nationale park wat ik bezoek, de eerste nachten verblijf ik in het kleinschalige Kanga Camp van African Bush Camp. In één woord genieten, ’s avonds is er opeens rumoer want er zijn leeuwen gesignaleerd bij de waterhole. Wat niet mag ontbreken in je reis is een kanotocht over de Zambezi rivier, uiteraard samen met een gids want deze rivier is het domein van de nijlpaarden. Verschillende malen probeert een nijlpaard een schijnaanval en is de gids druk met zijn peddel op het water aan het slaan om het dier weg te jagen. Met een poker face zit ik in de kano.

Naast de bekende parken bezoek ik ook het onbekende Chizarira National Park, gelegen op een steile bergkam met toppen tot wel 1.200 meter hoog. En op één van die toppen is mijn campsite en geniet ik vanuit mijn hangmat van het overweldigende uitzicht met in de verte Lake Kariba. Dit is Afrika op zijn puurst! Een walking safari is de beste manier om dit door kloven en heuvels bezaaide terrein te verkennen. In de vroege dageraad trek ik met mijn gids erop uit, en algauw spotten we een leeuw en vraagt hij of het comfortabel genoeg voor mij voelt om er achter aan te lopen, natuurlijk als hij zijn geweer maar in de aanslag houdt.

Het beroemde Hwange National Park is mijn laatste stop in Zimbabwe, ik overnacht zowel in mijn daktent als in het prachtige Somalisa Expeditions, ook onderdeel van African Bush Camp. Tijdens mijn verblijf in Somalisa Expeditions ga ik op game drive, terwijl ik geniet van een prachtig leeuwen schouwspel is er opeens commotie want er zijn wild dogs gespot bij de accommodatie en die zijn zeldzaam. Met volle vaart erop af, terwijl de schemer al invalt doorkruisen we de bush en hebben we de achtervolging ingezet want wild dogs verplaatsen zich snel vooral als ze op jacht zijn. Bijzonder om dit van zo dichtbij mee te mogen maken, en onder het genot van een drankje geniet ik van mijn laatste zonsondergang in Zimbabwe. Dat ik hier nog eens terug zal keren dat is voor mij al duidelijk. Wat een divers en adembenemend land, met hartverwarmende en trotse inwoners!

Wil je ook een onvergetelijke Afrika ervaring neem contact met mij op met alle plezier stel ik met mijn ervaring een onvergetelijke reis samen.

Deel dit:

Terug Naar Boven