Sprookjesachtig Oman

Corine Merkus-de Rooij on 16 February 2012

Deel dit:

Oman, officieel het Sultanaat Oman, is het land van de naar specerijen geurende souqs, wadi’s, oases, woestijnen, maar bovenal van de vriendelijke bevolking! Ik ben benieuwd en vlieg in ca. 10 uur met KLM naar Muscat, de hoofdstad van Oman.

Wat meteen opvalt is hoe veilig en (vrouw) vriendelijk dit land is. Iedereen wil graag een praatje met je maken en je moet dan ook niet verbaasd opkijken als je uitgenodigd wordt voor een kopje koffie met dadels. En dat is dan meer dan een of twee kopjes, het teken dat er niet meer ingeschonken hoeft te worden is een paar keer schudden met je kopje.

De Grand Mosque is dé bezienswaardigheid van Muscat. Dit is één van de meest indrukwekkende moskeeën ter wereld. Tip: bezoek de Grand Mosque ‘s ochtends vroeg, later op de ochtend arriveren de excursiebussen van de vele cruiseschepen. Ik had het geluk dat tijdens mijn bezoek het Muscat festival gaande was. Dit festival speelt zich onder andere af in één van de parken van Muscat. Vooral het Heritage en Culture festival is een hoogtepunt! Tijdens dit festival ben je toeschouwer van kleurrijke traditionele dansen en muziek in de openlucht!

Al rijdend door het bergachtige landschap van Oman kom je onderweg vele wadi’s tegen. Het water in de wadi’s zorgt voor een weelderige groene oase en dit heldere water uit de grond is heerlijk zwemwater. Een duik in één van die mooie meertjes mag dan ook niet ontbreken, het geeft een speciaal gevoel om omgeven te zijn door palmbomen en hoge rotsen.

Eén van de hoogtepunten van de reis vond ik de geitenmarkt die iedere vrijdagochtend in Nizwa wordt gehouden. Dit is geen toeristenmarkt maar een echte markt. Urenlang kun je hier rondkijken. Mannen keuren de geiten en schreeuwen om het hoogste bod en vaders die hun jonge zoons met de handel laten kennismaken. Het levert de mooiste plaatjes op. Grappig om te zien hoe een geit zonder blikken of blozen in de kofferbak van de nieuwe eigenaar verdwijnt!

De reis is niet compleet zonder een overnachting in een traditioneel woestijncamp.’s Avonds worden de olielampen aangestoken en al zittend voor je huisje met een kop thee ervaar je de immense stilte van de Wahiba Sands! Dit is dé manier om dat unieke woestijngevoel te leren kennen.

Ik kom zeker in Oman terug. Vooral de gastvrijheid van de lokale bevolking heeft mij diep geraakt.

Deel dit:

Terug Naar Boven