Tanzania het land van de big five en de Masai!

Corine Merkus-de Rooij on 04 November 2012

Deel dit:

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling als ik voet zet op Tanzaniaanse bodem, ik ben heel benieuwd naar dit land!

Arusha is het startpunt van bijna elke safari, een druk stadje maar ik vind de rust op een van de vele koffieplantages.

Vol verwachting begin ik mijn reis naar Tarangire NP, meteen bij binnenkomst word ik al verwelkomd door een overweldigende baobabboom. Deze bomen domineren Tarangire en geven een speciaal karakter aan dit NP. Dit park verdient het om minimaal 2 nachten te verblijven, de natuur is schitterend. Al gauw zie ik tientallen olifanten door de rivierbedding lopen en even verder kijkt een leeuwenfamilie mij nieuwsgierig aan. Omdat het park uitgestrekt is heb je hier absoluut geen last van massatoerisme. Hoe toepasselijk is het om de nacht ook in een baobabdoom door te brengen, de Treetop Lodge is een prachtige accommodatie. Je klimt ’s avonds letterlijk je eigen baobabboom in! Tijdens het diner word ik herhaaldelijk verwelkomd door verschillende kudde olifanten die de natuurlijke bron van de lodge ontdekt hebben.

En daar sta ik dan de volgende ochtend, bij het uitzichtpunt van de Ngorongoro Crater. Het is vroeg en koud en er hangt een lage mist, maar af en toe verdwijnen een aantal flarden en wordt de schoonheid van de Crater steeds meer zichtbaar. Dit was nog maar een voorproefje over een paar dagen ga ik ook daadwerkelijk de Crater in maar eerst overnacht ik een aantal nachten in de Serengeti. De Serengeti is zo ontzettend weids en het seizoen is bepalend welk gedeelte je moet bezoeken maar gelukkig werk ik samen met een lokale agent die de juiste plekjes feilloos weet. Al gauw stelt hij de vraag wat ik wil zien, er is een luipaard gesignaleerd maar ook een troep leeuwen zijn niet ver weg. Dit geeft wel weer de diversiteit van dit prachtige savannegebied, dit park is weer heel anders dan Tarangire NP.

In de late namiddag kom ik in mijn bush camp aan, verscholen tegen een berghelling. Deze plek moet je echt weten zelfs de chauffeur heeft even moeten zoeken maar dan opeens zie ik een paar tenten staan. Ik wordt welkom geheten door een Masai krijger, in een grote legertent is de kok al druk bezig om het diner voor te bereiden. 's Avonds wordt mij ook duidelijk van het nut van de aanwezigheid van de Masai, als ik na een heerlijk diner mijn tent wil opzoeken loopt hij voorop met zijn speer in de aanslag. Opeens gebaart hij dat ik halt moet houden en na wat kreten en wild gezwaai met zijn speer besef ik dat hij zojuist een grazende buffel naast mijn tent heeft weggejaagd. Kijk zegt hij al schijnend met zijn lantaarn, ik zie een aantal ogen in de diepe duisternis, deze ogen behoren toe aan een troep leeuwen. Slaap lekker zegt hij ook nog, ik duik mijn tent in met gemengde gevoelens. 's Nachts zit ik recht overeind in bed, het gejank van een zebra gaat door merg en been ik vermoed dat de leeuwen nog steeds in de buurt zijn en hun maaltijd gevonden hebben. 's Ochtends wordt dit door de Masai bevestigd, een echte bush belevenis!

Dan gaat het eindelijk gebeuren vandaag rij ik de Crater in, ik begrijp meteen waarom dit ook wel de ark van Noach wordt genoemd. Naast het vele wild graast ook het vee van de Masai, vooral in dit gebied kom ik heel veel over de Masai te weten maar ook maak ik op een natuurlijke manier kennis met hun leefwijze.

Na zoveel bush indrukken is het niets fijner om het vliegtuig in te stappen voor de korte vlucht naar Zanzibar, het eiland van de specerijen. Wat mij meteen opvalt is de moslim cultuur, samen met een vliegtuig uit Mekka kom ik aan. Al gauw wordt het vliegveld overspoeld door de vele pelgrims en maak ik kennis met een andere cultuur terwijl ik nog steeds in Tanzania ben. Op weg naar mijn resort vang ik een glimp op van het dagelijkse leven, het is een tropisch eiland met vele palmbomen, kokosnoten en apen. Maar voor de lokale bevolking is dit heel gewoon. Mijn resort voldoet aan al mijn verwachtingen, het ligt aan een fijn zandstrand en de combinatie van het witte zand en de helblauwe zee doet dat ik mijn ogen even dicht knijp. Wat is dit toch een heerlijke afsluiting van een geweldige reis!

Deel dit:

Terug Naar Boven