Vietnam – de verrassing van Azië

Corine Merkus-de Rooij on 14 September 2006

Deel dit:

Ik heb al heel veel Aziatische landen bezocht, mede daarom was ik aangenaam verrast door de diversiteit van Vietnam! In het noorden waan ik mij in China, in het zuiden kom ik terecht in de Aziatische smeltkroes van culturen, maar als ik in het midden van het land aankom raak ik in verwarring. Stokbroodje camembert? Croissants? Hier overheersen niet de brommers maar de fietsen, dit gedeelte heeft nog de meeste Franse invloeden.

Zittend op een terras in Saigon kijk ik met verbazing naar de vele brommers, ieder kruispunt lijkt wel op de start van de TT. En dan nog maar niet te spreken over wat ze vervoeren op die vele brommers. Ik zie grote koelkasten voorbij komen zelfs een compleet tweepersoonsbed! ’s Ochtends ontwaakt Saigon op straat, mensen slurpen hun miesoep naar binnen zittend op een krukje.

Zoals een ieder weet heeft Vietnam een oorlogsverleden de Chu Chi tunnels geven een goed beeld hoe de lokale bevolking het overleeft heeft in deze bloedige strijd. Voor wie niet claustrofobisch is, is een afdaling in het ondergrondse stelsel een aanrader. Ongelofelijk hoe hier hele families hebben kunnen wonen en dat hier ook kinderen ter wereld zijn gebracht.

Ondanks dat de bevolking heel erg geleden heeft onder de oorlog, staat de gastvrijheid nog steeds hoog in het vaandel. Één van de hoogtepunten van mijn reis is een meerdaagse boottocht over de Mekong. Kinderen zwaaien enthousiast als er weer een boot voorbij komt, terwijl hun moeder druk bezig is met de was. Er zijn diverse kleine fabriekjes in de Mekong Delta, zoals een popcorn, katoen of een rijstfabriekje. Leuk om een kijkje te nemen! Maar een bezoek aan de floating market mag natuurlijk niet ontbreken, met een klein bootje vaar ik tussen de vele groenten bootjes. De ene helemaal vol gestapeld met meloenen de andere boot puilt helemaal uit met tomaten. Een kleurrijk spektakel!

In het midden van het land is Hoi An het bekendste plaatsje, hier ratelen de naaimachines de hele dag door. Bijna iedereen laat zich wel verleiden om een maatpak, of een jurk naar eigen ontwerp aan te laten meten, en ja ik ook!. Maar als de schemer invalt, en de lampionnetjes worden aangestoken, dan valt er een vredige rust over Hoi An. Dit is een ideale plaats om een aantal dagen te acclimatiseren.

Hanoi in het noorden van Vietnam heeft de meeste Chinese invloeden, ’s Avonds branden de houtskoolvuurtjes en als ik om 05.00 uur ’s ochtends door de stadsparken loop ben ik toeschouwer van één van de vele Tai Chi clubjes. Het bijzondere is dat iedere steeg in de oude stad haar eigen specialiteit heeft: ijzerwaren, schoenen, kleding, grafstenen en zelf lampionnen. Als je in Hanoi bent dan is het een absolute must om met de nachttrein naar het nog noordelijker Sapa af te reizen. Hier leven diverse etnische bevolkingsgroepen met elk zijn eigen klederdracht. Een aantal dagen per week is er markt en komen de vrouwen van heine en verre om deze markt te bezoeken. Je zult hier niet veel toeristen tegen komen en dat maakt het alleen maar specialer om hier rond te wandelen. Maar als je echt in contact wil komen met de lokale bevolking dan is een trekking door de rijstvelden en een overnachting in een home stay een must. Je maakt van heel dichtbij het lokale leven mee. Opa zit kromgebogen de hele dag op de ‘verranda’, de kinderen spelen in de rivier, terwijl moeders in een rokende keuken bezig is met het avondmaal. ’s Avonds na het eten vinden de kinderen het fantastisch als je een paar goocheltrucs aan ze laat zien. En als de kinderen op bed liggen beginnen de ouderen met het zingen van de lokale liederen.

Er zijn zoveel mogelijkheden in Vietnam en vooral de plekjes of excursies die buiten de gebaande paden zijn maken de reis speciaal! Met alle plezier stel ik een unieke persoonlijke reis voor u samen.

Deel dit:

Terug Naar Boven