5 Tips voor een bezoek aan San Marino

Denise van der Laak on 19 June 2019

Deel dit:

Na onze meest fantastische dag op vrijdag 14 juni, werd het tijd voor onze huwelijksreis! Na een schitterende autoreis door het gebergte van Zwitserland, zijn wij de eerste dag van onze huwelijksreis gestopt bij Hotel La Cresta in Sedrun, Zwitserland. Ongeveer een half uurtje voor de Gotthard-tunnel kom je via de Oberalppass bij dit hotel. In de winter een goede locatie voor de wintersporters onder ons en in de (voor)zomer een goede locatie voor wandelaars en fietsers of zoals wij doen voor een overnachting op doorreis richting Italië. De eigenaar van dit hotel is heel vriendelijk en zorgt voor een goed vullend ontbijt en voorziet je van alle adviezen over de regio. Het is een schoon hotel, heeft een eigen parkeerplaats en het diner is prima. Hij adviseerde ons de gevreesde Gotthard-tunnel te vermijden en de weg te vervolgen via de Lucmagnpas richting Italië. Via een geweldige route door de bergen (en het zelfs in de sneeuw hebben gestaan!) zijn wij bij onze eerste stop aangekomen: San Marino.

In deze tweede blog geef ik graag 5 tips over deze mooie stad en tevens de eerste dagen van onze huwelijksreis.

Wist je dat? Deze onafhankelijke staat kent de ’s werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet. De San Marinezen zijn trots, maar vriendelijk. Zij spreken Italiaans (wat ik gelukkig beheers) en voor degenen onder ons die dat niet spreken: de hotel-/winkelmedewerkers en obers spreken ook redelijk Engels en doen veelal hun best je te helpen en te verstaan.

Tip 1: Maak geen dagexcursie van San Marino, maar verblijf hier minimaal 1 tot 2 nachten. Het ‘nieuwe’ stadscentrum doet eenvoudig aan, naar mijn mening niet bijzonder om te bezoeken. Il centro storico (het oude stadscentrum) daarentegen is wel degelijk een bezoek waard. Deze onafhankelijke staat wordt veelal aangedaan door toeristen uit Rimini, die met een bus deze bestemming als dagexcursie bezoeken. Eerlijk gezegd? Zonde! Juist wanneer de ‘dagtoeristen’ om 16:00 uur bijna allemaal zijn vertrokken, proef je de lokale sfeer van deze oude stad veel beter. Fijne bijkomstigheid dat winkelmedewerkers veel meer ontspannen zijn om je te helpen en niet direct bespringen met 10 verschillende Rayban’s.

Tip 2: Verblijf in het Hotel La Rocca, te midden van het hart van het oude stadscentrum. Op nog geen 200 meter lopen, ligt een parkeerplaats waarbij parkeren €4,50 tot €8,- per dag kost (afhankelijk van het seizoen). De kamers zijn ruim en schoon, het personeel is vriendelijk en behulpzaam, ontbijt is naar Italiaanse maatstaven prima en nogmaals: de locatie is top!

Tip 3: Shoppen! In San Marino geldt dat toeristen geen belasting hoeven te betalen. Dat betekent gemiddeld zo’n 30% goedkopere kleding, geurtjes, zonnebrillen et cetera. Zelf goed geslaagd voor twee zonnebrillen, waarbij we ongeveer €100 hebben bespaard ten opzichte van aanschaf in Nederland. Uiteraard zijn ook hier namaakproducten te koop, maar dat zie je snel genoeg. De geurtjes zijn dan bijvoorbeeld van “Pac Rabann” voor €5,- en het winkeltje ernaast verkoopt de echte “Paco Rabanne” voor ongeveer €45,- (versus €80 in Nederland).

Tip 4: Koop een ‘multi museumkaart’ voor €10,50 p.p. Als je in Hotel La Rocca verblijft, krijg je bij het inchecken een kortingspas per persoon, waarbij je slechts €7,50 p.p. betaalt voor deze “multi museumkaart” in plaats van €4,50 per ‘museum’. Je kunt dan de eerste en tweede toren bezoeken voor een schitterend uitzicht over San Marino, waarbij je met helder zicht zelfs de Adriatische zee kunt zien. Na het bezoeken van deze twee torens heb je een mooie looproute naar Piazza della Libertà, waar het Palazzo Publico is gelegen. Hier vindt tussen 8:00u en 20:00u elk half uur een wisseling van de wacht plaats. Door het kleurenpallet van het rood met groene uniform leuk om te zien. Extra tip: neem wandelschoenen mee, want het is erg heuvelachtig met kleine steentjes en veel treden!

Tip 5: Borrelen bij restaurant Nido del Falco. Wat een schitterend uitzicht, vriendelijke obers die gewend zijn volle terrassen te bedienen en lekkere pizza’s. Het bier en de wijn zijn prima, niet bijzonder, maar met dit uitzicht… Doet dat er toch eigenlijk niet zo toe?

Deel dit:

Terug Naar Boven