Het schitterende Lecce

Denise van der Laak on 28 June 2019

Deel dit:

In 1 woord: WOW. Wat is Lecce een schitterende stad. Deze in de 7e eeuw gestichte stad ligt in de provincie Apulië (Puglia) en staat bekend om de grote hoeveelheid barokke architectuur. Wij zijn maar liefst drie nachten in Lecce geweest, wat ik ook zeker zou aanraden en wij hebben dan nog niet alles gezien.

Wij verbleven hier in hotel Terrazza Sant’Oronzo, gelegen aan het -hoe kan het ook anders- Piazza Sant’Oronzo. Toplocatie, maar geen ontbijt mogelijk, is geen housekeeping en eh je moet 74 treden per enkele reis afleggen van de voordeur naar je kamer. Met de hoeveelheid die je ook in Lecce zal lopen, zijn goede schoenen dus wel aan te raden!

Aan het plein Piazza Sant’Oronzo zitten natuurlijk diverse barretjes en restaurants (zelfs een McDonalds...), maar te midden van het plein ligt ook het Romeinse amfitheater uit de 2e eeuw. Tijdens de zomer worden hier concerten en theatervoorstellingen houden, daarbuiten is het helaas niet toegankelijk voor publiek.

Aan de rand van het plein ligt het Castello Carlo V wat in de 16e eeuw werd gebouwd in opdracht van Karel V. In dit kasteel zit ook voor de liefhebber het Museo della Cartapesta. In dit museum zie je met name het gehele proces van het maken van kerststalfiguren en heiligen van papier-maché.

Wat ik persoonlijk erg mooi vond, is de Basilica di Santa Croce. Deze kerk is van binnen een en al barok, echt schitterend!

Verder biedt Lecce voor ieder wat wils. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse musea, in het moderne gedeelte kun je leuk winkelen en in het oude stadscentrum zijn verder nog de kerk van Santa Chiara, de dom en ga zo maar verder. Allemaal een bezoek waard (tip: koop bij de eerste bezienswaardigheid een kaartje waarbij je meerdere attracties mag bezoeken. Scheelt geld en je wil het waarschijnlijk toch echt zien!)

Ook is Lecce een universiteitsstad, waardoor het op straat bruist van de mensen vanaf een uur of zeven ‘s avonds. Lecce kent veel leuke barretjes en goede restaurants. Graag geef ik daarvoor nog de volgende tips mee:

Tip 1: Ontbijten met een Pasticiotto bij de Cin Cin Bar aan het Piazza Sant’Oronzo. Wat is dit heerlijk! Italianen ontbijten veelal met een cappuccino of caffè (= espresso! Anders caffè americano bestellen als je een “gewone” koffie wilt) en een zoetigheid erbij. Dit kan een cornetto ofwel croissant zijn met diverse vullingen denkbaar, of een pasticiotto leccese. Zelf vind ik dit vergelijkbaar met de buitenkant van een kano-koek, dus krokant en kruimelig. De binnenkant is gevuld met een zachte banketbakkersroom en een vleugje citroen. Echt verrukkelijk!

Tip 2: Lounge bar Maramirò aan de Via Giuseppe Verdi. Heerlijke wijnen en grotere keuze aan bieren dan gemiddeld tot nu toe in Italië tegengekomen. Grote aanrader is hier de antipasto, waarbij 1 drankje inclusief is. Je krijgt dan een grote plank met allerlei kazen, salami, olijven, bruschetta, en ga zo maar verder...

Tip 3: Wijnbar Shui Wine op de Via Umberto. De placemats betreffen een kaart van Italië, waarbij de gemaakte wijnen per regio worden aangegeven. Vanzelfsprekend zijn de wijnen hier heerlijk, maar ook de pasta’s en maaltijdsalades zijn hier heerlijk!

Tip 4: En wat natuurlijk niet mag ontbreken, is de ijssalon Baldo Gelato in de Via Idomeneo. Ze denken met je mee om je te helpen kiezen. De medewerkster wilde mij de smaak van de maand verkopen: Passievrucht met munt. De mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik geen fan ben van munt, dus ik wilde eigenlijk al gelijk bedanken. Maar met de gedachte wat vaker uit mijn comfortzone te moeten stappen, gaf ik met een twijfelende uitdrukking op mijn gezicht aan dit wel te willen proberen. Of ze nu medelijden met me had of het gewoon zonde vond dat haar overheerlijke ijs anders misschien in de afvalbak zou eindigen, bood ze aan dat ik gewoon wel even een goede eetlepel mocht proeven. Ik weet niet of ze dit ook doen in de drukke dagen waarbij de rij tot buiten zal staan, maar ik was om. De munt maakte het ijs lekker verfrissend, maar had een overheersende smaak van de verse passievrucht. Echt heerlijk!! Ook de andere vijf smaken die we samen hadden gekozen, waren echt verrukkelijk! Ja je eet ijs of niet, dus waarom twee bolletjes pp als je er ook drie kunt bestellen :-)

Deel dit:

Terug Naar Boven