Valle d Itria: een toeristische must

Denise van der Laak on 03 July 2019

Deel dit:

Regio Apulië ofwel Puglia. Wat een schitterende streek. Van het ene mooie uitzicht tot het andere, de natuur is hier echt prachtig. Wat ik vooral ook heel leuk vond van deze regio is de “Valle d’Itria”. Dit gebied omvat de provincies Bari, Brindisi en Taranto en nog een stukje Murgia. In deze regio heb je de zogenoemde Trulli huisjes. Dit zijn kegelvormige gebouwen met een cilindervormige basis en een ongewoon, kegelvormig dak van kalkstenen tegels. Ook zijn er trulli huizen, waarbij een kegelvormig dak gelijk is aan een ruimte in een woning. Deze Trulli worden al eeuwen gebouwd, maar de oudste in deze regio dateren uit de zestiende eeuw en zijn tevens te bezichtigen.

Bekend staande als de hoofdstad van de Trulli is Alberobello. Een ontzettend toeristisch, maar desondanks echt heel leuk plaatsje te bezoeken. Dit dorpje staat vol met Trulli huizen, zelfs de route ernaartoe wordt aangegeven met “zona di Trulli” ofwel trulli-zone. In het oude centrum kun je diverse winkels in Trulli gebouwen of woningen bezichtigen.

Vanaf Alberobello zijn wij naar Locorotondo gereden, wat volgens veel boekjes en tips op internet erg leuk klonk. Echter vonden wij dit plaatsje helaas wat tegenvallen. Het oude centrum is heel charmant tegen de heuvel aan gebouwd, maar de wijnen waar deze stad tevens om bekend staat, vonden wij tegenvallen.

Na Locorotondo kwamen wij uit in Martina Franca, het commerciële hart van de valle d’Itria. Helaas zijn de oude stadsmuur en torens uit de 14e eeuw na de eenwording van Italië in 1861 niet volledig bewaard gebleven. Desondanks nog wel een mooie stad om te zien, wat moderner dan de andere genoemde plaatsjes. Maar het werd niet voor niets door Filip van Anjou het belastingparadijs in 1310, waardoor veel zakenlui deze kant optrokken.

Daarna kwam voor ons het ontzettend charmante plaatsje Ostuni. Dit stadje heeft enkel witte muren, witte trappen en witte huizen. Alles is wit geverfd, oorspronkelijk om de smalle straten wat licht te geven, later tegen de pest. Dit witte aanzicht zorgt voor een heel schattig uitziend dorpje, met vriendelijke mensen en een mooie kathedraal en statig paleis in het oude stadscentrum. Voor de liefhebber liggen mooie zandstranden hier vlakbij aan de Adriatische kust.

Na dit plaatsje kwamen wij uit in de havenstad Brindisi. Een grote stad, maar ook hierover positief verrast. Je kunt tot heel ver het centrum in met de auto, waardoor het bekijken van alle smalle straatjes en de architectuur hier vanuit een tot 20 graden gekoelde auto comfortabeler is dan in de drukkende warmte van 36 graden die blijft hangen in alle straten. Zelfs op het plein van de kathedraal kon je de auto even parkeren om wat foto’s te schieten! Verder een gezellig stadje aan de haven, met veel parkeerruimte en leuke barretjes aan het water.

Dit maakte voor ons een einde aan onze reis door Valle d’Itria. Ik beveel dan ook aan deze route te rijden, alleen het landschap tussendoor is al schitterend. Tijdens deze route kom je verschillende punten tegen waar je mooie foto’s met panoramische uitzichten kunt maken!

Deel dit:

Terug Naar Boven