Wat doet die boom daar?

Denise van der Laak on 30 December 2019

Deel dit:

Wat doet die boom daar?

Dat is hetgeen ik mij heel de dag al afvraag. Ik houd niet zo van dit soort termen, maar om het er maar gelijk in te gooien: wij zijn op “babymoon”. Ofwel een laatste vakantie met zijn tweeën, voordat onze kleine meid voor altijd ons leven op de kop zal zetten. Om de kou en alle drukte te ontlopen met oud en nieuw, zijn wij een weekje naar Gran Canaria. Een eiland waar ik al een keer een goede drie maanden stage heb gelopen, waar wij in 2015 ook al een weekje zijn geweest en waar we nu wederom voor hebben gekozen. We kennen het eiland goed, dus met een gemiddelde temperatuur van 25 graden voelen we dan niet de verplichting om wederom alle bezienswaardigheden af te gaan. Nu hebben we wel een autootje gehuurd voor een paar dagen, want wij zijn toch niet zo heel goed in een hele week stilzitten. Gran Canaria is ook echt een heel leuk eiland met een paar mooie pareltjes voor de liefhebber. Uiteraard zijn er enerzijds tussen de zuidwest- en zuidoostkust de mooie stranden, de gezellige boulevards, het uitgaansgebied en de grote resorts. Anderzijds voor degene die wat verder durft te kijken, biedt het eiland een diversiteit aan natuur, waarbij met name landinwaarts het eiland tot aangename verrassingen kan leiden. Persoonlijk vind ik de weg naar natuurmonument Baranco de Guayadeque schitterend. Dit 15 kilometer lange ravijn biedt een omgeving met een fascinerend landschap en hellingen met inheemse begroeiing. Daar zijn ook diverse natuurlijke grotten omgebouwd tot woningen, restaurants en vakantiehuizen. Naar mijn mening dus echt een bezoekje waard. Wie meer gaat voor het shoppen, wordt veelal naar de hoofdstad Las Palmas verwezen. Natuurlijk zijn hier leuke winkels, maar juist omdat het de hoofdstad is, betaal je hier ook wat meer voor. Voor degene die graag wat voordeliger winkelt, raad ik aan naar Vecindario te gaan. Dit overdekte winkelcentrum biedt ruimte aan kledingwinkels zoals Bershka en Stradivarius tot mijn favoriete schoenenwinkel Bata en lokale winkeliers die hun zelfgemaakte spullen proberen te verkopen.

Voor de culinaire liefhebber zou ik persoonlijk niet aanraden bij de toeristische restaurants op de boulevards van een Playa del Ingles of Maspalomas te eten. Uiteraard zitten hier ook goede restaurants tussen, maar zoals bekende Nederlandse kok Herman den Blijker ‘mij’ ooit heeft geleerd: “als de menukaart eruitziet als een plaatjesboek, hard weglopen” en dat advies neem ik nog vaak ten harte. Waar ik dit advies weleens laat schieten, word ik veelal toch teleurgesteld. Tripadvisor kan je natuurlijk helpen een goede keuze te maken. Wel een heel goed restaurant is The House op de boulevard van Meloneras. Ze serveren hier heel mooie vis- en vleesgerechten. Anders raad ik graag het landinwaarts gelegen restaurant Labrador aan, gelegen op 15 minuten rijden van Maspalomas. Of mijn absolute favoriet: Piccola Italia in San Agustin. De eigenaar is Italiaans, de kaart is niet heel uitgebreid, maar wel élk gerecht is heerlijk. De locatie is niet bijzonder, voor je gevoel weggestopt in een klein winkelcentrum. Maar dat vergeet je direct als je aanschuift, (als je wilt) in het Italiaans wordt geholpen en de verse ingrediënten in een heerlijk Italiaans gerecht op je bord verschijnen. Voor degenen die mij (nog) niet zo goed kennen, ik ben niet zo van het uitproberen en bestel graag iets waarvan ik weet dat ik het lust en lekker vind. Maar hier heb ík zelfs tegen de eigenaar gezegd: “verras me maar, alleen liever geen vis”. Want ja, heel eerlijk, met een allergie voor schaal- en schelpdieren en al als geen grote viseter leek het me verstandig wel érgens een zekerheidje in te bouwen:-) maar hij heeft me niet teleurgesteld. Op mijn bord kreeg ik een verrukkelijke Pappardelle al tartufo (soort brede tagliatelle met truffelsaus). Heerlijk!

Voor degene die liever de Canarische keuken ontdekt, bestel dan ergens vooral papas arugadas (aardappeltjes met schil) met de rode Mojo-saus, de Canarische soep Potaje Canario of de kaas Flor de Guía (60% schapenmelk, 30-40% koeienmelk en Max. 10% geitenmelk). Deze laatste mag je alleen niet als je zwanger bent, want het is niet gegarandeerd van gepasteuriseerde melk gemaakt. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden als je gezegend bent om een klein mensje op te mogen laten groeien in je buik. Heel bijzonder en mooi natuurlijk, maar het brengt ook echt allerlei andere zorgen mee waar je eerst nooit zo over nadacht. Mag ik dit wel eten of drinken? Hoe ga ik nu mijn sok of schoenen goed aantrekken nu ik niet meer normaal mijn knie naar mijn kin krijg? Au! Nee ik kan dus echt niet meer op mijn buik liggen. Waar is de rest van mijn onderlichaam? Als ik naar beneden kijk, zie ik alleen maar een buik. Komt dat goed? Kunnen wij dit wel? Houdt zij straks wel net zoveel van reizen als wij? Och als ze maar niet wagenziek wordt..... en zo gaat het nog even door. Om mezelf weer wat meer te ontspannen, kijk ik opzij en zie ik daar mijn lieve, knappe echtgenoot ontspannen liggen op zijn ligbedje met de nieuwste Autoweek. Een vlaag van ontspanning en geruststelling komt over me heen. Daarbij moet ik wat grinniken bij de gedachte dat iedereen zegt dat dit de laatste keer is dat we samen op pad zijn, maar met de drukte in mijn buik van stompjes en schopjes heb ik al een tijdje niet meer het gevoel alleen te zijn. Ik kijk met een glimlach op en daar is die gedachte weer met m’n grootste zorg van de dag: wat doet die boom daar nou? Nu zit ik weer volledig in de schaduw! En hop daar ga ik weer, wederom mijn ligbedje verplaatsen op zoek naar een plekje in de zon.

Deel dit:

Terug Naar Boven