ECUADOR: Culturele rijkdom & overweldigende natuur

Elize Breed Schouten op 19 January 2009
Ecuador is compact en gemakkelijk te bereizen, de mensen zijn erg vriendelijk, het is een land met een enorme diversiteit en ik heb er dan ook enorm van genoten.

Ik ben via Bonaire en Guayaquil geland op Quito, de hoofdstad van Ecuador, ik logeer hier in Hotel Hilton Colon, dat op zo’n 30 minuten van de luchthaven ligt. Een prachtig hotel dat in het centrum ligt vlakbij de grote winkelstraat. Omdat Quito op een hoogte van 4800 meter ligt, is het belangrijk om de eerste dag wat rustig aan te doen. Dit moet niet onderschat worden, want je kan je er heel vervelend door voelen. Tijdens een wandeling heb ik het moderne gedeelte en het koloniale centrum met gebouwen uit de 16de eeuw bezocht.

Ik ben twee weken in Ecuador geweest en heb er heel veel gedaan en gezien. Eerst ben ik richting Papallacta gegaan via een schitterende route, uitzichten op een massieve gletsjer, mooie bergpieken en een bijzondere vegetatie boven de boomgrens. In Papallacta Spa Resort heb ik heerlijk geluierd in de sauna’s, een geweldige massage ondergaan en gedobberd in de warmwaterbaden, die voor m’n hotelkamer liggen: geweldig! Dit is vakantie! Er kan hier prachtig gewandeld worden door een schitterende natuur met veel bijzondere en kleurige vogels.

Het meest spectaculaire van deze reis vind ik de rit op de Chivas Expres, een rit bovenop een trein, die dwars door het Andesgebergte rijdt! De trein rijdt ca. 20 km per uur dus is het werkelijk genieten van het prachtige landschap, de trein rijdt door kleine dorpjes, passeert van dichtbij een vulkaan en moet regelmatig stoppen voor koeien, lama’s en kippen die op de spoorlijn lopen. De tweede dag vertrekt de Chivas Expres om 5 uur in de ochtend, dus heb ik dikke kleren aangetrokken en een paar poncho’s over elkaar, het is evengoed ontzettend koud op het dak, maar mooi!!!! Onvoorstelbaar mooi, de tranen biggelen werkelijk over m’n wangen van de kou, maar het is het dubbel en dwars waard: wat een overweldigend natuurschoon en wat een uitzonderlijke plek om te mogen genieten van al dat moois!

Ook bezoek ik tijdens deze reis de stad Cuenca, de tweede stad van Ecuador. Ook Cuenca kent een historisch Unesco-centrum. De stad heeft een mooiere en schonere uitstraling dan Quito.

Met een klein vliegtuigje vlieg ik van Quito naar Coca, een klein plaatsje aan het begin van het Amazonegebied, de temperatuur is hier meteen een graadje of 10 hoger en het is heel vochtig. Ik word hier opgehaald door een vertegenwoordiger van de Sacha Lodge, waar ik 3 nachten verblijf. Met een gemotoriseerd bootje vertrek ik richting regenwoud en na twee uur varen moet er dik een half uur gewandeld worden door het regenwoud om vervolgens in een kano te stappen. Ik val van de ene in de andere verbazing: wat is het hier ontzettend mooi en vooral heel erg stil. Als ik in de kano zit die door een gids wordt bemand die een peddeltje door het water haalt, dan links en dan weer rechts, krijg ik gewoon kippenvel: ik hoor alleen de peddel heel langzaam door het water gaan, het is het enige dat ik hoor, het is echt helemaal stil hier…. in eens doemt Sacha Lodge voor me op, aan de overkant van het meer, een prachtige accommodatie midden in dit prachtige regenwoud.

In de Sacha Lodge krijg ik een Engelssprekende gids en een “native” gids toegewezen voor de expedities die ik hier ga maken. Tijdens het verblijf maak ik twee wandelingen per dag, waaronder een canopy-expeditie, hoog boven de bomen. Ik zie papagaaien, toekans, apen, een mega-grote kikker en andere, niet altijd welkome dieren…. Op een avond ga ik met een groepje in een kano op zoek naar kaaimannen, we hebben ze niet gevonden, maar het varen door de mangroves is weer een belevenis op zich....het verblijf in Sacha Lodge is op basis van volpension, ik eet hier samen met de gids en bespreek tijdens de maaltijden, de tochten voor de volgende dag.

Ook breng ik nog een bezoek aan Otovalo, de grootste en meest kleurrijke markt van Ecuador. Deze markt is er iedere dag, maar op zaterdag is heel Otovalo een grote markt. De mensen zijn mooi, kleurrijk en vriendelijk, ik kan er nog zoveel over vertellen….een fascinerend land!!!

Belangstelling voor deze bestemming? Laat het me weten, ik kan jullie er nog zoveel meer over vertellen en laten zien!

Groetjes,

Elize