Sri Lanka

Elize Breed Schouten op 01 May 2006
Op 24 mei vertrek ik met Martinair naar Sri Lanka, het is weliswaar regentijd, maar daar houd ik meestal geen rekening mee. Ik land vroeg in de morgen en de taxi staat voor me klaar om meteen een stadstour te doen van een paar uur om me vervolgens naar Hotel Grand Oriental te brengen in Colombo. Na een heerlijke douche ga ik wandelen door de wijk Pettah en ik vind het altijd weer even wennen in zo’n Oosterse stad: het lawaai, de drukte, de geur en de bende.

Na twee dagen Colombo begint het avontuur: op zoek naar een airconditioned bus, want die moeten er zijn. Na een uur van links naar rechts gestuurd te zijn in een bloedhitte met een zware rugzak op m’n rug, duik ik uiteindelijk in een gewone bus. Dit is pas avontuur zeg, knoerthard rijden zonder knalpot in een overvolle bus en dan inhalen vlak voor een bocht, waar totaal geen overzicht is…vind ik dit wel leuk? Op een of andere manier zijn de mensen hier wel tolerant in het verkeer, ik zie geen enkel ongeluk, terwijl er aan de lopende band risico’s worden genomen. In de overvolle bus bevindt zich dan ook nog een muzikant, die leuke muziek maakt en zo zijn kostje voor de dag verdient. Geweldig!

Het landschap trekt aan mij voorbij en de dorpjes waar ik doorheen rijd zijn van een ongekende schoonheid en na vijf uur bussen ben ik 80 eurocent armer, 160 km verder en zo gaar als boter. Er is een sanitaire stop en er kan iets gedronken worden. Een prachtige rit maar het is afzien, onderweg moet ik overstappen om in Sigiriya te komen en het verhaal begint opnieuw: aan acht mensen vragen welke bus ik moet nemen en ze wijzen alle acht een andere kant op. Als je moe en warm bent en het liefste naar bed wilt, is dat wel lastig. Natuurlijk ben ik toch aangekomen in Sigiriya, een dorp met een onverharde weg, vijf koeien, een tuktuk en een stuk of wat kinderen.

Ik ga de Leeuwenrots beklimmen, een prachtige ervaring. Ik heb een goede gids die heel veel van de geschiedenis kan vertellen. Ik zie eeuwenoude muurschilderingen en vind het prachtig. Die dag rijd ik ook nog naar Polorowona, dit is de tweede koningsstad, die na Anuradapura vernietigd is door de Tamils. Ik heb een schitterende dag en als om 8 uur tijdens het eten de electriciteit uitvalt, lig ik heerlijk vroeg in bed.

Een auto met chauffeur is het meest comfortabel in Sri Lanka en ook dat probeer ik uit, eerst richting Dambulla , de chauffeur brengt me vervolgens naar Kandy. In Kandy is de Tempel van de Tand en het is leuk om dit ritueel bij te wonen! Ik ben rond het meer van Kandy gewandeld, langs kleurrijke marktjes, leuke winkeltjes en ben ook nog met de tuktuk naar de botanische tuinen gereden. Heerlijk genoten van het relaxte sfeertje en de mooie natuur.

Na Kandy ga ik naar Nuawara Eliya met de trein en dat duurt ongeveer vijf uur. De trein vind ik in deze landen toch altijd een vervoermiddel waarin ik het enorm naar m’n zin heb, het is absoluut niet comfortabel, maar ik zie dan het echte Sri Lanka, het leven speelt zich vaak dichtbij de spoorlijn af. De trein rijdt langzaam, de deuren staan open en ik kan mooi in de deuropening zitten, wat een feest! In Nuwara Eliya is het behoorlijk koud, omdat het hoog ligt. In dit gebied kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden.

Van hieruit ga ik met de bus en na een safari in Yale National Park rijd ik richting de kust omdat ik nog wil relaxen aan het strand. Ik ga naar Unawatuna en zie veel schade van de tsunami in dit gebied, ik heb het weeshuis, dat hier is opgezet door Marja van Leeuwen, bezocht. Ik vind het indrukwekkend en hartverwarmend wat hier gerealiseerd is binnen een half jaar voor kinderen die hun ouders hebben verloren tijdens de tsunami.

Unawatuna is een klein plaatsje met een heerlijk strand, leuke eettentjes, heerlijke curry’s en overheerlijke fruitjuices. Hier heb ik genoten van rust, zon en lekker eten! De laatste twee nachten heb ik gelogeerd in Negombo, vanaf hier is het een kort ritje naar de luchthaven en kan ik uitgerust aan m’n terugvlucht beginnen. Sri Lanka is een geweldig land met veel cultuur en een overweldigende natuur, ook voor een strandverlenging biedt het genoeg mogelijkheden. Voor informatie kunnen jullie mij natuurlijk weer bellen of mailen…